Παίζοντας σε όλη την γκάμα, από την moody exotica ως το straight funk και την σόουλ, το James Taylor Quartet έρχεται για μια ακόμα φορά στο Half Note Jazz Club, με όλα τα λειτουργικά στοιχεία που χρειάζονται για να γίνουν οι βραδιές μας πιο funky…

Από τα μέσα των eighties μέχρι τις μέρες μας, το James Taylor Quartet (ή JTQ) ορίζει με ακρίβεια την έννοια της acid jazz – ενός φαινομένου που περικλείει όλη την ουσία και τη δυναμική του φανκ και της σόουλ. Το όχημα του James Taylor ήταν και είναι το ηλεκτρικό όργανο Hammond B-3 και ένα γκρουπ που ξέρει πως να γκρουβάρει πάνω στην σόουλ τζαζ και τα hits των παλιών σάουντρακ.

Το JTQ ξεκίνησε με το “Mission: Impossible” και, στη συνέχεια, άρχισε να φτιάχνει όλα εκείνα τα dance και groovy κομψοτεχνήματα που το έφεραν στην πρώτη γραμμή των βρετανικών κλαμπ στα τέλη των 80’s. Από τότε και κυριαρχώντας στην dance σκηνή, ο James Taylor βελτιώνει συνεχώς την ικανότητά του να βρίσκει καινούριους έντονους ρυθμούς και να προσθέτει όλο και πιο αισθησιακά φωνητικά στην (πάντα) acid jazz και acid soul που αποτελεί τη δημιουργική βάση του. Κάθε φορά, ο James Taylor μπαίνει ακόμα πιο βαθιά στον πυρήνα του φανκ – και κάθε live του JTQ είναι τόσο “καυτό” που μόνο οι απόλυτα hot τύποι μπορούν να “χειριστούν” με άνεση (αυτό αφορά τόσο στους μουσικούς όσο και στο κοινό του, που ανανεώνεται συνεχώς).

Μια εκτενέστατη δισκογραφία, από το «Mission: Impossible» του 1987 ως το περσινό «Closer to the Moon», καταγράφει την πορεία του JTQ μέσα στο χρόνο. Μέσα από αυτήν συνειδητοποιούμε τις λεπτές στυλιστικές αλλαγές της μουσικής του James Taylor αλλά και το γεγονός ότι παραμένει πάντα πιστός στην ουσία και τις ρίζες του φανκ.

Κείμενο: Γιώργος Χαρωνίτης