Η έκθεση «Καζαντζάκης και Βυζάντιο: η αναζήτηση του θείου» αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας των δύο Μουσείων που ξεκίνησε το 2017 με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη.

Εκθέματα και αρχειακά τεκμήρια του Μουσείου Καζαντζάκη, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό, όπως τα ημερολόγια του συγγραφέα από τις επισκέψεις του με τον Άγγελο Σικελιανό στο Άγιον Όρος και τον Μωριά, θα παρουσιαστούν στην αίθουσα «Ευτυχία Κουρκουτίδου-Νικολαΐδου» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Στην Έκθεση συνέβαλαν με παραχώρηση οπτικοακουστικού υλικού τα Αρχεία της ΕΡΤ ΑΕ και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Στόχος της Έκθεσης είναι να αναδειχθούν οι άγνωστες όψεις της πολυεπίπεδης και δημιουργικής σχέσης του Νίκου Καζαντζάκη με τον πολιτιστικό πλούτο του βυζαντινού κόσμου και ο τρόπος που αυτή μετουσιώθηκε στο έργο του. Το προσκύνημά του στο Άγιον Όρος, η επαφή του με το βυζαντινό τοπίο, η έμπνευσή του από τα κείμενα της βυζαντινής γραμματείας και η φιλοσοφική προσέγγιση βυζαντινών χαρακτήρων (Ιουλιανός Παραβάτης, Νικηφόρος Φωκάς, Κωνσταντίνος Παλαιολόγος) μέσω της δημιουργικής του ενασχόλησης του με την τραγωδία, είναι μερικές από τις πτυχές της σχέσης αυτής που πραγματεύεται η Έκθεση.

Τα εγκαίνια θα τελεστούν σε μια εκδήλωση που θα πλαισιωθεί μουσικά με αποσπάσματα από το έργο «Ο Ακάθιστος Ύμνος» του Ρωμανού του Μελωδού, σε ενορχήστρωση Χρήστου Λεοντή.

Συμμετέχουν: η Ορχήστρα Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τη Διεύθυνση του Δημήτρη Δημόπουλου και Μέλη Χορωδιακών σχημάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Προετοιμασία: Εριφύλη Δαμιανού.