Τα έργα της έκθεσης “...κάπου αλλού…” δημιουργήθηκαν ειδικά για τον Πύργο Τσικαλιώτη. Ο τίτλος του φετινού φεστιβάλ είναι Μελιτζάzz 2019 BitterSweet και το θέμα του επικεντρώνεται στο γλυκόπικρο συναίσθημα που αφήνει ο αποχαιρετισμός και ο αποχωρισμός και που συντηρεί η ελπίδα της επιστροφής και της αντάμωσης. Στην ιστορία του Λεωνιδίου άνθρωποι έχουν βιώσει τον αποχωρισμό αφήνοντας πίσω τη ζωή τους, τον τόπο τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να τους νοσταλγούν.

Μετανάστευση, εμπόριο, πόλεμος, παντρειά, θάνατος αλλά και επιστροφή, αντάμωση, γέννηση είναι λόγοι που πλέκονται γύρω από το γλυκόπικρο συναίσθημα της ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τον ρόλο του πύργου Τσικαλιώτη αλλά και των υπόλοιπων πυργόσπιτων και αρχοντικών της περιοχής, γίνεται εμφανές ότι η έννοια του αποχωρισμού είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με αυτόν. Μέσω της τρέχουσας έκθεσης …κάπου αλλού… διευρύνονται οι καλλιτεχνικοί προβληματισμοί, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα.

Οι καλλιτέχνες Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Λύρα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Δημήτρης Σκουρογιάννης και Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου αντιμετωπίζουν τον πύργο κυρίως ως ένα σημείο μετάβασης ή αναφοράς για να αγγίξουν και να επαναφέρουν στο παρόν μνήμες και κομμάτια των ιστοριών και των γεγονότων που έλαβαν χώρα εκεί και έχουν σχέση με τον αποχωρισμό, το ταξίδι και το πέρασμα στο «κάπου αλλού».

Συντελεστές

Επιμέλεια: Δρ. Στρατής Πανταζής
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Μπέττυ Ζέρβα, Ελένη Λύρα, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Μαρία Ανδρομάχη Χατζηνικολάου

Πλαίσιο: Μελιτζάzz, 3-7 Ιουλίου 2019, Λεωνίδιο Αρκαδίας
Διοργάνωση: Δήμος Νότιας Κυνουρίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα

Παράλληλη εκδήλωση

Το βράδυ των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Πύργου Τσικαλιώτη μικρή συναυλία των Hairetis – Harper (Γιάγκος Χαιρέτης/ λαούτο, Μαρία Χριστίνα Harper/ ηλεκτρική άρπα με loop


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Μπέττυ Ζέρβα / Betty Zerva Αποσκευές, 2019 / Baggage, 2019