Φέτος, το Athens Jazz δίνει βήμα και στα παιδιά, φιλοξενώντας για ένα πρωινό δωρεάν δράσεις αποκλειστικά αφιερωμένες στους μικρούς επισκέπτες του φεστιβάλ ηλικίας 3-11 ετών. Η Ελίνα Λινοξυλάκη και η Ιωάννα Παντέ παρουσιάζουν στο CultureNow το πρόγραμμα που ετοιμάζεται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για τους μικρούς φίλους και φίλες του Athens Jazz!

***

Το Athens Jazz είναι μια μεγάλη γιορτή για όλους και έρχεται για 23η χρονιά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων για εννέα ολόκληρες μέρες! Από τις 26 Μαΐου έως τις 3 Ιουνίου η Τεχνόπολη γεμίζει με τζαζ μελωδίες από όλο τον κόσμο, όπως και με πλήθος παράλληλων δράσεων για μικρούς και μεγάλους!

Με το Jazz for Kids καλωσορίζουμε τους μικρούς μας φίλους και τις οικογένειές τους και τους καλούμε να γνωρίσουν την τζαζ αλλά και το παλιό εργοστάσιο φωταερίου μέσα από διαδραστικές δραστηριότητες και με όχημα όλες τις μορφές τέχνης, από τη μουσική και τα εικαστικά μέχρι τον χορό και το θέατρο!

Photo Credit: Vangelis Patsialos

Έτσι την Κυριακή 2 Ιουνίου, παιδιά ηλικίας 3 έως 8 ετών θα αναζητήσουν κρυμμένους θησαυρούς μέσα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, θα φτιάξουν μουσικά όργανα με έμπνευση τα μηχανήματα του παλιού εργοστασίου, θα αυτοσχεδιάσουν χορεύοντας σε τζαζ ρυθμούς και βέβαια το πρωινό θα κλείσει με μια ξεχωριστή τζαζ συναυλία! Η επόμενη γενιά της τζαζ κάνει τα πρώτα της βήματα στην Τεχνόπολη!

Μέσα από τις δράσεις, μέλημά μας είναι να ενισχύσουμε τη μουσική παιδεία, να προάγουμε τη δημιουργικότητα, να συνδέσουμε τη νέα γενιά με την ιστορική κληρονομιά της πόλης με στόχο τη δημιουργία μιας ζωντανής και συμμετοχικής κοινότητας που απευθύνεται και αγκαλιάζει κάθε ηλικία.

Το πρόγραμμα του Jazz for Kids ξεκινά με ένα οικογενειακό εικαστικό εργαστήριο που έχει σχεδιάσει η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και θα πραγματοποιηθεί «στην αυλή του εργοστασίου» συστήνοντας την βιομηχανική κληρονομιά με έναν διαφορετικό τρόπο! Μικροί και μεγάλοι θα εμπνευστούμε από τους ήχους των υλικών, τα σχήματα και τους όγκους των μηχανημάτων και θα δημιουργήσουμε τα δικά μας εικαστικά μουσικά όργανα!

Στη συνέχεια, μας περιμένει ένα οικογενειακό εργαστήριο δημιουργικής κίνησης και χορού από την ομάδα A(r)ct: Art can Act, όπου θα εξερευνήσουμε ενσώματα τον ρυθμό και την ενέργεια της τζαζ, μέσα από κινήσεις, αυτοσχεδιασμό, «…and all that jazz». 

Το κλείσιμο των δράσεων θα σημάνει η διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση «Jazz Ζαμομίνια» για όλη την οικογένεια που ζωντανεύει μια τζαζ συναυλία και δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία και βασική δομή μιας τζαζ μπάντας απολαμβάνοντας αυτοσχεδιαστικά παιχνίδια.

«Jazz Ζαμομίνια»

Όσο γίνονται όλα αυτά, θα υπάρχει βέβαια και η επιλογή να ανακαλύψει κάθε οικογένεια στον δικό της χρόνο τις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου φωταερίου με τη βοήθεια ενός μοναδικού χάρτη! Το «Μι όπως Μουσείο», είναι ένα αυτόνομο κυνήγι θησαυρού και εξερεύνησης μέσα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου που διευρύνει τα όρια της φαντασίας και καλεί μικρούς και μεγάλους να δουν τα κτίρια και μηχανήματα της Τεχνόπολης με μια πιο «μουσική ματιά»!

Όλες οι δράσεις είναι δωρεάν με προκράτηση θέσης – δείτε εδώ.

*Ελίνα Λινοξυλάκη, Υπεύθυνη Παραγωγής, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων | Ιωάννα Παντέ, Μουσειοπαιδαγωγός, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Διαβάστε επίσης:

23o Athens Jazz: Οι παράλληλες δράσεις του μουσικού φεστιβάλ
23o Athens Jazz: Δείτε το πρόγραμμα για τη μουσική διοργάνωση στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων!