Η Κατερίνα Ντούσκα, μια τραγουδίστρια που πρωτοσυστήθηκε στο ελληνικό κοινό πριν 5 χρόνια, με την επιτυχία του One In A Million, έρχεται στον Κήπο του Μεγάρου στις 23 Σεπτεμβρίου. Εκεί θα παρουσιάσει το νέο μουσικό της σχήμα και θα υποδεχτεί στη σκηνή τον σουηδό τραγουδοποιό Albin Lee Meldau. Η ίδια θα ερμηνεύσει κομμάτια από το πρώτο της άλμπουμ Embodiment, διασκευές ελληνικών και ξένων τραγουδιών και συνθέσεις από τη νέα της δουλειά που πρόκειται να κυκλοφορήσει. Όπως λέει και η Κατερίνα στην συνέντευξη που ακολουθεί, η συναυλία αυτή θα αποτελέσει “ένα πολύ όμορφο κλείσιμο καλοκαιριού”.


– Αυτό το φθινόπωρο ετοιμάζετε μια ιδιαίτερη συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Θέλετε να μας μιλήσετε περισσότερο για όσα θα παρακολουθήσουμε;

Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γι αυτή τη συναυλία, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Ο Κήπος είναι από τους αγαπημένους μου συναυλιακούς χώρους και αισθάνομαι πως προσφέρει πάντα μια εμπειρία. Ήταν από τους πρώτους χώρους στον οποίο έπαιξα, στο ξεκίνημα μου, πριν λίγα χρόνια και χαίρομαι απίστευτα που επιστρέφω φέτος. Προσωπικά νιώθω πιο καλλιτεχνικά ώριμη από ποτέ οπότε είναι για μένα και ιδανικό timing.

Θα παρουσιάσουμε αρκετά από τα παλιά σε νέες ενορχηστρώσεις (κάτι που μου αρέσει να κάνω πολύ συχνά) καθώς και τα καινούργια μου τραγούδια για πρώτη φορά, τα οποία ετοιμάζω εδώ και καιρό. Σαφώς και δε θα λείψουν νέες διασκευές αγαπημένων μου κομματιών, εκ των οποίων και τα δύο ελληνόφωνα που κυκλοφόρησα τον τελευταίο χρόνο. Έχω επίσης την τεράστια χαρά να μοιραστώ την σκηνή με τον τρομερά ταλαντούχο Albin Lee Meldau, ο οποίος θα ανοίξει τη συναυλία. Πιστεύω πως θα είναι ένα πολύ όμορφο κλείσιμο καλοκαιριού.

– Πείτε μας και λίγα λόγια για τη συνεργασία με τον Albin Lee Meldau.

Ο Albin είναι ένας απίστευτος νέος τραγουδιστής και τραγουδοποιός από τη Σουηδία και παγκοσμίως ανερχόμενος, έχοντας ανοίξει φέτος τις περιοδείες των Jessie Ware και LP στην Αμερική και Ευρώπη. Είμαι μεγάλη θαυμάστρια του και είναι τιμή μου που δέχτηκε την πρότασή μας να συνεργαστούμε. Κινείται σε πιο folk μονοπάτια κι εγώ σε πιο soul όποτε πιστεύω πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον το πάντρεμα. Θα προσφέρει στο κοινό ένα ευρύ φάσμα ακουσμάτων, κάτω από μια κοινή αισθητική, η οποία μας συνδέει.

– Ανήκετε στη νέα γενιά καλλιτεχνών που επιλέγουν και αγαπούν το αγγλόφωνο ρεπερτόριο. Ήταν ένα ρίσκο τα πρώτα χρόνια, δεδομένου ότι δεν ήταν ανέκαθεν αρεστό αυτό στο μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κοινού;

Το αγγλόφωνο τραγούδι στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως είδους, φέρει την ταμπέλα του εναλλακτικού, οπότε θεωρητικά δεν απευθύνεσαι “στη μάζα”. Σίγουρα δεν είναι ο πιο εύκολος δρόμος για γρήγορη επιτυχία στη χώρα. Για μένα, δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα. Έγραφα πάντα στα αγγλικά. Μου έβγαινε πολύ φυσικά καθώς έχω μεγαλώσει στον Καναδά και είναι και αυτή μητρική μου γλώσσα. Παρ’ όλα αυτά, η εναλλακτική σκηνή έχει ακόμη ένα σημαντικό κοινό και support system και θέλω να πιστεύω πως μεγαλώνει. Βλέπουμε όλο και περισσότερους Έλληνες καλλιτέχνες να υπερβαίνουν τα σύνορα και νομίζω πως αυτό σαν γεγονός εντείνει την πίστη στο ελληνικό κοινό ότι μπορεί να έχει μια εξαγώγιμη σκηνή η οποία αξίζει αναγνώριση και στήριξη.

– Τι χρειάζεται κατά τη γνώμη σας ένας νέος δημιουργός για να πετύχει στη μουσική που τον εκφράζει προσωπικά, ιδιαίτερα τώρα που έχουν μειωθεί σημαντικά οι παραγωγές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;

Τεράστια πίστη. Αυτή φέρνει την επιμονή και η επιμονή μεταφράζεται σε δουλειά και δημιουργική σκέψη. Είναι απαραίτητα ώστε να ξεπερνάς τα εμπόδια, όποια κι αν είναι αυτά για τον καθένα.  Θέλω να πιστεύω πως αυτή η συνέπεια είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί αυτόν που πετυχαίνει τους στόχους του από αυτόν που δεν τους πετυχαίνει.

– Μεγαλώσατε στον Καναδά και ξεκινήσατε την καριέρα σας στην Ελλάδα. Ποια θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι τα ακούσματα που σας καθόρισαν καλλιτεχνικά και πώς αυτά «πέρασαν» μέσα στις δικές σας δημιουργίες;

Κυρίως pop, rn’b, soul και jazz ακούσματα. Νομίζω πως τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, είναι ευδιάκριτα στη μουσική μου.

– Πώς ονειρεύεστε ιδανικά το μέλλον, σε καλλιτεχνικό και προσωπικό επίπεδο;

Να δημιουργώ μουσική που με αντιπροσωπεύει και με κάνει περήφανη. Να εξελίσσομαι συνεχώς καλλιτεχνικά και να ταξιδεύει η μουσική μου.

– Κλείνοντας, θα θέλατε να μας αποκαλύψετε τα επόμενα σχέδιά σας;

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα προετοιμάζομαι αποκλειστικά για τη συναυλία στον Κήπο. Στη συνέχεια, έχει προτεραιότητα ο νέος δίσκος που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2019.


Διαβάστε επίσης:

Katerine Duska και Albin Lee Meldau στον Κήπο του Μεγάρου