Ο νεαρός σκηνοθέτης παρουσιάζει το φετινό χειμώνα την κωμωδία με τίτλο «Ράφτης κυριών» στο Θέατρο FabrikArt Athens κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Λίγες στιγμές πριν από την πρεμιέρα που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012, ο Ιωάννης Παπλωματάς απάντησε στις ερωτήσεις του www.culturenow.gr, με αφορμή το έργο του Ζωρζ Φεντώ.

Συνέντευξη: Νώντας Δουζίνας

Culturenow.gr: Σκηνοθετείτε το κωμικό έργο με τίτλο «Ράφτης κυριών», στο Θέατρο FabrikArt Athens. Θα μας μιλήσετε για το έργο;
Ιωάννης Παπλωματάς: Το έργο Ράφτης Κυριών Του Ζωρζ Φεντώ γράφτηκε το 1887 όταν ο ίδιος ήταν μόλις είκοσι πέντε ετών και ήταν η πρώτη του μεγάλη επιτυχία. Ο Φεντώ θεωρείται ένας απο τους μεγαλύτερους κωμωδιογράφους όλων των εποχών.

Cul.N.: Πρόκειται για ένα σατιρικό έργο. Τι ακριβώς επιχειρεί να σατιρίσει ο συγγραφέας;
Ι.Π.:
Με αυτό το έργο ο Φεντώ σατυρίζει την υποκρισία και την σεμνοτυφία της εποχής, η οποία βεβαίως δεν απέχει καθόλου απο την δική μας. Είναι ένα έργο με ακατάπαυστο ρυθμό, χιούμορ και ανατροπές.

Cul.N.: Πώς προσπαθείτε εσείς σκηνοθετικά, να αποδώσετε αυτή τη σάτιρα του συγγραφέα;
Ι.Π.:
Διατηρώντας τον γρήγορο ρυθμό, εφευρίσκοντας νέες ιδέες, πιο κοντά στην δική μας εποχή, και βέβαια με την πολύτιμη βοήθεια του δασκάλου μου και μεταφραστή του έργου κυρίου Γιάννη Ιορδανίδη.

Cul.N.: Ένας γιατρός, παριστάνει το ράφτη για να στεγάσει τον παράνομο έρωτά του. Φαντάζει παράξενο, αν σκεφτούμε πως συνήθως οι ρόλοι είναι αντίστροφοι, δηλαδή πως ένας ράφτης θα ήθελε να παριστάνει το γιατρό…
Ι.Π.:
Αυτό δεν είναι και τόσο απόλυτο. Ο καθένας θα παρίστανε τον οποιοδήποτε προκειμένου να ξεφύγει απο μια δύσκολη κατάσταση.

Cul.N.: Στην πραγματική μας ζωή, παίζουμε όλοι τέτοιους ρόλους για να αποφύγουμε την πραγματικότητα;
Ι.Π.:
Και βέβαια παίζουμε. Ας πάρουμε για παράδειγμα τους πολιτικούς της χώρας μας: Υποκρίνονται οτι ενδιαφέρονται για το καλό του λαού ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει.

Cul.N.: Τι ήταν αυτό που θέλατε να πετύχετε κατά τη σκηνοθετική επεξεργασία του έργου; Σας ικανοποιεί το αποτέλεσμα;
Ι.Π.:
Προσπάθησα να μεταφέρω στη σκηνή όλα αυτά τα οποιά σατυρίζει ο Φεντώ στο έργο του δείχνοντας συγχρόνως στους θεατές την κωμική πλευρά ενος ψέμματος αλλά και πού αυτό μπορεί να οδηγήσει. Είμαι πολύ ικανοποιημένος απο το αποτέλεσμα. Όλα τα παιδιά είναι νέοι ηθοποιοι με πολύ πάθος και αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και πραγματικά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Cul.N.: Η παράσταση παρουσιάζεται από την ομάδα ΣυνArtηση. Πώς δημιουργήθηκε η ομάδα και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτή;
Ι.Π.:
Η ομάδα ΣυνArtηση δημιουργήθηκε απο την ανάγκη για δημιουργία,έκφραση, εξέλιξη, νέες καλλιτεχνικές τάσεις και εξωτερίκευση αυτού που αγαπάμε περισσότερο: Της Τέχνης του Θεάτρου. Η προσδοκία μας είναι να μην αφήσουμε ποτέ αυτή την ανάγκη να σβήσει.

Cul.N.: Με την Κρίση να μαστίζει και το θέατρο, η σύσταση τέτοιων ομάδων αποτελεί μια διέξοδο για τους ηθοποιούς, ή μήπως όχι;
Ι.Π.:
Αυτές οι νέες ομάδες είναι κατά τη γνώμη μου τα σύγχρονα μπουλούκια. Σαφώς και είναι διέξοδος για τους ηθοποιούς δεδομένης της κατάστασης και της ανεργίας που υπάρχει στον χώρο μας.

Cul.N.: Μέχρι πότε θα παρουσιάζεται η παράσταση στο Θέατρο FabrikArt;
Ι.Π.:
Η παράσταση έχει προγραμματιστεί να παίζεται μέχρι 29/1/13.