Οι Λουόμενες ξεκινούν για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Skrow. Μέχρι να μπορέσει όμως να γραφτεί αυτή η φράση χρειάστηκε να γίνουν πολλά…

Χρειάστηκε να γραφτεί αυτό το έργο και να βρει τις ιδανικές ερμηνεύτριές του, τη Μαρία Πετεβή, την Κατερίνα Λάττα και τη Νικολίτσα Ντρίζη. Χρειάστηκε να κάνουμε πρόβες πολλές και να εξερευνήσουμε νέες περιοχές η καθεμία, να μάθουμε όλες ή σχεδόν όλες τις ηρωΐδες της όπερας και τα τραγικά φινάλε που ετοίμασαν για αυτές οι εκάστοτε συνθέτες. Οι Λουόμενες, είπαμε, είναι μια παράσταση για όλες τις αμαρτίες που νομίζουμε ότι έχουμε κάνει. Αναρωτηθήκαμε, τι ακριβώς σημαίνει για μας «αμαρτία» και τι ακριβώς σημαίνει «μυστικό».

Ανακαλύψαμε το «διαβολεμένο κέφι» και την αστείρευτη πηγή ενέργειας που προσφέρει και το χρησιμοποιήσαμε ως βασικό εργαλείο για το στήσιμο αυτής της παράστασης. Κάναμε ασκήσεις που μας έφερναν ξέφρενα γέλια και/ή απρόβλεπτα δάκρυα και σίγουρα πολύ χρήσιμο υλικό.

Μάθαμε ένα ολόκληρο τραγούδι της Meiko Kaji στα Γιαπωνέζικα και διαβάσαμε για την Ισλανδία και τα τρομερά ηφαίστειά της και τους θερμοπίδακές της, απ’ έξω παγωμένη, από μέσα βράζει. Όπως πολλοί άνθρωποι…

Μάθαμε και για την κοινωνία των Muoso στην μακρινή Μαντζουρία, όπου εκεί κάποτε τα κορίτσια και τα αγόρια ζούσαν τον έρωτα με τρόπους ασυνήθιστους, που μας κάνουν να κοκκινίζουμε ακόμα και σήμερα.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη, άλλοτε ακμαία, τώρα ξεπεσμένη. Μέσα σε ένα ξεχαρβαλωμένο υδροθεραπευτήριο, τον «Ασκληπιό». Και συμβαίνουν παραμονή Πρωτοχρονιάς, μέσα σε λίγες ώρες. Η Πρωτοχρονιά πάντα φέρνει μαζί της άγχος, την αίσθηση του επείγοντος, είναι μια αντίστροφη μέτρηση που κόβει σαν σπαθί. Θυμίζει ξεχασμένους πόνους και ανασύρει λαχτάρες και επιθυμίες για πράγματα που μοιάζουν χαμένα. Στήσαμε έναν αυθόρμητο πρωτοχρονιάτικο χορό στο υδροθεραπευτήριο, έναν χορό που που εξαγνίζει. Οι τρεις Λουόμενες είναι σαν αθέλητες μαίες η μία για την άλλη. Κάνουν τα βάρη και τα μυστικά να φανερωθούν, να γεννηθούν σαν μωρά και να βγουν στο φως.

Όλα αυτά τα ξαναπιάσαμε από την αρχή φέτος και τα ανακαλύψαμε εκ νέου. Κύλησε ο χρόνος, άλλαξαν κάποια πράγματα και στο κείμενο και στην παράσταση γιατί κι εμείς αλλάξαμε μετά από τρεις μήνες.

Ξεκινάμε λοιπόν για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Skrow την Κυριακή 29/9 στις 21:00.


Διαβάστε επίσης: 

«Οι λουόμενες»: Εξαγνιστικές αποκαλύψεις

Οι Λουόμενες, της Κατερίνας Μαυρογεώργη για δεύτερη χρονιά στο Skrow


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ηλίας Αγιοστρατίτης