Σε μία αυλή ενός παλιού νεοκλασικού κτιρίου, με την συνοδεία ζωντανής τζαζ μουσικής,

θα παρουσιαστεί η ‘Κάρμεν,’ για λίγες μόνο παραστάσεις από την 1η  έως την 11η Ιουλίου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και τη Μαρία Ναυπλιώτου στο ρόλο της Κάρμεν.

Η όπερα σαν μια ιδιαίτερα απαιτητική μορφή τέχνης έχει πάψει πια να απασχολεί αποκλειστικά και μόνο καλλιτέχνες του είδους και να απευθύνεται σε ένα ιδιαίτερο κοινό.

Στην πρόκληση της όπερας και στις υψηλές καλλιτεχνικές της απαιτήσεις, τα τελευταία  χρόνια  και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, έχουν αρχίσει να ενδίδουν και σκηνοθέτες του θεάτρου που θέλουν να ανανεώσουν τα εκφραστικά τους μέσα και να εμπλουτίσουν το καλλιτεχνικό τους λεξιλόγιο.

Έτσι, η όπερα γίνεται πλέον ένα πεδίο έρευνας και πειραματισμού για σκηνοθέτες, τραγουδιστές, ηθοποιούς και σκηνογράφους σε μια προσπάθεια να βγει σαν καλλιτεχνικό είδος από τα καθιερωμένα, να πλησιάσει την σύγχρονη πραγματικότητα και να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο -και γιατί όχι- πιο νεανικό κοινό.

Ο Στάθης Λιβαθινός στην πρώτη του επαφή με την όπερα αποπειράται να προσεγγίσει την τραγική ιστορία της Κάρμεν.

Μαζί του σε αυτό το εγχείρημα, είναι η Ελένη Μανωλοπούλου στα σκηνικά /κοστούμια, ο Αλέκος Αναστασίου στους φωτισμούς, ο μουσικός Κώστας Μαγγίνας , στη τζαζ μουσική διασκευή και ενορχήστρωση της μουσικής του Μπιζέ, ο ποιητής και μεταφραστής Στρατής Πασχάλης στην προσαρμογή των στίχων των τραγουδιών και την δραματολογική επεξεργασία και έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί που διακρίθηκαν στις πρόσφατες επιτυχημένες του παραστάσεις, της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού αλλά και από το Βασιλιά Λήρ που ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1ο Βραβείο Σκηνοθεσίας Κριτικών Θεάτρου).

Πρόκειται για τους Μελέτη Ηλία, Χρήστο Σουγάρη, Ευθύμη Παπά, Πηνελόπη Μαρκοπούλου και Μαρία Σαββίδου. Το ρόλο της Κάρμεν υποδύεται η Μαρία Ναυπλιώτου.

Ο Στάθης Λιβαθινός  και η ομάδα του τολμούν για πρώτη φορά να προσεγγίσουν το θέμα Κάρμεν όχι μόνο από την πλευρά του λιμπρέτου της πασίγνωστης όπερας του Μπιζέ αλλά και από την λιγότερο γνωστή εκδοχή της νουβέλας του Μεριμέ, που αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς του λιμπρέτου . 

Η παράσταση που έχει πειραματικό χαρακτήρα και η δραματουργική της επεξεργασία είναι προϊόν συνεργασίας του σκηνοθέτη και των έξι ηθοποιών και θα παρουσιαστεί σε έναν εναλλακτικό υπαίθριο χώρο στην οδό Κεραμεικού, αριθ. 28, στο Μεταξουργείο, σε μία γειτονιά με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, μία περιοχή καλλιτεχνικά ζωντανή σε πλήρη ανάπτυξη που αναζητά  προτάσεις που αντλούν έμπνευση από την ίδια και τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα της.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός (με τη συνεργασία της Μαρίας Σαββίδου)
Δραματουργική επεξεργασία:  Στάθης Λιβαθινός και οι ηθοποιοί
Προσαρμογή στίχων και δραματολογική επεξεργασία: Στρατής Πασχάλης
Σκηνικά /Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική διασκευή –ενορχήστρωση: Κώστας Μαγγίνας

Παίζουν (αλφαβητικά)
Μελέτης Ηλίας: ΧΟΣΕ
Πηνελόπη Μαρκοπούλου: ΜΙΚΑΕΛΑ
Μαρία Ναυπλιώτου: ΚΑΡΜΕΝ
Ευθύμης Παππάς: ΤΟΡΕΑΝΤΟΡ
Χρήστος Σουγάρης: ΘΟΥΝΙΓΑ, ΓΚΑΡΘΙΑ

Στην παράσταση παίζουν ζωντανά μουσική οι:
Κώστας Μαγγίνας: κιθάρες
Νίκος Καπηλίδης: ντραμς
Μάξιμος Δράκος: αρμόνιο