Η Κλυταιμνήστρα ανεβαίνει στις Ράγες. Όπου «Ράγες» σημαίνει ένας νέος θεατρικός χώρος, ο οποίος εγκαινιάζεται παρουσιάζοντας το έργο του Ανδρέα Στάικου «Κλυταιμνήστρα;», σε σκηνοθεσία του ίδιου, από την Παρασκευή 21 Μαρτίου.

Η Κλυταιμνήστρα ανεβαίνει στις Ράγες. Όπου «Ράγες» σημαίνει ένας νέος θεατρικός χώρος, ο οποίος εγκαινιάζεται παρουσιάζοντας το έργο του Ανδρέα Στάικου «Κλυταιμνήστρα;», σε σκηνοθεσία του ίδιου, από την Παρασκευή 21 Μαρτίου.


Η «Κλυταιμνήστρα;» του Ανδρέα Στάικου αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή των σχέσεων Κλυταιμνήστρας και Ηλέκτρας, εμπνευσμένη από τις αρχετυπικές ηρωίδες του Σοφοκλή.


Δύο ταλαιπωρημένες θεατρίνες προσπαθούν να θυμηθούν το αρχαίο κείμενο. Το κείμενο όμως χάνεται, τους ξεγλιστρά και τελικά «παίζουν» και «πουλάνε» τον εαυτό τους. Δεν έχουν πια ανάγκη την τραγωδία, την έχουν ενσωματώσει.


Το έργο περιπλανιέται ανάμεσα στον τραγικό λόγο στην καθομιλούμενη γλώσσα κι στον μύθο στην απομυθοποιητική πεζότητα του βίου, από Ηλέκτρα σε Ηλέκτρα κι από Κλυταιμνήστρα σε Κλυταιμνήστρα, από μεταμφίεση σε ξεμασκάρεμα κι από στιχομυθία σε κουβεντολόι.


Κατ’ αυτούς τους τρόπους οι θεατρίνες πορεύονται, κουβαλώντας, άγνωστο πού, όλα τους τα υπάρχοντα, μνήμες, βιώματα, κοστούμια και αξεσουάρ στο εμβληματικό μπαούλο της ατελεύτητης θεατρικής πορείας.


Η «Κλυταιμνήστρα;» είναι ένα αφιέρωμα στους ηθοποιούς. Ένα ρεπερτόριο φωνών, αναπνοών, λαχανιασμάτων, χειρονομιών και κινήσεων.


Η «Κλυταιμνήστρα;» γράφτηκε την περίοδο 1974-75 κατά τη διάρκεια των μαθημάτων του Αντουάν Βιτέζ στο Κονσερβατουάρ Νασιονάλ στο Παρίσι. Ο Γαλλικός τίτλος ήταν «Clytemnèstre peut-être». Ήταν μια θεατρική άσκηση που εμπνεόταν απ’ τους ηθοποιούς και απευθυνόταν σ’ αυτούς.


Το έργο στη συνέχεια παρουσιάστηκε στη γαλλική εκδοχή του στο θέατρο Ranelagh στο Παρίσι το 1981. Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αθήνα το 1987 προκαλώντας πολύ μεγάλη αίσθηση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, με τις Όλια Λαζαρίδου και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου. Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές σε άλλες σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Παίζουν οι ηθοποιοί Σαλώμη Αροδίτου και Μαρίνα Πολυμέρη.


Info
Κλυταιμνήστρα;
Έναρξη: Παρασκευή 21 Μαρτίου
Θέατρο Ράγες, Κωνσταντινουπόλεως 82, Γκάζι
Τηλ.: 210 3452751
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 21:30, Σάββατο 21:30, Κυριακή 20:00
Δευτέρα 21:30
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική Είσοδος: 20 ευρώ
Φοιτητικό: 10 ευρώ
Διάρκεια: 60 λεπτά