Φωτογραφίζοντας εικαστικούς, ζωγράφους, ανθρώπους της τέχνης γενικότερα και παίρνοντας ενίοτε και τη θέση του μοντέλου, η φωτογράφος Λίμπερτυ Πολύζου, παρουσιάζει ένα πλούσιο υλικό προσωπογραφιών.

Φωτογραφίζοντας εικαστικούς, ζωγράφους, ανθρώπους της τέχνης γενικότερα και παίρνοντας ενίοτε και τη θέση του μοντέλου, η φωτογράφος Λίμπερτυ Πολύζου, παρουσιάζει ένα πλούσιο υλικό προσωπογραφιών.

Η Λίμπερτυ Πολύζου έχει διασχίσει μια έντονη πορεία στα εικαστικά πράγματα της χώρας έχοντας επιμεληθεί εκθέσεις και γράψει κείμενα για μια μεγάλη γκάμα καλλιτεχνών.

Σε κάθε συνάντηση με τους καλλιτέχνες, σε ανύποπτες στιγμές, η Λίμπερτυ σήκωνε τη φωτογραφική μηχανή και τους φωτογράφιζε. Πολλές φορές, σαν ένα παιχνίδισμα, η φωτογράφος άφηνε τον εαυτό της να πάρει το ρόλο του θέματος της φωτογραφίας.

Ο κάθε εικαστικός καλλιτέχνης, που είχε απέναντί της, για λίγο άλλαζε ιδιότητα και έπαιρνε τη θέση του φωτογράφου, αποτυπώνοντας τη Λίμπερτυ. Οι ζωγράφοι φωτογράφιζαν τη φωτογράφο! Το αποτέλεσμα ήταν οι φωτογραφίες να αποκτούν μία εικαστική ματιά, λες και το ταλέντο του ζωγράφου πήγαζε από τη φωτογραφία που τράβηξε.

Οι φωτογραφίες της Πολύζου φανερώνουν τις πιο εσωτερικές στιγμές, τις στιγμές της απόλυτης χαλάρωσης ή, πάλι, τις στιγμές δημιουργικής έκστασης, τη στιγμή της «μοιραίας πινελιάς» των καλλιτεχνών. Από την άλλη, οι φωτογραφίες που τραβούσαν οι ζωγράφοι έχοντας ως μοντέλο τη Λίμπερτυ, ο θεατής εκπλήσσεται βρίσκοντας την ίδια εικαστική ματιά, την ίδια αισθητική που βλέπει στους ζωγραφικούς τους πίνακες.

Το υλικό που συγκεντρώθηκε όλα τα αυτά τα χρόνια αποτελεί μια καταγραφή μιας ιστορικής περιόδου της ελληνικής ζωγραφικής και των κυριότερων εκφραστών της.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ, μέχρι τώρα, μια παρόμοια δουλειά δεν είχε παρουσιαστεί και ίσως, στα πλαίσια του ιστορικού πλέον θεσμού του «Μήνα Φωτογραφίας», αποτελέσει την καλύτερη απόδειξη της αλληλεπίδρασης των αδελφών μέσων της ζωγραφικής και της φωτογραφίας.

Info
14ος Διεθνής Μήνας Φωτογραφίας
Λίμπερτη Πολύζου, Προσωπογραφίες
Artower – Erato Gallery
Αρμοδίου 10, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα, τηλ.: 210 3246100
Tετάρτη έως Παρασκευή 15:00 με 20:00, Σάββατο 12:00 με 16:00
Από 3 έως 18 Οκτωβρίου
Εγκαίνια: Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 20.00