Η ομάδα Θε.αμ.α. (Θέατρο ΑμεΑ Αχαρνών), μία από τις ελάχιστες στην Ελλάδα θεατρικές ομάδες ατόμων με κινητική αναπηρία παρουσιάζει την παράσταση

Ήρωες και Μύθοι στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, την Δευτέρα  25 Ιουλίου 2011.

Η παράσταση αποτελεί συρραφή αποσπασμάτων από κορυφαία έργα του θεατρικού συγγραφέα Τέννεσση Ουίλλιαμς. Ήρωες είναι πρωταγωνιστές του σήμερα που ζουν παγιδευμένοι στην άθλια μοναδικότητά τους. Τέλειοι  στην  τόση ατέλεια με μόνο καταφύγιο την ελπίδα. Προσωπική αποδοχή: Λύτρωση και καταδίκη…

Μονόλογοι όπως του Τομ και της Αμάντας από το έργο «Γυάλινος Κόσμος», της Κάθριν από το «Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι», του κυρίου Τσάρλι από «Το τελευταίο από τα ολόχρυσα ρολόγια μου», της δεσποινίδος Γκρέης από «Το κάτι που δεν λέγεται», αλλά και της Γουίλι από το «Προς Κατεδάφισην», συναντούν ξεχωριστά ο καθένας τον δικό του ήρωα, μέσα από μια διαδρομή σκιάς και εσωτερικής αναζήτησης. Φωνές που ενώνονται και μέσα από την αλληγορία δίνουν  με μοναδικό τρόπο  στη θεατρική σκηνή το παρόν,  για  το δικαίωμα στο «ίσον».

Συμμετέχουν κατά σειρά εμφάνισης: Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Μπεσίρη, Βασίλης Οικονόμου, Πάνος Ζουρνατζίδης και Χριστίνα Τούμπα. Συμμετέχει και τραγουδά η Σοφία Σταυρακάκη.

Μουσική σύνθεση-μουσική επιμέλεια: Whodoes (Βασίλης Χούντας).
Video Art: Ειρήνη Χατζοπούλου.

Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Οικονόμου.

ΘΕ.ΑΜ.Α.

Στην προσπάθεια πολιτισμικής αναβάθμισης του τόπου των Αχαρνών και στο πλαίσιο μιας κοινωνίας ίσων ευκαιριών ο Δήμος Αχαρνών ίδρυσε το ΘΕ.ΑΜ.Α. (Θέατρο ΑμεΑ Αχαρνών), μια από τις ελάχιστες επαγγελματικές ομάδες θεάτρου για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και ειδικές ικανότητες. Απευθύνεται κυρίως στα άτομα με κινητικά προβλήματα και με τη παράλληλη λειτουργία θεατρικού εργαστηρίου φιλοδοξεί στην ίδρυση της πρώτης Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης για άτομα με κινητικά προβλήματα (συμπεριλαμβάνοντας και άλλες παθήσεις) αμφισβητώντας με τον πιο γόνιμο τρόπο την προϋπόθεση της αρτιμέλειας (ΠΔ 370/1983, Άρθρο 8, γ παρ.) ως βασικό κριτήριο που έχει θεσπίσει το  Υπουργείο Πολιτισμού για την εισαγωγή στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης. Τα Α.μ.ε.α. ξεπερνούν το 9 % του πληθυσμού της χώρας μας και σίγουρα ως μέλη της κοινωνίας μας έχουν ίσες υποχρεώσεις και ίσα δικαιώματα. Δικαίωμα ακόμα και στο να γίνουν επαγγελματίες ηθοποιοί, όπως συμβαίνει στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Καθόλου περιττή, αλλά  επιτακτική η ανάγκη να ξεπεράσει πια η ελληνική κοινωνία τις “πρωτόγονες” και πάγιες αντιλήψεις του χθες για την κοινωνικά ενεργή παρουσία των ΑμεΑ.

Εμπνευστής της ιδέας και υπεύθυνος του τμήματος είναι ο Βασίλης Οικονόμου (Ηθοποιός Α.με.Α.-Σκηνοθέτης), ο οποίος αγνοώντας τον κανόνα περί αρτιμέλειας έδωσε πριν χρόνια το παρόν στις εισαγωγικές εξετάσεις  Ανώτερων Σχολών της Δραματικής Τέχνης  του Υπουργείου Πολιτισμού και με την επιτυχία του κατόρθωσε να προσφέρει τα πρώτα ψήγματα γόνιμης αμφισβήτησης αυτού του κανονισμού.