Τα κείμενα του βιβλίου επέλεξε και μετέφρασε ο Χριστόδουλος Λιθαρής, ενώ ο πρόλογος είναι του Τεύκρου Μιχαηλίδη.

Γράφουν μερικοί από τους κορυφαίους συγγραφείς του είδους: Άρθουρ Κλαρκ, Λάρι Νίβεν, Γκρέγκορι Μπένφορντ, Ρόμπερτ Χάινλαϊν, Ρούντι Ράκερ, Γκρεγκ Ίγκαν, Μάρτιν Γκάρντνερ, Άρμιν Γιόζεφ Ντόιτς, Χένρι Γκρος, Τζορτζ Ζιμπρόφσκι και Άλφρεντ Μπέστερ.

Έντεκα διηγήματα από τον εξωτικό κόσμο των μαθηματικών.

Τα μαθηματικά ως επιστήμη αποκαλύπτουν τα ορθολογικά θεμέλια του κόσμου μας και παράλληλα δίνουν έρεισμα για φιλοσοφικές προεκτάσεις. Ήταν επόμενο να γοητεύσουν τον Ζήνωνα, τον Άμποτ και τον Μπόρχες, δίνοντας έμπνευση και μέθοδο για ιστορίες και πειράματα σκέψης που εξετάζουν τον κόσμο μας από το μηδέν ώς το άπειρο, από τον άνθρωπο ώς το σύμπαν.

Χιούμορ και δράμα, ευφάνταστες αφηγήσεις και νοητικές αναζητήσεις. Τα διηγήματα που φιλοξενούνται σ’ αυτή την ανθολογία μάς προσφέρουν μαθηματικά λογοπαίγνια, τοπολογικούς λαβύρινθους, γεωμετρικές περιπέτειες: ένας άνθρωπος που παγιδεύεται σε μια χώρα δύο διαστάσεων· ένας φοιτητής που πρέπει να βρει τρόπο να ξεφύγει από μια συμφωνία με το διάβολο· ένας πόλεμος με εξωγήινους που διεξάγεται αποκλειστικά με την απόδειξη μαθηματικών θεωρημάτων· ένα τρένο που εξαφανίζεται από τις ράγες του· ή τι κάνουμε όταν χαλάσει ο υπολογιστής του διαστημοπλοίου μας.

Στα τέλη του εικοστού αιώνα η φυσική παρέδωσε τα κλειδιά της επιστημονικής μυθοπλασίας στα μαθηματικά. Η ανθολογία του Χριστόδουλου Λιθαρή μας ξεναγεί στο έργο μερικών από τους σημαντικότερους προδρόμους αυτής της μεταστροφής, χαρίζοντάς μας μερικά από τα ωραιότερα κοσμήματα της διηγηματογραφίας του εικοστού αιώνα.

Τεύκρος Μιχαηλίδης (από τον Πρόλογο του βιβλίου)

Χριστόδουλος Λιθαρής

Ο Χριστόδουλος Λιθαρής γεννήθηκε στην τότε Δυτική Γερμανία, μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, υπήρξε έφηβος στη μυθική δεκαετία του 1980, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Είναι μεταφραστής και αρθρογράφος (έχοντας μεταφράσει μεταξύ άλλων Ρέι Μπράντμπερι, Φίλιπ Κ. Ντικ, Ούρσουλα Κ. Λε Γκεν). Υπήρξε αρχισυντάκτης των περιοδικών Απαγορευμένος πλανήτης και Φανταστικά χρονικά. Ήταν αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Επιστημονικής Φαντασίας και ιδρυτικό μέλος της.