Η δέκατη διοργάνωση του Διεθνούς Πανοράματος – Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας ξεκινά την προετοιμασία της και η οργανωτική επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

Η δέκατη διοργάνωση του Διεθνούς Πανοράματος – Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας ξεκινά την προετοιμασία της και η οργανωτική επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τη συμμετοχή τους μέχρι και τις 15 Ιουλίου.

Η περίοδος για τη υποβολή των συμμετεχόντων σκηνοθετών ξεκίνησε επίσημα, μιας και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 99 σκηνοθέτες από 27 χώρες, δείγμα ότι και φέτος θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ συμμετοχών.

Το δέκατο κατά σειρά Διεθνές Πανόραμα θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε νέοι, αλλά και παλιοί κινηματογραφιστές, σπεύσατε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο πιο ανεξάρτητο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ελλάδας.

Η υποβολή αιτήσεων πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 15 Ιουλίου και μπορεί να γίνει μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Πανοράματος www.independent.gr (link ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ).

Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή είναι οι εξής:
Ντοκιμαντέρ μέχρι 60\’ λεπτά.
Οι ταινίες να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα τελευταία χρόνια 2006-2008.
Η ταινία να είναι η 1η ταινία ή 2η του σκηνοθέτη.
Διάρκεια των μεγάλου μήκους μέχρι από 60\’ μέχρι 90\’.
Διάρκεια μικρού μήκους μέχρι 25\’ λεπτά.
Οι ταινίες προαιρετικά να είναι υποτιτλισμένες στα Αγγλικά.
Format DVD.
Για animation, video art και πειραματικές ταινίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός διάρκειας.

Το Πανόραμα θα κινηθεί στις κατηγορίες: μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, animation, video art, video clip, ενώ από φέτος θα υπάρχει και ξεχωριστή κατηγορία για ταινίες video dance, mobile ταινίες καθώς και ξεχωριστή ενότητα με ντοκιμαντέρ που προβάλουν οικολογικά θέματα, μιας και είναι παρά πολλοί οι σκηνοθέτες που το έχουν ζητήσει.

Η ανακήρυξη του 2008 σε Έτος Πολυπολιτισμικοτητας δίνει την ευκαιρία στο Διεθνές Πανόραμα Νέων να αποτελέσει «…μια γιορτή πολυπολιτισμικότητας και διαλόγου…» και να διαμορφώσει το πρόγραμμα του στις ενότητες: «Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά»,
«Έλληνες, πολίτες του κόσμου», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Γέφυρες Μεσογείου», «Ματιές στην Ανατολή» και «Έρωτας, εμπρηστής ψυχών».

Η φετινή διοργάνωση θα χαρακτηριστεί και από τις νέες διακρίσεις που θα προστεθούν, οι οποίες είναι για το ελληνικό τμήμα, με σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής, οι εξής: διάκριση για τη μουσική της ταινίας, για την ταινία με οικολογικό περιεχόμενο, για την ταινία με ευαίσθητο κοινωνικό μήνυμα, για την καλύτερη lgbt ταινία και τέλος η ειδική διάκριση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» για την ποιητικότητα της ταινίας.

Επίσης, όπως και στην περσινή χρονιά, το Πανεπιστήμιο Πατρών θα δώσει και φέτος βραβείο για την καλύτερη ταινία με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

Έχοντας συμπληρώσει δέκα συνεχή χρόνια δημιουργικής πορείας το Διεθνές Πανόραμα παραμένει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ χωρίς προκριματική επιτροπή, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο, και συνάμα διαγωνιστικό, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετικότητα και τη διαφορετικότητα.

Το περσινό 9ο Διεθνές Πανόραμα με την προβολή 217 ταινιών από 56 χώρες απέδειξε πως λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών, αλλά και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη.

Info
Από τις 21 έως τις 30 Σεπτεμβρίου
Υποβολή αιτήσεων έως 15 Ιουλίου
Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας
Διεθνές Πανόραμα
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Ικτίνου 38,
www.independent.gr
info@independent.gr
Πληροφορίες: τηλ.: 2610426779