Η έκθεση “Before or After Humanity?” περιλαμβάνει έργα που πραγματεύονται τη φύση – πρωταγωνιστή εκατομμύρια χρόνια πριν ή ακόμα και μετά την ανθρώπινη παρουσία πάνω στη γη είτε αναπαριστώντας τοπία ενός άλλου πλανητικού συστήματος.

Τα μικρών και μεγάλων διαστάσεων έργα της με κύριο οδηγό μια οκτάπτυχη δημιουργία, μας μεταφέρουν σε αυτόν τον αλλόκοτα ‘ήρεμο’ και παράξενα ατμοσφαιρικό κόσμο, στον οποίο διαισθάνεται κανείς το μεγαλείο της δημιουργίας και της αναγέννησης.

Ο επιμελητής Κωνσταντίνος Μπάσιος αναφέρει για το έργο της:

«…Η 8πτυχη σύνθεση, που παρήχθη στη γνωστή περίοδο κοινωνικής ερημίας, είναι -εικονολογικά- μια πολύ ενδιαφέρουσα αποτύπωση φαντασιακών αναπαραστάσεων, με υψηλό συμβολικό φορτίο. Με μειωμένη τη χρωματική της ποικιλία, η ζωγράφος βοά, με τον δικό της τρόπο, ώστε να παραμείνει η ουσία και όχι η εντύπωση των εικόνων της. Ταυτόχρονα όμως, μας παρέχει την ευκαιρία με δυο νεότερά της έργα, να δούμε πώς η απόδοση της ζωής (όταν το φως και η οικεία σε εμάς φύση εμφανισθεί σε αυτά τα ίδια τοπία), αποτελεί πράγματι αφορμή για μια διαφορετική, πιο δυναμική και φιλάνθρωπη αίσθηση των πραγμάτων».

Ιωάννα Κωνσταντίνου

Η Ιωάννα Κωνσταντίνου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε αρχικά διακόσμηση εσωτερικών χώρων στη Σχολή Δοξιάδη με δάσκαλους τους ζωγράφους Δημήτρη και Χαρίκλεια Μυταρά, Πέτρο Ζουμπουλάκη και τους γλύπτες Γιάννη Λοβέρδο και Γιώργο Γεωργιάδη. Στη συνέχεια σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ Αθήνας με τον Δημήτρη Μυταρά, τον Γιάννη Μόραλη και τον Δημοσθένη Κοκκινίδη. Το 1981 με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης και του ΕΟΜΜΕΧ συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Paris I της Σορβώννης. Εκεί σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Συντήρηση Έργων Τέχνης. Το 1985 έλαβε δίπλωμα Maitrise des Sciences et des Techniques. Στην Ελλάδα εργάστηκε επί μία δεκαετία στον τομέα της συντήρησης χάρτινου υλικού σε Μουσεία και Βιβλιοθήκες, παράλληλα δίδαξε ως επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ οργάνωσε και διεύθυνε επί τέσσερα χρόνια το Εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης. Από το 1995 ασχολείται πλέον μόνο με την εικαστική δημιουργία. Ζωγραφίζει εικόνες που ενώ εμπνέονται από τη φύση μετουσιώνονται σε πρόταση για δημιουργία ενός θαυμαστού νέου κόσμου, όπου ο Άνθρωπος δεν θα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο. Έχει πραγματοποιήσει 8 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Νορβηγία, Αγγλία και Αυστρία και έργα της βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές.

*Στον χώρο τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο με χρήση μάσκας.

Κεντρική εικόνα θέματος: Δημιουργία 2, ακρυλικά σε καμβά, 120x200cm