Η ταλαντούχα περφόρμερ Κατερίνη Αντωνακάκη μας εισάγει στον κόσμο της φαντασίας και των εικόνων, προτείνοντας εναλλακτικούς

τρόπους κατοίκησης, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, στις 27 και 28 Μαρτίου & στις 3 και 4 Απριλίου 2011, με πρωινές και βραδινές παραστάσεις.

Πού τέμνονται η φιλοσοφική σκέψη του Χάιντεγκερ και η φιλοσοφημένη αρχιτεκτονική των ιδεών του Λε Κορμπυζιέ; Τι σχέση θα μπορούσε να έχει η στατικότητα των αρχιτεκτονημάτων με την πλαστικότητα της κίνησης μιας περφόρμερ; Η Κατερίνη Αντωνακάκη, με σπουδές στο χορό και το θέατρο μαριονέτας, στη νέα της δουλειά με τίτλο Περίπου 0,618 τοποθετεί τον ερμηνευτή στο επίκεντρο της γένεσης μιας αρχιτεκτονικής κατασκευής επιχειρώντας να αποδώσει σκηνικά φιλοσοφικές αναζητήσεις γύρω από τις έννοιες του χώρου και του χρόνου.

 Κινούμενη σ’ ένα πλαίσιο ρευστών συντεταγμένων, παίζει με τη διπλή ιδιότητα του ανθρώπου, ως υποκειμένου που διαμορφώνει το χώρο αλλά και ως αντικειμένου που εντάσσεται σε αυτόν, συνδιαλέγεται με τα λοιπά σκηνικά, τον ήχο και την εικόνα, καθώς ξεδιπλώνονται διαδοχικά οι φάσεις της αρχιτεκτονικής κατασκευής.

Διαμορφώνεται έτσι σταδιακά ένα υβριδικό οικοδόμημα, όπου μια σειρά από συμβάντα –το πλαίσιο ενός καθρέφτη που λειτουργεί ως παράθυρο ή το έγχρωμο μοτίβο του φορέματος της ερμηνεύτριας που μετατρέπεται σε ταπετσαρία– ορίζουν την καθημερινότητά της και καθιστούν την οικία… οικεία.

Μέσα από σκιάσεις και χαμηλούς φωτισμούς προσδίδεται ουσιαστικά αυτό που απουσιάζει στο χώρο, μια άλλη διάσταση, ορατή όσο και φανταστική, ιδανική για να συνδυάσει με τρόπο ευφάνταστο τις παραλλαγές στη δράση, να κάνει πιστευτό το έλασσον.

Τελικά τι είναι αυτό που ο καθένας ορίζει ως σπίτι; Αυτό που εντυπωσιάζει τον θεατή είναι η πολυπραγμοσύνη της δημιουργού – όχι μόνο επειδή καταπιάνεται με διαφορετικά μέσα προκειμένου να στήσει το σκηνικό της σύμπαν, αλλά γιατί αφιερώνεται ως γνήσια καλλιτέχνιδα στη σύνθεση ετερόκλητων στοιχείων με τρόπο που συνδυάζει έντεχνη λιτότητα και παιγνιώδη διάθεση.

Κι όλα αυτά μετουσιώνονται σε ένα ζωντανό θέαμα που μιλά με αμεσότητα τόσο στο ενήλικο κοινό όσο και στα παιδιά, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να παρατηρήσουν σε μικρογραφία τον «κόσμο των μεγάλων».

Παράλληλη δράση
Συζήτηση με τους συντελεστές, μετά την παράσταση
Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία, ερμηνεία και μουσική: Κατερίνη Αντωνακάκη
Καλλιτεχνική υποστήριξη και κατασκευή: Sébastien Dault

Συμπαραγωγή: Spectacle Vivant en Picardie, Institut International de la Marionette.
Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Maison de la Culture d’ Amiens, του Pôle des Arts de la Marionnette en Région Picardie, του Maison du Théâtre d’ Amiens, και του Musée de Picardie.

Η ομάδα «La main d’œuvres» επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Πικαρδίας και τις τοπικές πολιτιστικές διευθύνσεις του Δήμου και της περιοχής (DRA Picardie, Conseil Régional de Picardie, Conseil Général de la Somme).

Συζήτηση μετά την παράσταση με την εικαστικό-περφόρμερ Κατερίνη Αντωνακάκη και τον Ζάφο Ξαγοράρη.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συζήτηση μετά την παράσταση με την εικαστικό-περφόρμερ Κατερίνη Αντωνακάκη, τον αρχιτέκτονα-συγγραφέα Αριστείδη Αντονά και τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη.