Αναλυτικά τον Αύγουστο στη συχνότητα της ΕΡΤ2 η documenta 14 θα προβάλει τις παρακάτω ταινίες. Μείνετε συντονισμένοι!

Κείμενα #34
Δευτέρα 7 Αυγούστου, 24:00

Rak ti Khon Kaen (Νεκροταφείο της δόξας), 2015, Γερμανία/Γαλλία/Βρετανία /Ταϊλάνδη, 122΄
Σκηνοθεσία: Apichatpong Weerasethakul
Εισαγωγικό κείμενο: David Teh

Η έβδομη ταινία μεγάλου μήκους του Apichatpong Weerasethakul διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή πόλη της Ταϊλάνδης όπου οι στρατιώτες σε ένα εργοτάξιο πλήττονται από μια παράξενη νόσο υπνηλίας. Δύο από τα άτομα που τους φροντίζουν γίνονται φίλοι και ανακαλύπτουν ότι οι εκσκαφές διατάραξαν ένα αρχαίο βασιλικό νεκροταφείο. Η συναρπαστική ταινία δείχνει έναν κόσμο όπου οι νεκροί μάς επισκέπτονται ξανά σαν παλιοί φίλοι και αυτό που θάβεται δεν μένει για πάντα στο χώμα.

Κείμενα #35
Δευτέρα 14 Αυγούστου, 24:00

Λουόμενοι, 2008, Ελλάδα, 46΄
Σκηνοθεσία: Εύα Στεφανή
Εισαγωγικό κείμενο: Μαρία Οικονόμου

Η ταινία Λουόμενοι της Εύας Στεφανή αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ανδρών και γυναικών που επιστρέφουν κάθε χρόνο στα ιαματικά λουτρά της Ελλάδας. Γυρίστηκε το 2008 και καταγράφει μια συγκεκριμένη ιστορική στιγμή, αλλά επίσης παραπέμπει στις δεκαετίες κατά τις οποίες οι ήρωες επαναλαμβάνουν το ετήσιο προσκύνημα. Η αίσθηση της ελευθερίας και χαράς που νιώθουν έχει ως αντίβαρο την επίγνωση του χρόνου που περνά.

Κείμενα #36
Δευτέρα 21 Αυγούστου, 24:00

Golden Eighties (Τα χρυσά ’80s), 1986, Γαλλία/Βέλγιο/Ελβετία, 96΄
No Home Movie (Δεν είναι home movie), 2015, Βέλγιο/Γαλλία, 115΄
Σκηνοθεσία: Chantal Akerman
Εισαγωγικό κείμενο: Dieter Roelstraete

Η τελευταία ταινία μεγάλου μήκους της Chantal Akerman, No Home Movie, είναι ένα συγκινητικό πορτρέτο αγάπης της μητέρας της στο τέλος της ζωής της. Εδώ συνοδεύεται από την τελείως ανάλαφρη ταινία Golden Eighties, μια έξυπνη και ρομαντική μουσική κομεντί που πραγματεύεται την αγάπη μιας κόρης για τη μάνα της.

Κείμενα #37
Δευτέρα 28 Αυγούστου, 24:00

Lmuja (Κύμα), 2015, Αλγερία, 37’
Σκηνοθεσία: Omar Belkacemi
Εισαγωγικό κείμενο: Filipa Ramos

Η ταινία Lmuja του Omar Belkacemi αφηγείται την ιστορία ενός Αλγερινού δημοσιογράφου που επιστρέφει από την Ευρώπη για να ερευνήσει μια σειρά αυτοκτονιών που έχουν λάβει μορφή επιδημίας στην πατρίδα του. Εγκαθίσταται στο σπίτι της αδερφής του, ο άντρας της οποίας είναι ένας από τους πολλούς Αλγερινούς που έχασαν πρόσφατα τη δουλειά τους. Σε αυτό το πορτρέτο οικογενειακής κρίσης, βλέπουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής σε ευάλωτα άτομα.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.

Φωτογραφία: Apichatpong Weerasethakul, Rak ti Khon Kaen (Cemetery of Splendour), 2015, Germany/France/UK/Thailand, film still