Η Κατερίνα Πολέμη παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι μία μουσική παράσταση με τίτλο Αγάπη, Love, Amor, γεμάτη τραγούδια για την αγάπη, την ουσία της ζωής, όπως λεει η η ίδια. Τραγούδια γνωστά και αγαπημένα, Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, αλλά και τραγούδια δικά της, όπως “Η Μεχάλη Χίμαιρα“, το οποίο έγραψε για την ομώνυμη παράσταση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Εκτός, από τα προσωπικά της κομμάτια, τα οποία εμπνέεται ταξιδεύοντας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Βραζιλία, η Κατερίνα Πολέμη, έχει γράψει μουσική για αξιόλογες παραγωγές, όπως η Μικρά Αγγλία του Παντελή Βούλγαρη, η Μεγάλη Χίμαιρα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου κ.α., ενώ αυτήν την περίοδο γράφει για την θεατρική παράσταση Γιούγκερμαν, η οποία θα ανέβει το Νοέμβριο 2018 σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και διασκευή του Στρατή Πασχάλη.

Η Κατερίνα Πολέμη μας μιλά για όλα τα παραπάνω, αλλά και για τη συνεργασία της με τον Διονύση Σαββόπουλο στη συνέντευξη που ακολουθεί, κλείνοντας με ευχές για ένα καλό καλοκαίρι!


Το αθηναϊκό κοινό θα σε συναντήσει στις 24 Ιουλίου στο ατμοσφαιρικό Θέατρο Δόρας Στράτου στο λόφο του Φιλοπάππου, ένα μέρος ειδυλλιακό και άκρως καλοκαιρινό. Τι τραγούδια έχεις επιλέξει για αυτή την ιδιαίτερη συναυλία και πώς θα τα παρουσιάσεις;

Η παράσταση ‘Αγάπη, Love, Amor’ υμνεί την αγάπη, τον πόθο, τον έρωτα με τραγούδια Ελληνικά, Αγγλικά και Πορτογαλέζικα -τιμώντας τις καταγωγές μου. Παίρνω και την κιθάρα μου και τραγουδώ να μάθω ‘’Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη’’ ή να γιορτάσω την απέραντη αγάπη του σύμπαντος προς όλους μας μέσα από το τραγούδι ‘’Because’’των Beatles αλλά και το ‘Μη μιλάς άλλο για αγάπη’’. «Η αγάπη είναι παντού» αυτό είναι για μένα η ουσία της παράστασης και ίσως όλης της ζωής. Παρουσιάζω επίσης και κάποιες δικές μου συνθέσεις όπως ‘’Η Μεχάλη Χίμαιρα’’ και το ‘’Βαλς του Ορφέα’’ που είναι τραγούδια που you αναφέρονται στην «άπιαστη» αγάπη αλλά και κάποια τραγούδια που έγραψα στην Αμερική όπως το ‘‘Like mother, like son’’ που μιλάει για τη σχέση κόρης-μητέρας. Έχω χαρά που θα είμαι στη σκηνή μαζί με τρείς νέους συνεργάτες οι οποίοι συμβάλλουν στο να μεταφράσουμε την αγάπη με μουσικό τρόπο. Στο πιάνο είναι ο Νικόλας Αναδολής, ο Βαγγέλης Τούντας στο βιολί και ο Κώστας Πατσιώτης στο κοντραμπάσσο.

Είσαι μία νέα μουσικός που έχει αφήσει ήδη το στίγμα της στη μουσική και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια έχεις κυκλοφορήσει τραγούδια και μουσική, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και για σημαντικές παραγωγές για τον κινηματογράφο και το θέατρο. Είσαι πάντα τόσο παραγωγική; Το να γράφεις και να παίζεις μουσική είναι για σένα αυτονόητο;

Ναι είναι αυτονόητο. Καθημερινά συνθέτω κάτι ή ηχογραφώ μόνη μου στο σπίτι είτε υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σκοπός είτε όχι. Η δημιουργία είναι απαραίτητη για μένα. Είναι θέμα εσωτερικής ικανοποίησης όποτε και πνευματικής επιβίωσης.

Οι πήγες έμπνευσής σου ποιες είναι; Μοιράζονται ανάμεσα σε Βραζιλία και Ελλάδα; Πώς σε έχουν επηρεάσει μουσικά οι δύο πατρίδες σου;

Και οι δυο χώρες μου κυλάνε έντονα στο αίμα μου. Η φύση τους, τα χρώματα τους, οι μυρωδιές τους, οι ρυθμοί τους, οι πολιτισμοί τους με την πολύ μεγάλη τους διάσταση δημιουργούν ένα κράμα έντονο μέσα μου αλλά κυρίως με συγκινούν και με εμπνέουν οι άνθρωποι οποιασδήποτε χώρας που αφήνουν πίσω τους έργο.

Το ακροατήριο σου πόσο διαφέρει ανάμεσα στις δύο χώρες;

Αυτό που έχω παρατηρήσει μέχρι στιγμής είναι πως παρόλο που και οι δυο λαοί έχουν ζωντάνια μέσα τους, στη Βραζιλία το κοινό είναι πιό εξωστρεφές – συμμετέχει έντοντα και μέσω της κίνησης του σώματος – ενώ εδώ είναι κάπως πιο συγκρατημένο.

Ένα μεγάλο μέρος της δημιουργικής σου πορείας περνά από το χώρο του κινηματογράφου και του θεάτρου, “ντύνοντας” μουσικά αξιόλογες παραγωγές (Μικρά Αγγλία, Τρωικός Πόλεμος, Μεγάλη Χίμαιρα, Θερισμός…). Πόσο σε γεμίζει η μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο; Πώς νιώθεις όταν ακούς τα τραγούδια σου να ερμηνεύονται στην κάθε παράσταση;

Είχα πράγματι αρκετά νωρίς την ευκαιρία και πάντα θέλω να να ευχαριστώ τους σκηνοθέτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, να προσεγγίσω την μουσική από μια άλλη οπτική γωνία, αυτή της υποστήριξης σε ένα έργο. Στο θέατρο και τον κινηματογράφο η μουσική είναι δευτεραγωνιστής αλλά ταυτόχρονα πρωταγωνιστεί με έναν τρόπο. Συγκινούμαι όταν αισθάνομαι ότι επιτυχγάνεται αυτή η λεπτή ισορροπία.

Με τον Διονύση Σαββόπουλο, έχετε μια ιδιαίτερη συνεργασία, μάλιστα στην περσινή συναυλία στο Καλλιμάρμαρο είχει αναφέρει για σένα ότι “κάτι καινούριο ανατέλλει στο μουσικό γαλαξία”… Είναι σημαντικό οι παλιοί τραγουδοποιοί να συνεργάζονται και να αναδεικνύουν τους νέους μουσικούς; Υπάρχει η ατμόσφαιρα και η διάθεση το “παλιό” να συμπορεύεται με το “καινούριο” στο χώρο της ελληνικής μουσικής;

Με τιμάει η συνεργασία με τον κύριο Σαββόπουλο και αυτό που είπε για μένα. Η συνεργασία αυτή που συνεχίζεται ακόμη μου αποδεικνύει τη σημασία της συνεύρεσης των γεννεών. Από τους παλιότερους μαθαίνουμε και έχει μεγάλη σημασία η αγκαλιά που μας δίνουν. Εγώ αισθάνομαι τυχερή και ευγνώμων που ζω αυτή τη σμίξη του χρόνου στην μουσική μου πορεία.

Πιστεύεις ότι όσο οι άνθρωποι γνωρίζουμε διαφορετικές κουλτούρες, μέσα από τη μουσική, τη συναναστροφή, ακόμα και το φαγητό, γινόμαστε πιο δημιουργικοί, ίσως και πιο ευτυχισμένοι;

Σίγουρα πιστεύω πως το μυαλό διαμορφώνεται με άλλο τρόπο όταν έχει να λάβει τόσες πληροφοριες και να διαχειριστεί πληθώρα διαφορετικότητας -στον κάθε τομεα. Δεν ξέρω αν τον κάνει και πιο ευτυχισμένο, νομίζω άλλωστε πως η ευτυχία μάλλον είναι μια καθημερινή συνειδητή επιλογή του ανθρώπου παρά θέμα ‘τύχης’. Για μένα η ομορφιά του να εκτίθεμαι σε διαφορετικές κουλτούρες εκτός του ότι με κάνει να μαθαίνω καινούργια πράγματα, με βάζει στη διαδικασία και να δω πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι από αυτούς που έχω μάθει, με βάζει σε διαδικασία αποδομήσης καμία φορά κάποιων πεποιθήσέων μου όποτε είναι σαν στη λίμνη να στάζει πάντα καινούριο νερό αλλά και να φεύγει παλιό…

Πόσο γεμάτο είναι αυτό το καλοκαίρι για σένα; Ποιοι είναι σταθμοί σου εντός και εκτός συνόρων; Και εκτός από τις live εμφανίσεις σου, ασχολείσαι με κάτι καινούριο αυτήν την περιόδο που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Πρώτος σταθμός με τη νέα μουσική μας παράσταση ‘Αγάπη, Love, Amor’ είναι το θέατρο Δώρα Στράτου 24 Ιουλίου, μετά πάμε στο Anemi Festival στη Φολέγανδρο, 30 Ιουλίου στην Άνδρο και κλείνουμε στις 4 Αυγούστου στο Sani Festival στη Χαλκιδική. Παράλληλα γράφω μουσικές για την θεατρική παράσταση ‘Γιούγκερμαν’ που θα ανέβει το Νοέμβριο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου και θεατρική διασκευή του Στρατή Πασχάλη.

Καλό καλοκαίρι σε όλους!


Διαβάστε επίσης:

Η Κατερίνα Πολέμη στο Θέατρο Δόρα Στράτου – Τρίτη 24 Ιουλίου 2018