Το 2015 ο Τζούλιαν Μπαρνς συναντιέται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου με έναν υποβλητικό πίνακα – είναι το ολόσωμο πορτρέτο του ιταλικής καταγωγής Γάλλου χειρουργού Σαμιέλ Ζαν Πότσι, φιλοτεχνημένο από τον Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ το 1881. Ο συγγραφέας εντυπωσιάζεται από το πρόσωπο, το ένδυμα, από την ατμόσφαιρα του έργου.

Αναζητεί πληροφορίες για τον απεικονιζόμενο, τον «άνδρα με τον κόκκινο μανδύα», και καθώς ιχνηλατεί γοητευμένος τον πολυπράγμονα βίο του, αφήνεται να παρασυρθεί στη μακρινή, παρακμιακή, ταραγμένη, βίαιη, ναρκισσιστική και νευρωτική Μπελ Επόκ και στους ανθρώπους της: καλλιτέχνες, συγγραφείς, πολιτικούς, αριστοκράτες, μοιραίες γυναίκες, εστέτ που αποτελούν τον κοινωνικό κύκλο του Πότσι.

Το αποτέλεσμα είναι το νέο του βιβλίο με τίτλο Άνδρας με κόκκινο μανδύα (πρωτότυπος τίτλος: The Man in the Red Coat) που θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά στις 12 Νοεμβρίου 2020 σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά. Έξυπνο, αναπάντεχο και προσεκτικά ερευνημένο, το νέο βιβλίο του Julian Barnes αποδεικνύει για μια ακόμα φορά την αφηγηματική δεινότητα και τη μαεστρία της γραφής του Βρετανού συγγραφέα.

Το βιβλίο, μπεστ σέλερ στο Amazon με τα δικαιώματα να έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 15 χώρες, είναι ταυτόχρονα ένα φρέσκο και πρωτότυπο πορτρέτο της Μπελ Επόκ –των ηρώων και των κακών της, των συγγραφέων της, των ζωγράφων και των στοχαστών της– και η ζωή ενός άντρα μπροστά από την εποχή του.

Περιλαμβάνει επίσης πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

«Το συναρπαστικό βιβλίο του Μπαρνς, βασισμένο σε πλήθος πηγών και σε ενδελεχή έρευνα της εποχής, αμφισβητεί τα όρια της συμβατικής βιογραφίας (όπως άλλωστε και παλαιότερα έργα του: Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ και Ο αχός της εποχής) και διερευνά το πρόβλημα του χρόνου, τη δυσκολία της ανασύνθεσης του παρελθόντος, την αδυναμία του ασεβούς, συχνά απαξιωτικού και αδιάφορου παρόντος να αποδώσει τη δικαιοσύνη στα πρόσωπα που αναλαμβάνει να αναπαραστήσει» γράφει η μεταφράστρια του βιβλίου Κατερίνα Σχινά.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το καλοκαίρι του 1885, τρεις Γάλλοι κατέφτασαν στο Λονδίνο για ψώνια. Ο ένας ήταν πρίγκιπας, ο άλλος κόµης και ο τρίτος ένας κοινός θνητός µε ιταλικό όνοµα, που πριν από τέσσερα χρόνια είχε απαθανατιστεί σε ένα από τα πιο σπουδαία πορτρέτα του Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ.

Αυτός ο κοινός θνητός ήταν o Σαµιέλ Πότσι, γιατρός, πρωτοπόρος γυναικολόγος και ελεύθερο πνεύµα – ένας λογικός επιστήµονας µε µια διαβόητα περίπλοκη προσωπική ζωή.

Φόντο της ζωής του, η παρισινή Μπελ Επόκ. Η όµορφη εποχή της λάµψης και της ευχαρίστησης συχνότερα έδειχνε την άσχηµη πλευρά της: υστερική, ναρκισσιστική, χλιδάτη και βίαιη, µια εποχή αχαλίνωτης προκατάληψης και νατιβισµού, που έχει περισσότερες οµοιότητες µε τη δική µας εποχή απ’ όσο θα φανταζόµασταν.

Julian Barnes

Ο Julian Barnes (Τζούλιαν Μπαρνς), ένας από τους σημαντικότερους βρετανούς συγγραφείς με διεθνή αναγνώριση, γεννήθηκε το 1946 στο Λέστερ της Μεγάλης Βρετανίας. Σπούδασε νομικά και γαλλική φιλολογία στην Οξφόρδη. Το πρώτο του μυθιστόρημα, το Metroland, εκδόθηκε το 1980. Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ απέσπασε λογοτεχνικά βραβεία στην Αγγλία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Το 1986 η Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων των ΗΠΑ τού απένειμε το βραβείο Ε.Μ. Φόρστερ. Το 1988 χρίστηκε ιππότης του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων.

Το μυθιστόρημά του Άρθουρ & Τζoρτζ ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2005, όπως επίσης και Ο παπαγάλος του Φλωμπέρ το 1984 και το England, England το 1998. Στην τέταρτη υποψηφιότητά του για το ίδιο βραβείο, αναδείχθηκε νικητής για το μυθιστόρημά του με τίτλο Ένα κάποιο τέλος (2011). Το Άνδρας με κόκκινο μανδύα είναι το πιο πρόσφατο έργο του, τα δικαιώματα του οποίου έχουν ήδη πωληθεί σε περισσότερες από 15 χώρες.