Η θεατρική παράσταση «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα» θα ζωντανέψει τον κόσμο του Χάκκα μέσα στη την πόλη που αγάπησε και τα μέρη όπου έζησε, παρουσιάζοντας αποσπάσματα από διηγήματα, ποιήματα και θεατρικά του έργα. Η Ζωή Ξανθοπούλου, ηθοποιός και σκηνοθέτις με παρουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ανέλαβε να υλοποιήσει την παράσταση, ανιχνεύοντας την υπαρξιακή αναζήτηση, τη μοναξιά, τη μελαγχολία, το χιούμορ, όπως και τον σαρκασμό για το αστικό περιβάλλον που κρύβουν τα κείμενά του. Ο λόγος του Μάριου Χάκκα αγκαλιάζει την πόλη και τους ανθρώπους της.

Ο Μάριος Χάκκας (1931 – 1972) είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες.  Έζησε στην Καισαριανή και η περιοχή αυτή σημάδεψε τη ζωή του, τη συνείδηση και το έργο του. Η οπτική των διηγημάτων του είναι προσωπική, πολιτική και υπαρξιακή.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Μάριος Χάκκας
Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα.*

«Παιχνίδια κουρντισμένα από μιαν άλλη εποχή
και τώρα ανοίγοντας την αποθήκη
κουνάμε τα χέρια μας κάνουμε θόρυβο
εξαντλώντας την τελευταία δύναμη του ελατηρίου».
(«Στάθηκα στις δαιδαλώδεις πόλεις», ΙV)

Τα κείμενα του Μάριου Χάκκα (1931-1972) είναι ουσιαστικά, λιτά κι απέριττα, συγκινητικά, ερωτεύσιμα, υπαρξιακά, μεταφυσικά, ανθρώπινα. Μιλούν για φόβους κι επιθυμίες, για την κοινωνία που αδικεί και συνθλίβει το άτομο, για την αγάπη και τον δύσκολο δρόμο της, για τη δήθεν πρόοδο, για τα πράγματα που αλλάζουν αλλά δεν γίνονται καλύτερα, για όσα πρέπει ν’ αλλάξουν ενώ μοιάζουν ιδανικά. Οι ιστορίες του είναι σκληρές και τρυφερές μαζί, όπως και η ζωή. Έχουν χιούμορ, σοφία και θάρρος απέναντι στον εαυτό του, απέναντι στον κόσμο που τότε –που τώρα, που πάντα– ψάχνει τη ρωγμή απ’ όπου μπαίνει το φως, για να συνεχίσει να υπάρχει.

Η παράσταση είναι μια γιορτή γι’ αυτόν τον τόσο σημαντικό –αλλά όχι ευρέως γνωστό– συγγραφέα, με διηγήματα, αποσπάσματα, ποιήματα, θεατρικά κείμενά του. Ο λόγος του εμπνέει τη μουσική και η μουσική συντροφεύει τους μοναχικούς ήρωές του. Η πόλη του, η Καισαριανή,  γίνεται μια θεατρική σκηνή που αγκαλιάζει τους ανθρώπους και οι άνθρωποι μιλούν μέσα από τις λέξεις του συγγραφέα. Δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές, δεν υπάρχουν λαμπεροί ήρωες, κανείς δεν τα καταφέρνει μέχρι το τέλος, και όλα είναι υπό αμφισβήτηση.

Ο κάθε ένας από εμάς είναι ήρωας του Χάκκα και ο Χάκκας είμαστε όλοι, απελπισμένοι και αθώοι, ανήσυχοι και απεγνωσμένοι,  παλεύοντας για μιαν ελπίδα που ταξιδεύει στο διηνεκές. Το μόνο που μένει είναι το προσωπικό καταφύγιο του καθενός, για να μπορέσει εκεί να επιβιώσει και να εξελιχθεί – κι αν αυτό γίνει κοινός τόπος πολλών, τότε αγγίζουμε την ελπίδα. Το θέατρο είναι ένας τέτοιος τόπος. Ο Μάριος Χάκκας με τα κείμενά του χαρτογράφησε το δικό του καταφύγιο – κι εμείς, μέσα απ’ την παράσταση, το μοιραζόμαστε.

Η παράσταση θα βασιστεί στα Άπαντα Μάριου Χάκκα από τις Εκδόσεις Κέδρος (9η έκδοση, 2016) και θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Η έρευνα για το έργο του Μάριου Χάκκα πραγματοποιείται με τη βοήθεια του ανιψιού του, Γιώργου Χάκα.

*Από το θεατρικό έργο Αναζήτηση.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία Ζωή Ξανθοπούλου
Δραματουργική επεξεργασία Ζωή ΞανθοπούλουΑριάδνη ΚαβαλιέρουΣπύρος Γραμμένος
Παίζουν  Αριάδνη Καβαλιέρου, Σπύρος Γραμμένος
Εικαστική Επιμέλεια: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Κοστούμια Ιφιγένεια Νταουντάκη
Φωτισμοί Απόστολος Τσατσάκος
Μουσική Σπύρος Γραμμένος
Μουσική διδασκαλία Χάρης Παρασκευάς
Βοηθός σκηνοθέτη Φανή Παναγιωτίδου
Video: Νατάσσα Ιωάννου
Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Βοηθός παραγωγής: Έλλη Φαμελιάρη
Διεύθυνση παραγωγής Κωνσταντίνα Αγγελέτου
Παραγωγή Πλέγμα
 
Η παράσταση είναι βασισμένη σε μια ιδέα της Αριάδνης Καβαλιέρου και του Σπύρου Γραμμένου. Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης κάτοικο και φίλοι της περιοχής, ο μουσικός Χάρης Παρασκευάς και η ηθοποιός Φανή Παναγιωτίδου. Κρουστά Κωκώση Ναταλία