Τις τελευταίες είκοσι ημέρες, έζησα μια έντονη σωματική και ψυχική περίοδο, και περνώντας πολλές ώρες στο κρεβάτι,  μακριά από οθόνες και κινητά, έψαχνα συντροφιά σε κάτι λιγότερο τοξικό και «εύκολο». Η βιβλιοθήκη μου, γεμάτη από βιβλία που ξεχειλίζουν από τα ράφια, το ίδιο και το κομοδίνο μου, το πατάρι μου, τα ντουλάπια μου. Παρόλα αυτά, τίποτα δεν κατάφερε να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ανάμεσα στα χάπια κορτιζόνης και τη μέτρηση του ζαχάρου, τα ανάλατα φαγητά και την ψυχολογική κούραση, έκανα διάλειμμα επισκεπτόμενος μια φίλη.

Μπαίνοντας στο σπίτι της, το μάτι μου έπεσε πάνω στο σημείο που αφήνει τα κλειδιά της, εκεί όπου τώρα βρισκόταν ένα βιβλίο. «Ικιγκάι, τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή». Το φωτογράφισα για να το θυμάμαι και το άφησα πίσω μου.

Την επόμενη ημέρα, μια βόλτα μέχρι τις εκδόσεις Πατάκη ήταν αρκετή για να έχω  το βιβλίο  ξανά πίσω στα χέρια μου. Επέστρεψα σπίτι, χαμήλωσα τα φώτα, έβαλα απαλή μουσική και ξεκίνησα να διαβάζω. Το συναίσθημα ηρεμίας και δύναμης που ένιωσα ήταν κάτι που γιάτρεψε στιγμιαία την ψυχή μου. Θαρρείς και εκεί μέσα ήταν γραμμένα όλα όσα είχα ανάγκη να διαβάσω σε αυτήν τη μεταβατική για εμένα περίοδο. Όλα εκείνα που ήθελα να σκεφτώ, να ξεκινήσω, να εφαρμόσω, να δω να συμβαίνουν.  Πράγματα που είχα σκεφτεί τόσες φορές, πράγματα που κάποια στιγμή ίσως να είχα δοκιμάσει, μα που ποτέ άλλοτε δεν είχα έρθει τόσο κοντά τους. Ένιωθα σαν μια άγραφη πλάκα που κάποιος κρατούσε σημειώσεις για απλές «τεχνικές» ποιότητας στη ζωή μας, γαλήνη, βελτίωση, αγάπη προς τον εαυτό μας.

Τις στιγμές που βρισκόμουν συντροφιά με αυτό το βιβλίο, το κινητό μου ήταν σιωπηλό και μακριά μου, ακολουθώντας μία από τις βασικές του συμβουλές. Ταξίδευα σιωπηλά σε όσα έχω ονειρευτεί, σε όσα έχω ξεχάσει, σε όσα θέλω να κάνω. Κυρίως, επικεντρώθηκα στο ξεκαθάρισμα των στόχων μου, που είναι και ο βασικός σκοπός του Ικιγκάι. Ο λόγος ύπαρξης μας! Τι είναι αυτό που μας κάνει να ξυπνάμε το πρωί, αυτό που μας κάνει να προσπαθούμε, αυτό που μας  κάνει να μένουμε δραστήριοι και νέοι, αυτό που μας παρακινεί να προσφέρουμε και να θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Το «Ικιγκάι» είναι ένα βιβλίο που μπορεί να μιλήσει διαφορετικά στον καθένα μας, ανάλογα με τις ανάγκες του και την ψυχολογική του κατάσταση κάθε φορά. Σε εμένα, έπεσε στα χέρια μου ακριβώς τη στιγμή που το σώμα μου αντιδρούσε αλλά εγώ δεν άκουγα. Μέχρι που αρρώστησε για να μου κάνει αισθητή την παρουσία  του. Να μου πει να το προσέξω, να το περιποιηθώ, να αφήσω το άγχος στην άκρη, να ρίξω τους ρυθμούς, να σκεφτώ  για λίγο το τι θέλω εγώ, το κορμί και η ψυχή μου. Να επαναπροσδιορίσω τι άλλο μπορεί να έχει ουσιαστική σημασία για εμένα. Να έρθω λίγο πιο κοντά στον Χρήστο και να περάσουμε χρόνο μαζί!

Όχι, κανένα βιβλίο δεν μπορεί να κάνει θαύματα και να σε κάνει ευτυχισμένο, όπως και καμία άλλη κατάσταση. Το θαύμα μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Αν είσαι έτοιμος να διαβάσεις πράγματα που ίσως να είναι δύσκολα ή πολύ απλά στην εφαρμογή και κατά λάθος  τα προσπεράσεις. Το θαύμα μπορείς να το κάνεις εσύ, αν για λίγο αφήσεις τον ψεύτικο τεχνολογικό σου κόσμο και μιλήσεις με τους ανθρώπους γύρω σου. Αν πηγαίνεις στη δουλειά σου με χαρά, ακόμα και αν δεν είναι η πιο όμορφη ή εύκολη δουλειά στον κόσμο. Το θαύμα μπορείς να το κάνεις εσύ, αν βρεις το δικό σου «Ικιγκάι» και διακριτικά αρχίσεις να το εφαρμόζεις, να το καλλιεργείς, να το αγκαλιάζεις, να το αφήνεις να σε ταξιδέψει.

Η ευτυχία, όχι, δεν αγοράζεται στα βιβλιοπωλεία. Η δύναμη για την αναζήτηση της όμως, ναι! Και κάποιες φορές, όταν νιώθεις να έχεις βαλτώσει, αυτή η δύναμη είναι η καλύτερη συντροφιά!

Αναζητήστε την και αρχίστε με αυτό το βιβλίο. Νιώστε ξανά νέοι, ζωντανοί, δραστήριοι, μάθετε τα μυστικά των ανθρώπων της Οκινάουα που ζουν μέχρι τα 130 τους χρόνια, ακούστε τις συμβουλές τους, αντιγράψτε τις συνήθειές τους, δώστε στον εαυτό σας μια ευκαιρία για ένα μεγάλο διάλειμμα. Βρείτε τι είναι αυτό που πάντα θέλατε, αυτό που σας έκανε πάντα χαρούμενους, αυτό που πραγματικά αξίζει για εσάς, βρείτε το «Ικιγκάι» σας και αφεθείτε σ την τέχνη του να γερνάς πάντα νέος…


Το βιβλίο «Ικιγκάι, τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή» των Έκτορ Γκαρθία και Φρανσέσκ Μιράλλιες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη