Για δύο ακόμα εβδομάδες, έως τις 29 Νοεμβρίου, θα παίζεται στο Από Μηχανής Θέατρο ο χειμαρρώδης μονόλογος Jackie της πάντα αιχμηρής, βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας Ελφρίντε Γέλινεκ.

Η ζωή, οι σκέψεις και τα αισθήματα μιας από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα, της Τζάκι Κένεντι Ωνάση, ξεδιπλώνονται σε ένα σαρωτικό κείμενο, σε μια παράσταση με χρήση πολυμέσων που υπόσχεται ένα θέαμα που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Το έργο της νομπελίστας συγγραφέως Ελφρίντε Γέλινεκ Jackie είναι η αποδόμηση ενός από τους μεγαλύτερους μύθους της δυτικής κοινωνίας, αυτού της Τζάκι Κένεντι Ωνάση. Το κείμενο συνδυάζει βιογραφικά στοιχεία, την ιστορία της οικογένειας Κένεντι μέσα από οπτικοακουστική αναδρομή και τη θεωρία του ενδύματος του Ρολάν Μπαρτ, όπως παρουσιάζεται στη μελέτη του για τη μόδα.

Το θεατρικό πρόσωπο Jackie παρουσιάζεται μέσα από τρεις διαφορετικές οπτικές: πραγματιστικά (η μεγαλοαστή Jacqueline Bouvier), συμβολικά (σαν φωτογραφικό είδωλο και απόλυτο σύμβολο μόδας) και ως δημόσιο πρόσωπο (όπως κατασκευάστηκε από τον διεθνή τύπο). Μʼ αυτόν τον τρόπο, η Jackie γίνεται ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πρόσωπο, εγκαταλείποντας τον έναν ρόλο μετά τον άλλο, καταδικασμένη να μη βρει ποτέ την πραγματική της ταυτότητα.

Το απλό αλλά εφιαλτικό ερώτημα της Γέλινεκ είναι τι θα μας έλεγε η Jackie αν της επέτρεπαν να «μιλήσει»; Πώς θα νιώθαμε αν κρυφακούγαμε τις σκέψεις της; Στο τέλος του μονολόγου θα ξέρουμε τα πάντα για αυτήν. Και θα είμαστε οι πρώτοι που θα το έχουμε ζήσει.

Το έργο είναι το τέταρτο από μια σειρά έργων που έγραψε η Γέλινεκ το 2002 με τίτλο «Δράματα για Πριγκίπισσες (Ο Θάνατος και το Κορίτσι I-V)». Με θηλυκά πρότυπα όπως τη Χιονάτη, την Ωραία Κοιμωμένη, τη Ροζαμούνδη, την Τζάκι στα ομώνυμα έργα και τη Σύλβια Πλαθ, στο πέμπτο με τίτλο Ο τοίχος, αυτά τα έργα της Γέλινεκ είναι αφοπλιστικά ειρωνικά, αλλά συγχρόνως πραγματεύονται με ανελέητη σοβαρότητα τον κόσμο των γυναικών, διάσημων και μη, την εικόνα τους, την υποταγή, τη δύναμη, τη ζωή και το θάνατό τους.

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας, Σκηνοθεσία–Σκηνικά–Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου, Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου. Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή.