Η δασκάλα υποκριτικής και σκηνοθέτιδα Ελένη Σκότη θα πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο του studio NAMA του Επί Κολωνώ, τέσσερα καλοκαιρινά σεμινάρια, τα οποία ξεκινούν στις 2 Ιουνίου 2014.

Τα σεμινάρια είναι:

1) Αυτόματος Αυτοσχεδιασμός
2) Αυτόματος Αυτοσχεδιασμός για επαγγελματίες ηθοποιούς
3) Ασυνήθιστοι Χαρακτήρες
4) Το γυναικείο στοιχείο στο έργο «Η πιο δυνατή» του Στρίνμπεργκ

Περίοδος σεμιναρίων: από 2 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2014.

Αναλυτικά:

1. Αυτόματος αυτοσχεδιασμός

Είναι ένα εντατικό τμήμα, όπου ο ηθοποιός ασκείται στο να μπορεί να αντιδρά αυθόρμητα σε ότι συμβαίνει πάνω στη σκηνή. Με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού δοσμένων συνθηκών, ο ηθοποιός καλλιεργεί τη δυνατότητά του ώστε να κατευθύνει συνεχώς τη συγκέντρωσή του στη μεταβαλλόμενη κατάσταση μιας σκηνής καθώς και στους άλλους ηθοποιούς που συμμετέχουν σ’ αυτή. Εφόσον, ούτε έχει προηγηθεί ανάγνωση κάποιου κειμένου, ούτε έχει δοθεί χρόνος προετοιμασίας, ο ηθοποιός δεν ακολουθεί έναν προκαθορισμένο τρόπο προσέγγισης του ρόλου. Συνεπώς η σκηνή έχει την ίδια φρεσκάδα και φυσική ζωντάνια με μια στιγμή της πραγματικής ζωής. Μετά από αρκετή εξάσκηση, ο ηθοποιός αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τον τρόπο που ερμηνεύεται ένας ρόλος σε μια παράσταση, ώστε να έχει την ίδια αλήθεια και ενέργεια που βιώνεται στον αυτοσχεδιασμό.

Απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο.

Περίοδος Σεμιναρίου: 2 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2014
Ημέρα & Ώρα: Δευτέρα 19:30-22:00
Κόστος Σεμιναρίου: 175,00 €    

2. Αυτόματος αυτοσχεδιασμός για επαγγελματίες

Το σεμινάριο αυτό έχει ίδιο περιεχόμενο με το παραπάνω αλλά είναι προσαρμοσμένο ώστε να απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Περίοδος Σεμιναρίου: 3 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2014
Ημέρα & Ώρα: Τρίτη 22:00-24:30
Κόστος Σεμιναρίου: 175,00 €    

3. Ασυνήθιστοι Χαρακτήρες (Νέο Σεμινάριο)

Ο σκοπός αυτού του σεμιναρίου που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος στον καλοκαιρινό κύκλο σπουδών, είναι να συνδέσει τον ηθοποιό με την έννοια του ασυνήθιστου και να παρατηρήσει πώς αποκαλύπτεται αυτή η ιδιότητα.

Οι ηθοποιοί θα πρέπει να σκεφτούν έναν ασυνήθιστο χαρακτήρα που γνωρίζουν από την καθημερινή τους ζωή (και όχι από τον κόσμο του θεάτρου), όπως για παράδειγμα έναν φίλο, ένα συγγενή, έναν καθηγητή ή ακόμη κι έναν άγνωστο που θα τον έχουν παρατηρήσει τόσο ώστε να τον έχουν συγκρατήσει καλά στη μνήμη τους. Αυτό που θα τους ζητηθεί θα είναι να εξερευνήσουν ποια στοιχεία κάνουν τον χαρακτήρα αυτό ασυνήθιστο καταρχήν σε επίπεδο σωματικό (στάση σώματος, κινήσεις, ρυθμοί, χειρονομίες, ποιότητα φωνής) και έπειτα σε επίπεδο ψυχολογικό (ευαισθησία, επιθετικότητα, επιβλητικότητα, ευγένεια, νευρικότητα, συστολή κλπ).

Αφού ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη των ασυνήθιστων χαρακτήρων χωριστά, οι ηθοποιοί θα κληθούν να αλληλεπιδράσουν αυτοσχεδιαστικά με τους ασυνήθιστους χαρακτήρες των άλλων. Αυτό  θα δώσει τη δυνατότητα στην ομάδα να συνδεθεί με το αίσθημα του ασυνήθιστου, συνειδητοποιώντας ταυτόχρονα τη σφοδρότητα του να είναι «κανονικοί» άνθρωποι.

Περίοδος Σεμιναρίου: 2 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2014
Ημέρα & Ώρα: Δευτέρα 22:00-24:30
Κόστος Σεμιναρίου: 175,00 €    

4. Το γυναικείο στοιχείο μέσα από το έργο «Η πιο δυνατή» του Στρίνμπεργκ
(Νέο Σεμινάριο)

Ένα εντατικό σεμινάριο υποκριτικής για γυναίκες που επιθυμούν να ανακαλύψουν και να δουλέψουν τις διαφορετικές πτυχές του «γυναικείου» μέσα στον εαυτό τους, μέσα από την ανάλυση του έργου «The Stronger», του August Strindberg.

Περίοδος Σεμιναρίου: 3 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου 2014
Ημέρα & Ώρα: Τρίτη 19:30 – 22:00
Κόστος Σεμιναρίου: 175 €

5. Ιδιαίτερα μαθήματα

Παραδίδονται ιδιαίτερα μαθήματα υποκριτικής από την κυρία Σκότη.

Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα σεμινάριο: α) σε περίπτωση παρακολούθησης δύο μαθημάτων: 20% για το δεύτερο μάθημα και β) σε περίπτωση τριών: 20% για το δεύτερο μάθημα και 30% για το τρίτο.

– Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν εγκαίρως με τη γραμματεία του θεάτρου 2105138067 για κράτηση θέσεων.

Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο και στο Ωδείο Αθηνών.

Με την Ομάδα Νάμα έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο σε διασκευή Ομάδας Νάμα, «Αλεπούδες» της Ντων Κίνγκ. Στο Εθνικό Θέατρο σκηνοθέτησε τη «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου. Στο Θέατρο Εμπορικόν σκηνοθέτησε το Κράμερ εναντίον Κράμερ του Avery Corman σε διασκευή Μιρέλλας Παπαοικονόμου, την Ολεάννα του Ντέηβιντ Μάμετ, την παράσταση Η εκδοχή του Μπράουνιγκ του Τέρενς Ράτιγκαν και την παράσταση Η κολεξιόν του Χάρολντ Πίντερ.