Τις Δευτέρες του Ιούλη λοιπόν θα δούμε τις ταινίες των Andres Veiel, Kornél Szilágyi (Igor Buharov), Angela Melitopoulos, Jean-Pierre Bekolo και Yervant Gianikian και Angela Ricci Lucchi.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, 24:00

Beuys (Μπόις), 2017, Γερμανία, 107΄
Σκηνοθεσία: Andres Veiel
Εισαγωγικό κείμενο: Andres Veiel

Η ταινία Beuys του Andres Veiel αποτελεί συναρπαστικό πορτρέτο ενός από τους πλέον εμβληματικούς καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα. Χρησιμοποιεί πλήθος αρχειακού υλικού που δεν είχε δημοσιοποιηθεί ποτέ πριν, για να αφηγηθεί την ιστορία του Γερμανού καλλιτέχνη και ακτιβιστή Joseph Beuys, του οποίου η άποψη ότι «όλοι είναι καλλιτέχνες» άλλαξε την τέχνη και την κοινωνία για πάντα.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017, 24:00

Sound Cage: A Portrait of Katalin Ladik (Κελί από ήχους: ένα πορτρέτο της Katalin Ladik), 2015, Ουγγαρία, 60΄
Σκηνοθεσία: Kornél Szilágyi (Igor Buharov)
Εισαγωγικό κείμενο: Hendrik Folkerts

Η ταινία Sound Cage είναι ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τη Σερβοουγγαρέζα ποιήτρια, ηθοποιό και εικαστική καλλιτέχνιδα Katalin Ladik, τη συναρπαστική καριέρα της από τα «χάπενινγκ» της δεκαετίας του 1960 στο Νόβι Σαντ έως την πρωτοποριακή δουλειά της στο πεδίο των περφόρμανς. Η ταινία του Kornél Szilágyi, που είναι γνωστός και ως Igor Buharov, κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό μια από τις πλέον πρωτοποριακές καλλιτέχνιδες εν ζωή.

Δευτέρα 17 Ioυλίου 2017, 24:00

Passing Drama (Πέρασμα – Δράμα), 1999, Γερμανία, 66΄
Σκηνοθεσία: Angela Melitopoulos
Εισαγωγικό κείμενο: Ana Teixeira Pinto

Η ταινία Passing Drama της Angela Melitopoulos είναι ένα αντισυμβατικό ντοκιμαντέρ που έχει ως σημείο εκκίνησης τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών όταν κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1923. Μιλούν επιζώντες από εκείνη την εποχή καθώς και μέλη της επόμενης γενιάς, πολλοί από τους οποίους κατέληξαν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας στην Αυστρία, και μεταγενέστερες γενιές που μετανάστευσαν στη Γερμανία ως «φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι». Η συγκινητική ταινία χρησιμοποιεί πειραματικές τεχνικές για να αποδώσει το τραύμα του εκτοπισμού και τον πόνο της ανάμνησης.

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, 24:00

Le Président (Ο Πρόεδρος), 2013, Καμερούν/Γερμανία, 63΄
Σκηνοθεσία: Jean-Pierre Bekolo
Εισαγωγικό κείμενο: Bonaventure Soh Bejeng Ndikung

Η ταινία Le Président του Jean-Pierre Bekolo είναι μια πνευματώδης, ποιητική και αστεία επισκόπηση της άσχημης πραγματικότητας της εξουσίας στη μετααποικιοκρατική Αφρική. Με επίκεντρο την εξαφάνιση ενός μακροβιότατου προέδρου την παραμονή των εκλογών, αφενός αποδίδει τις εικασίες του πληθυσμού και αφετέρου τον ταραγμένο ψυχισμό του ηγέτη. Η ταινία εξαγρίωσε τον πρόεδρο του Καμερούν Paul Biya –λόγω της μεγάλης ομοιότητας με τον φανταστικό πρόεδρο της ταινίας– ο οποίος την απαγόρευσε.

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, 24:00

Pays Barbare (Βάρβαρη χώρα), 2013, Γαλλία, 65΄
Σκηνοθεσία: Yervant Gianikian και Angela Ricci Lucchi
Εισαγωγικό κείμενο: Andrea Lissoni

Η ταινία Pays Barbare αφηγείται την πιο σκοτεινή περίοδο στη σύγχρονη ιστορία της Ιταλίας. Χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, η Angela Ricci Lucchi και ο Yervant Gianikian δημιουργούν ένα συγκλονιστικό χρονικό της ανόδου του φασισμού και των αποικιοκρατικών πολέμων που διεξήγαγε η Ιταλία στην Αφρική. Πανέμορφο και τρομακτικό συνάμα, αυτό το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ καλεί επιτακτικά τους θεατές να θυμηθούν το παρελθόν ώστε να μην επαναληφθεί.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες στο webtv.ert.gr για επτά ημέρες μετά την τηλεοπτική τους μετάδοση.


Φωτογραφία: Andres Veiel, Beuys, 2017, Germany, film still, courtesy zeroonefilm / Michael Ruetz