Οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζονται, με το περιεχόμενό τους να εμπνέεται και να κινείται γύρω από την έννοια του χώρου. Αυτήν την εβδομάδα 28 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου 2015 στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε εργαστήρια σύγχρονης τέχνης, σε μία επιστημονική διάλεξη, αλλά και σε μία μουσική εκδήλωση.

Μέσα από τις θεματικές εκδηλώσεις του με τίτλο «Ακτίνες Δράσης- Σημεία Επαφής», το Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να πάρει μια δυνατή «γεύση» από το ΚΠΙΣΝ, το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2016.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του Κέντρου Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ για την εβδομάδα  28 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου 2015 περιλαμβάνουν:

Καλλιτεχνικά εργαστήρια από τη Medea Electronique

Μουσικές Κατασκευές – 29.01.2015,  Ώρα 17.00

Οι συμμετέχοντες δημιουργούν τις δικές τους μουσικές/ηχητικές κατασκευές χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα, όπως τάπερ, μαγνήτες, καλώδια, ταμπλέτες, κυκλώματα κ.λπ. Ταυτόχρονα, τους δίνεται η ευκαιρία να μάθουν να φτιάχνουν αλλά και να επεξεργάζονται ήχους με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και ειδικού προγράμματος επεξεργασίας.

Εισηγητής: Tim Ward, συνθέτης

Video Art – 01.02.2015,  Ώρα 13.00

Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τον κόσμο του video art. Χρησιμοποιώντας κάμερες

και γυρίζοντας υλικό από τους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δημιουργούν μία μη αφηγηματική ταινία, στην οποία η έμφαση δίνεται στην αισθητική. Στη συνέχεια, το υλικό μοντάρεται και τίθεται σε επεξεργασία υπολογιστή προκειμένου να παραχθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Εισηγητής: Παναγιώτης Γουμπούρος, σκηνοθέτης

Κατασκευή Κούκλας & Animation – 01.02.2015,  Ώρα 16.00

Οι συμμετέχοντες ασκούνται στην κατασκευή κούκλας και αντικειμένων, τα οποία και καλούνται να χρησιμοποιήσουν στο μάθημα animation. Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας υλικά όπως πλαστελίνη και σιλικόνη, δημιουργούν ομαδικά τις δικές τους κούκλες/χαρακτήρες. Οι κούκλες ζωντανεύουν και γίνονται πρωταγωνιστές σε ιστορίες/ταινίες μικρού μήκους με βάση την τεχνική του stop-motion, αξιοποιώντας τις ιδέες και τη φαντασία των συμμετεχόντων.

Εισηγητής: Κλεοπάτρα Κοραή, animator / σκηνοθέτις

Η συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτεί προεγγραφή

Επιστημονική Διάλεξη

Στενοχώρια: Τι στενοχωρεί τις γυναίκες; Μικρή εισαγωγή στην ψυχική υγεία του γυναικείου φύλου – 30.01.2015,  Ώρα 18.00

Τι στενοχωρεί τις γυναίκες; Από την απογοήτευση, την υπερκόπωση και το πένθος ως την  κατάθλιψη και την ψυχική νόσο η διαδρομή είναι πολύπλοκη και σύνθετη.  Οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσια συχνότητα κατάθλιψης από τους άνδρες στα αναπαραγωγικά τους χρόνια.  Το περιβάλλον  (σχέσεις, οικογένεια, παιδιά, φροντίδες, απαιτήσεις, κλπ) παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με την βιολογική προδιάθεση και ευαισθησία.  Τα αρνητικά γεγονότα ζωής ‘χαράζουν’ με διαφορετικό τρόπο το νευροφυσιολογικό υπόστρωμα του γυναικείου εγκεφάλου που καθορίζει πολλές λειτουργίες του με βάση τις ορμόνες.

Το φάσμα της ‘στενοχώριας’ στις γυναίκες είναι ευρύ και ποικίλο και συχνά δεν γίνεται κατανοητό όχι μόνο από την επιστήμη αλλά και ούτε από τους οικείους.

Εισηγητής: Γιάννης Ζέρβας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ – Υπεύθυνος Ψυχικής Υγείας Γυναικών Α΄ Ψυχιατρικής  Κλινικής ΕΚΠΑ

Η συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτεί προεγγραφή

Μουσική Εκδήλωση

 

Pimpinone – 31.01.2015,  Ώρα 12.00

Μια πραγματικά μικροσκοπική παραγωγή του Pimpinone του G. F. Telemann από την Εθνική Λυρική Σκηνή, που απαιτεί μόλις δύο τραγουδιστές, έναν πιανίστα και ένα μπαούλο.

Μετάφραση: Δημήτρης Δημόπουλος

Σκηνοθεσία: Ίων Κεσούλης

Σκηνικά: Γιώργος Κολιός

Κοστούμια: Αυγή Δελέγκα

Μουσική διεύθυνση, πιάνο: Χρύσανθος Αλισάφης

Χορογραφία: Δήμητρα Βλάχου

Τραγουδούν: Βάσια Ζαχαροπούλου (Βεσπέτα), Ζαφείρης Κουτελιέρης (Πιμπινόνε)

Μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Κέντρου Επισκεπτών στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

Δωρεάν μεταφορά του κοινού στο Κέντρο Επισκεπτών με shuttle bus

Για τη διευκόλυνση της πρόσβασης προς και από το Κέντρο Επισκεπτών κατά τις ημέρες των προγραμματισμένων εκδηλώσεων, προσφέρεται δωρεάν μεταφορά του κοινού με τη χρήση μικρού ιδιωτικού λεωφορείου (shuttle bus). Το λεωφορείο, το οποίο φέρει το λογότυπο του ΚΠΙΣΝ, ξεκινά από το σταθμό Συγγρού – Φιξ επί της οδού Καλλιρρόης και καταλήγει στην οδό Ευριπίδου (αρχή Εσπλανάδας), και αντίστροφα. Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης.