«Αυτό το μυθιστόρημα προβάλλει την πιθανότητα τα γεγονότα που συντελέστηκαν στην έσχατη γωνιά της αυτοκρατορίας να την επηρέασαν στο σύνολό της και γεμίζει μυθιστορηματικά τα κενά που η τεκμηρίωση και τα αρχαιολογικά στοιχεία δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει». –Χουάν Φρανθίσκο Φερράντιθ

Το ιστορικό μυθιστόρημα Καταραμένη γη είναι το τρίτο έργο ενός από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ιστορικής μυθοπλασίας στην Ισπανία. Με τη σχολαστικότητα του γνώστη της Ιστορίας και τη φαντασία του χαρισματικού συγγραφέα, ο Χουάν Φρανθίσκο Φερράντιθ μας μεταφέρει σε μια σκοτεινή εποχή, αυτήν του 9ου αιώνα, και στην τελευταία πόλη της Αγίας
Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τη Βαρκελώνη, η οποία διατηρεί μετά βίας την αξιοπρέπειά της. Κι αυτό χάρη στον αγώνα κάποιων ανθρώπων που έδωσαν την ψυχή τους για την ελευθερία και την προκοπή ενός τόπου που όλοι έως τότε θεωρούσαν καταραμένο.

Υπόθεση:

Το μυθιστόρημα εκτυλίσσεται κατά το δεύτερο μισό του 9ου αιώνα, όταν η πόλη της Βαρκελώνης διοικείται από τους Φράγκους και με μόλις 1.500 ψυχές αντιστέκεται στις επιδρομές των Σαρακηνών και στις εξεγέρσεις που προκαλούν οι κόμητες. Είναι ένας τόπος ρημαγμένος και εγκαταλελειμμένος στην τυραννία διεφθαρμένων ευγενών. Σε αυτή την καταραμένη γη, το 861 μ.Χ., φτάνει ο φιλόδοξος ιερωμένος Φροδοΐ, ο οποίος διορίζεται επίσκοπος Βαρκελώνης από τον Φράγκο βασιλιά. Η θέση του μοιάζει μάλλον με τιμωρία παρά με επιβράβευση, αλλά η επαναστατικότητα και η φιλοδοξία του τον ωθούν να αποδεχθεί την πρόκληση. Συνοδευόμενος από πολυάνθρωπη ακολουθία Φράγκων εποίκων, εγκαθίσταται στην πόλη αποφασισμένος να τη βγάλει από τη μιζέρια της.

Σύντομα θα υποκύψει στα θέλγητρα μιας αινιγματικής ευγενούς, η οποία τρέφει βαθιά αγάπη για τον τόπο. Μαζί θα ξεκινήσουν έναν αγώνα για να δώσουν σε εκείνη τη γη μια εντόπια αριστοκρατική γενιά με κληρονομούμενη εξουσία. Η ηρωική προσπάθειά τους θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις ίντριγκες μιας διεφθαρμένης αριστοκρατίας και τις προλήψεις ενός λαού δίχως πίστη. Επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις, την επινοητικότητα και την πίστη τους σε έναν Θεό που μοιάζει να τους έχει γυρίσει την πλάτη, και με τη βοήθεια του ανδρείου ευγενούς Ισεμπάρτ του Τένες αλλά και ατόμων με ταπεινή καταγωγή, θα καταφέρουν να απαλλάξουν την πόλη από την απελπισία.

Η Καταραμένη γη είναι ένα εμπνευσμένο μυθιστόρημα όπου οι συνωμοσίες, οι προδοσίες και τα αιματηρά παιχνίδια εξουσίας διαπλέκονται με τον έρωτα και τις φιλοδοξίες, ιστορικά πρόσωπα συναντούν φανταστικούς χαρακτήρες, όπως ο επίσκοπος Φροδοΐ, ενώ η δύναμη της πλοκής συναγωνίζεται την ένταση και την αγωνία, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.
«Υπό το φως των γεγονότων και των περιπετειών που γνωρίζουμε από εκείνη την ταραγμένη και αινιγματική εποχή, αυτό που πρέπει να συνέβη στην πραγματικότητα ξεπερνά σε ένταση και δραματικότητα τα γυρίσματα της τύχης που εξιστορούνται σε αυτό το βιβλίο», σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας.

Χουάν Φρανθίσκο Φερράντιθ

Ο Χουάν Φρανθίσκο Φερράντιθ γεννήθηκε στην Κοθεντάινα της επαρχίας του Αλικάντε το 1971. Πτυχιούχος της Νομικής, ασκεί σήμερα τη δικηγορία στη Βαλένθια. Είναι διευθυντής του ραδιοφωνικού προγράμματος Μια νύχτα στο κάστρο, που ασχολείται με την ιστορία, τις παραδόσεις, τους θρύλους και τα μυστικά της Βαλένθια και μεταδίδεται από διάφορους σταθμούς του Δικτύου Δημοτικών Ραδιοφώνων της πόλης. Τα προηγούμενα μυθιστορήματά του, Οι σκοτεινές ώρες (Grijalbo, 2012) και Η φλόγα της σοφίας (Grijalbo, 2015), τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς της ιστορικής μυθοπλασίας στην Ισπανία. Στην Καταραμένη γη ο Χουάν Φρανθίσκο Φερράντιθ σκιαγραφεί τη Βαρκελώνη του 9ου αιώνα με το ταλέντο και
την ακρίβεια των μεγάλων μαέστρων του είδους.