Η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου δημιουργεί ένα εικονογραφημένο βιβλίο για τον Οδυσσέα Ελύτη, με το οποίο προσφέρει έναν άλλον τρόπο μύησης των παιδιών στη μαγεία, τις ιδέες και τα σύμβολα της ποίησης του μεγάλου Έλληνα ποιητή.

Η συγγραφέας αφηγείται, με τρόπο ευχάριστο, τη ζωή του ποιητή δίνοντας πληροφορίες για τον ίδιο, την ποίηση και τον κόσμο στον οποίο μεγάλωσε. Στο κείμενο παρεμβάλλονται ποιήματα και πεζά αποσπάσματα του Οδυσσέα Ελύτη καθώς και δικά του εικαστικά και φωτογραφίες. Στις τελευταίες σελίδες προτείνεται μια πλειάδα δραστηριοτήτων, βασισμένες στο έργο του ποιητή, που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι ή στο σχολείο.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που απευθύνεται καταρχήν στα παιδιά, αλλά σίγουρα μπορούν να απολαύσουν και οι γονείς και οι δάσκαλοί τους.

Ηλικία: από 7 ετών

Ο Ελύτης για παιδιά

Πώς ήταν ο Οδυσσέας Ελύτης παιδί; Τι του άρεσε;
Τι ήθελε να σπουδάσει; Πότε σκέφτηκε να γράψει ποιήματα;
Πώς ζούσε; Πού βρέθηκε στον πόλεμο του ΄40;
Πόσο σημαντική ήταν για αυτόν η ελληνική γλώσσα και η φύση;
Τι έκανε για να ξεκουραστεί από το γράψιμο;

Σε αυτές και σε άλλες πολλές απορίες μας για τον Ελύτη απαντά το βιβλίο ο Ελύτης για παιδιά. Οι νεαροί αναγνώστες μέσα από μια ζωντανή βιογραφική αφήγηση θα ανακαλύψουν πολλά στοιχεία για τη ζωή του ποιητή, πολλά μυστικά για την ανάγνωση της ποίησής του, πολλές πληροφορίες για τον κόσμο στον οποίο μεγάλωσε κι έζησε δημιουργώντας.

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου στο κείμενό της παρεμβάλλει ποιήματα και πεζά αποσπάσματα από το έργο του Οδυσσέα Ελύτη, δικά του εικαστικά, σχέδια, κοσμήματα και φωτογραφίες, που φωτίζουν τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής του ―όπως τη βράβευσή του το 1979 με το βραβείο Νόμπελ, το σημαντικότερο βραβείο λογοτεχνίας!

Στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου μάς προτείνει μια σειρά δραστηριοτήτων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι ή στο σχολείο. Γλωσσικά παιχνίδια βασισμένα στο έργο του ποιητή, ένα Ελυτικό σταυρόλεξο, ιδέες για μια δημιουργική κι ευχάριστη προσέγγιση της ποίησης.

Ιουλίτα Ηλιοπούλου

Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και θέατρο στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών. Γράφει ποίηση, δοκίμια και παραμύθια. Έχουν εκδοθεί πέντε ποιητικά της βιβλία: “Καλούς ενιαυτούς Μάρκο” (1987), “Δίγαμμα” (1992), “Ευχήν Οδυσσεί” (1997), “Από το ένα στο δύο” (2000),, “11 τόποι για 1 καλοκαίρι”, (2006), δύο παιδικά παραμύθια: “Τι ζητάει ο Ζήνων;” (2004, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου) και “Η Πράσινη Σκουφίτσα” (2008) καθώς και η μετάφραση στο έργο του P. E. Shelley “Υπεράσπιση της ποίησης” όλα από τις εκδόσεις “ύψιλον/βιβλία” καθώς και το δοκίμιο “Η κούκλα” (εκδ. Ίκαρος, 2008). Το 2000 έγραψε το λιμπρέτο στην όπερα του Γιώργου Κουρουπού “Το καράβι του έλατου”, ενώ το 2002 το ποιητικό κείμενο στη λυρική τραγωδία “Ιοκάστη” του ίδιου συνθέτη που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών. Τα παραμύθια της “Τι ζητάει ο Ζήνων;” και “Η Πράσινη Σκουφίτσα”, σε μουσική Άλκη Μπαλτά και Γιώργου Κουρουπού, αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα και αλλού. Παράλληλα με την ποίηση γράφει δοκίμια, μελετά το έργο του Οδυσσέα Ελύτη και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες γι’ αυτό. Επίσης, επιμελείται εκδόσεις βιβλίων.

Επί δεκατρία χρόνια συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη στη δημιουργία προγραμμάτων λόγου και μουσικής. Με τον Σπύρο Σακκά και τον Γιώργο Κουρουπό παρουσιάζουν μουσικά προγράμματα βασισμένα στην ποίηση. Ένα από αυτά, αφιερωμένο στην ποίηση του Ελύτη, κυκλοφόρησε σε CD-βιβλίο με τίτλο “Με το λύχνο του άστρου” (εκδ. “ύψιλον/βιβλία”).