Καλωσορίσατε!
Εδώ δε θα παιχτεί θεατρικό έργο.
Δεν πρόκειται να ακούσετε τίποτε που δεν το έχετε κιόλας ακούσει.
Δε θα δείτε τίποτε που να μην το έχετε ήδη δει.
Η επιθυμία σας για θέατρο δε θα εκπληρωθεί. –Πέτερ Χάντκε

Το θέαμα εντάσσεται στο project «Kaspar Machine», μία διακρατική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Πολωνίας και Ρουμανίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του προγράμματος Creative Europe Culture, την αιγίδα και τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. To project υλοποιείται από την Καλλιτεχνική Εταιρία Labillusions (Ελλάδα) ως leader και coordinator του προγράμματος, τους θεατρικούς οργανισμούς Teatro dei Venti (Ιταλία), Teatr Biuro Podrozy (Πολωνία), Fusion of Arts (Ρουμανία), το Κέντρο Αναπτυξιακών Μελετών Prisma (Ελλάδα) και την Helix Action Theatre (Ελλάδα) ως partners.

Το «Kaspar Machine» δεν είναι μία απλή performance. Είναι σύνθεση τεχνών: μια εικαστική προσομοίωση τόπου εγκλεισμού, όπου δεσπόζει η εικονική 3D μαριονέτα μεγάλης κλίμακας, ατμοσφαιρικοί ήχοι, μουσική, τέχνες του θεάτρου δρόμου, street performers, σωματική κίνηση, video art, animation, εντυπωσιακό costume design, ευφάνταστες σκηνικές εγκαταστάσεις ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, τον εγκλεισμό/αποκλεισμό και την ελευθερία.

Έχοντας ως αφετηρία το κείμενο “Κραυγές Βοήθειας” του πρόσφατα βραβευμένου με το Νόμπελ Λογοτεχνίας Αυστριακού συγγραφέα της πρωτοπορίας Πέτερ Χάντκε, καθώς και ψηφίδες από κείμενα του ιδίου από τα έργα “Κάσπαρ” και “Βρίζοντας το κοινό”, η παράσταση έχει ως στόχο την ανάκτηση του θεάτρου της πραγματικότητας και της αλήθειας, με τα κείμενα να επωφελούνται από την ανοικτή κατάθεση ερωτημάτων, την εξωτερίκευση της προσβολής, της μετάνοιας, της απολογίας, της προφητείας, των κραυγών βοήθειας και τελικά της ελπίδας.

Το θέαμα φέρνει στη σκηνή τις αποκλεισμένες και περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες για να μοιραστούν την απογοήτευσή τους με την κοινωνία, να δημιουργήσουν ελπίδα και να προβάλουν το «συμμετοχικό θέατρο» μέσα από πραγματικές ιστορίες κοινωνικού αποκλεισμού.

Τοποθετημένη σ’ ένα δημόσιο χώρο, η παράσταση αξιοποιεί τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών (3D Mapping, Animation) και καταργεί τα όρια της σκηνής, αλλάζοντας τη σχέση μεταξύ ηθοποιών και κοινού: οι ηθοποιοί γίνονται θεατές, το κοινό συμμετέχει στο θέαμα. Την επιμέλεια και το σχεδιασμό του 3D video animation υπογράφει ο εικαστικός Κωστής Παπαδόπουλος.

To θέαμα «Kaspar Machine» πλαισιώνεται από την εικαστική εγκατάσταση «Διερχόμενοι» του Γιώργου Ξένου, αποτελούμενη από 150 ανθρώπινα περιγράμματα από σίδηρο, διαστάσεων 200χ80 εκ., έκαστο. Πρόκειται για ένα πλήθος που προέρχεται από κάθε μορφής εγκλεισμούς, φόβους, διώξεις, πολέμους. Είναι πρόσφυγες, αρνητές κάθε συλλογικού ορθολογισμού, αναρχικοί (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου), με διαφορετική σκέψη για το κοινωνικό μοντέλο. Καταδεικνύουν την υπαρξιακή αγωνία για την πολιτισμική συνέχεια των κοινωνιών, μεταφέροντας την πληροφορία μέσω της γνώσης και της εμπειρίας. Συνιστούν φορείς αξιών πέρα από σύνορα και έθνη. Είναι μια οπτική συμφωνία, πλήρης οντολογικών διερωτημάτων, για την προσπάθεια του ανθρώπου να είναι ελεύθερος.

To «Kaspar Machine» πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, του Δήμου Καισαριανής, του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “δήλος” –Δήμητρα Χατούπη και της «Blue Screen» Audiovisual and Technology. Το θέαμα παρουσιάζεται για δύο παραστάσεις στην Αθήνα (Λιπάσματα, 19 & 20 Σεπτ. 2020) και στη συνέχεια στις πόλεις Μόντενα της Ιταλίας και Πόζναν της Πολωνίας.

Ταυτότητα της παράστασης

«Kaspar Machine»
Eίδος: Θέαμα Δημόσιου Χώρου
Κατάλληλο άνω των 15 ετών
Διάρκεια: 70 λεπτά

Συντελεστές:

Κείμενα: Πέτερ Χάντκε
Σκηνοθεσία| Εικαστική σύνθεση: Νίκος Χατζηπαπάς
Εικαστική εγκατάσταση: Γιώργος Ξένος
Χορογραφία| Επιμέλεια κίνησης: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Επιμέλεια κίνησης των street performers: Stefano Tè
Σχεδιασμός κοστουμιών: Flavia Rosana Căpraru
Video-Animation|3D mapping: Κωστής Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεώνη Ριντ
Β’ Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Αντωνιάδου, Γιάννης Πετρίδης, Στέφανος Τσιμπουρλάς
Παίζουν:
-οι ηθοποιοί: Θανάσης Σαράντος, Κάλλια Θεοδοσιάδη
-οι performers: Francesco Bocchi, Αγγελική Δεληγιάννη, Giulia Sarah Gibbon, Jakub Henke, Łukasz Kowalski, Krzysztof Mędrek, Μιχάλης Μιχαήλος, Blake Blakemore, Stefano Ulivieri, 25 σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης “δήλος” –Δήμητρα Χατούπη και 20 ερασιτέχνες βοηθητικοί ηθοποιοί

Επικοινωνία- Δημόσιες Σχέσεις: Δέσποινα Ερρίκου, Ράνια Παπαδοπούλου
Οργάνωση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Νίκος Χατζηπαπάς
Παραγωγή: Labillusions

**H άδεια ανεβάσματος της παράστασης με τα αποσπάσματα των έργων “Βρίζοντας το κοινό”, “Κραυγές βοήθειας” και “Κάσπαρ” του Πέτερ Χάντκε έχει δοθεί από την Suhrkamp Verlag, Berlin.
Kaspar, copyright: Frankfurt, Suhrkamp Verlag, 1967

Ο χώρος τηρεί όλες τις συστάσεις και λειτουργεί σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για την διεξαγωγή των εκδηλώσεων σε κατάλληλες και ελεγχόμενες συνθήκες ασφαλείας σε σχέση με τον COVID-19. Ακολουθεί σχολαστικά όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και αποστάσεων, ώστε κανείς να μη διστάσει και στερηθεί το αγαθό της ψυχαγωγίας. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, ο Πολυχώρος Λιπασμάτων Δραπετσώνας (σιλό) μπορεί να δεχθεί max. 500 άτομα και είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων.