Οι Εκδόσεις Οδός Πανός και το Βιβλιοπωλείο DISCOVER διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου/CD με τίτλο «Κατερίνα Γώγου: Πάνω κάτω η Πατησίων και 20 μελοποιημένα ποιήματά της», με την επιμέλεια του Γιώργου Κορδέλλα και του Άγγελου Σφακιανάκη, την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013 στις 19.30, στο βιβλιοπωλείο «Discover».

Θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη με τίτλο «Για την αποκατάσταση του μαύρου», που αφορά στην Κατερίνα Γώγου.

Μιλούν: Χριστίνα Κόκκοτα, Γιώργος Χρονάς και ο σκηνοθέτης Αντώνης Μποσκοΐτης
Αποσπάσματα από το βιβλίο διαβάζει ο ηθοποιός Στέλιος Σοφός

“Πάνω κάτω η Πατησίων”
Οι όψεις της μοναξιάς της Κατερίνας Γώγου και 20 μελοποιημένα ποιήματά της.

Εν αρχή ην ο Πόνος
Με ρωτάνε, συχνά: Πώς ήταν η Κατερίνα;
Η Κατερίνα ήταν σαν όλους τους ανθρώπους: Πονούσε, φοβόταν, αγαπούσε, εξοργιζόταν, δινόταν, πλήγωνε και πληγωνόταν. Όμως, όλα σε βαθμό υπερθετικό. Η ευαισθησία και η σκληρότητα, η οργή και το έλεος, ο εγωισμός και η ανιδιοτέλεια ήταν τα απρόβλεπτα εναλλασσόμενα πρόσωπα της Κατερίνας. Απρόβλεπτη• αυτό νομίζω πως είναι ό,τι πιο χαρακτηριστικό μπορεί να πει κανείς για ‘κείνη.
Την Κατερίνα τη γνώρισα στις αρχές του ’81. Ζήσαμε μαζί στην Τροίας και στην Γ’ Σεπτεμβρίου και συνέχισα να τη βλέπω σχεδόν μέχρι το τέλος, αν και τα τελευταία χρόνια οι συναντήσεις μας είχαν αραιώσει. Έζησα μαζί της τις “καλές” εποχές, που ο κόσμος την αναγνώριζε, την αγαπούσε, διάβαζε τα βιβλία της. Κυρίως, οι νέοι και οι αριστερίζοντες. Ήταν η εποχή που, για πρώτη φορά μετά τα 40 της, άρχισε να εισπράττει θαυμασμό και αποδοχή. Ήταν μετά από την “Παραγγελιά”, όταν τα πρώτα της βιβλία -“Τρία κλικ αριστερά” και “Ιδιώνυμο”- επανεκδίδονταν με πρωτοφανείς ρυθμούς για τα ελληνικά χρονικά.
Όμως τα τραύματα μιας ευαίσθητης ψυχής, μιας πληγωμένης ψυχής που δεν αναισθητοποιήθηκε, ήταν συσσωρευμένα. Και η πίκρα και το γαμώτο έβρισκαν διέξοδο στα ποιήματά της. Τα όνειρα για έναν άλλο, διαφορετικό κόσμο γίνονταν οργή, οι λέξεις ήταν ξυραφιές, μνήμες, κραυγές, ύβρεις, δάκρυα.
Τη θυμάμαι να γράφει μανιωδώς πάνω στη γραφομηχανή της με το τσιγάρο να καίει στο τασάκι. Ή με την ακριβή πένα, που της είχε χαρίσει ένας φίλος -θαυμαστής της. Ήταν αυτόματη η γραφή της Κατερίνας, λίγες φορές έκανε διορθώσεις, κυρίως όταν διάβαζε το γραπτό και δεν της “έβγαινε καλά” στο στόμα. “Δεν λέγεται”, έλεγε “δεν είναι καλό εδώ”. Και το ξανάγραφε, προσπαθώντας να βρει το ρυθμό του. Με έβαζε να της τα διαβάζω, να τα ακούσει και τσαντιζόταν όταν της εντόπιζα τα πολλά ορθογραφικά λάθη, που έκανε.
Υπήρξα ο πρώτος αναγνώστης πολλών από τα ποιήματά της. Αυτά του “Ξύλινου Παλτού”, των “Απόντων”, του “Μήνα των Παγωμένων Σταφυλιών”. Έγραφε επί μερόνυχτα, ξέκοβε από τον κόσμο γύρω της. Και όταν έβαζε την οριστική τελεία, απλώναμε τις δαχτυλογραφημένες Α4 στο πάτωμα, προσπαθώντας να αποφασίσουμε τη σειρά που θα είχαν τα ποιήματα στο βιβλίο.
Και όταν έπαιρνε τα πρώτα τυπωμένα αντίτυπα, το ένα ήταν για τη Μυρτώ και το άλλο για μένα. […]
(Γιώργος Κορδέλλας, από την έκδοση)

Τα αποσπάσματα από τα ποιήματα είναι από τις ποιητικές συλλογές της Κατερίνας Γώγου:
“τρία κλικ αριστερά”, “Ιδιώνυμο”, “Το ξύλινο παλτό”, “Απόντες”, “Με λένε Οδύσσεια”, “Νόστος”.

Περιεχόμενα:
– Γιώργος Κορδέλλας, “Εν αρχή ην ο Πόνος”
– Όλια Λαζαρίδου, “Ανάμεσα μας υπνοβατώντας”
– Γιώργος Δάγλας, “Το άλγος του νόστου”
– Θωμαή Ουζούνη, “Οι όψεις της μοναξιάς στην Κατερίνα Γώγου”
Ταινίες, Θεατρικές παραστάσεις, Βιβλιογραφία
– Γιώργος Μπαλούρδος, “Μια αιρετική γυναικεία ποιητική φωνή της γενιάς του 1970”
– Αντώνης Καφετζόπουλος, “Κατερίνα, Κατερινάκι (η Ζαν ντ’ Αρκ της Πατησίων)”
– Λίνα Καρανασοπούλου, “Γιατί έγραψε…”
– Παναγιώτης (Κάιν) Παπαδόπουλος, “Τρία κλικ αριστερά, αρκετά χρόνια μετά…”
– Άγγελος Σφακιανάκης, “Ένα τραγούδι για την Κατερίνα”


Πάνω κάτω η Πατησίων:

Μελοποιημένα ποιήματα της Κατερίνας Γώγου στο cd

Τις μελοποιήσεις έκαναν οι:
Πάνος Κατσιμίχας, Νίκος Καλλίτσης, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Νίκος Μαϊντάς, Βάσω Αλλαγιάννη, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Χαριτάτος, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Μάριος Στρόφαλης, Δημήτρης Βαρελόπουλος, Κώστας Αθυρίδης, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος


Ερμηνεύουν οι:

Πάνος Κατσιμίχας, Σωκράτης Μάλαμας, Μάρθα Φριντζήλα, Όλια Λαζαρίδου, Μάκης Σεβίλογλου, Άρης Ζαρακάς, Magic de spell, Σαβίνα Γιαννάτου, Κώστας Χαριτάτος, Βασιλική Καρακώστα, Βαγγέλης Μαρκαντώνης, Λόλεκ, Κωνσταντίνος Βήτα, Παντελής Θεοχαρίδης, Ηλίας Λιούγκος, Εύα Λουκάτου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ματ σε δύο υφέσεις, Σπυριδούλα Μπάκα, Γεωργία Βεληβασάκη, Gaia, Τάκης Γραμμένος, Γιώργος Μάρτος, Βαγγέλης Κοντόπουλος.