Να θυμηθώ:

-Κακάο
-Ζάχαρη
-Γάλα
-Μήλα
-Αλεύρι
-Αυγά
-Τριμμένη σοκολάτα

…για το τελευταίο βράδυ με τη μαμά μου.

Δύο γυναίκες, μάνα και κόρη κλεισμένες σ’ ένα σπίτι που μοσχοβολάει πλυμένα ρούχα, κέικ και ζεστό κακάο, ετοιμάζονται να περάσουν το βράδυ τους. Η κόρη, όπως κάθε βράδυ, θα φιλήσει τη μαμά της, θα της ευχηθεί καληνύχτα και θα αποσυρθεί. Και η μαμά θα κάτσει λίγο ακόμα να δει στην τηλεόραση το έργο που «λίγο έχει για να τελειώσει» και θα την πάρει ο ύπνος στην πολυθρόνα.

Μια ρουτίνα που επαναλαμβάνεται και  λειτουργεί αναισθητικά. Μια καθημερινή τελετουργία που δημιουργεί ασφάλεια, προστασία και ολοκληρωτικό αποκλεισμό από τον έξω κόσμο. Όσο μυρωδάτο και προφυλαγμένο κι αν μοιάζει το περιτύλιγμα μιας φαινομενικά δεδομένης πορείας ζωής, το θεμελιώδες τραύμα που κρύβεται από κάτω δεν θεραπεύεται, ούτε παύει να πονάει. Ένα ζεστό και οικείο περιβάλλον που φιλοξενεί μέσα του τρεις υπάρξεις, εξίσου απτές. Τη μάνα, την κόρη και τη μοναξιά που βιώνειη καθεμιά. Μια μοναξιά εσωτερική, έντονη, ανεξέλεγκτη και ανυπέρβλητη. Η κόρη θα αναζητήσει διέξοδο και θα σχεδιάσει μια μοναδική και ύστατη πράξη αγάπης και ανεξαρτησίας για τον εαυτό της. Όπως λέει και η ίδια, «η ζωή μου είναι σαν ένα ραδιόφωνο που δεν έχει τίποτα που να θέλω να ακούσω. Και αποφασίζω να το κλείσω, να το σταματήσω».

Αυτό το βράδυ η ρουτίνα θα σπάσει μια για πάντα. Μάνα και κόρη θα έρθουν για πρώτη φορά στην κοινή τους ζωή κοντά και θα δεχτούν να αγαπήσουν η μία την άλλη, πάνω και πέρα από τους φόβους τους.

Σύντομη περίληψη

Το έργο «Καληνύχτα Μαμά», της MarshaNorman, είναι η ιστορία μιας γυναίκας που επανεξετάζει την πορεία μιας ολόκληρης ζωής και συνειδητοποιεί το αρνητικό της πρόσημο. Το μονόπρακτο περιγράφει την τελευταία νύχτα κοινής ζωής δυο γυναικών: μιας μάνας και μιας κόρης. Εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, και στα 90 αυτά λεπτά, η κόρη ενημερώνει τη μητέρα της για την απόφασή της να αυτοκτονήσει. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό δράμα που φτάνει στην κορύφωσή του, ως αποτέλεσμα μίας ζωής που στερείται βασικών στοιχείων όπως η επικοινωνία και η κατανόηση. Η συγγραφέας σκιαγραφεί με γλαφυρό τρόπο τις δυναμικές της πυρηνικής αυτής σχέσης, αποτυπώνοντας έτσι την αποξένωση και την επακόλουθη μοναξιά στο φορτισμένο πλαίσιο της οικογένειας.

Συντελεστές:

Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Ελίνα Μαντίδη
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Πρωτότυπη Μουσική – sounddesign: Νικόλας Καζάζης
Φωτογραφία: Νίκος Πανταζάρας
Make up artist: Όλγα Πάτσιου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Μπακαρού
Διεύθυνση Παραγωγής: Χρήστος Κυριακόπουλος
Παραγωγή: MAD MONDE
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Καραγιώργη, Βίκυ Κυριακουλάκου