Οι Iasis ήσαν – και εξακολουθούν να είναι – ένα από τα πρώτα ουσιώδη και σημαντικά σχήματα jazz και world fusion στην εγχώρια σκηνή και, βαθμιαία, έδωσαν το καλλιτεχνικό τους στίγμα διεθνώς.

Σχηματίστηκαν στα μέσα των ‘90’s με πυρήνα που αποτελούσαν οι ξεχωριστοί δημιουργικοί μουσικοί, με μεγάλες διεθνείς σπουδές και εμπειρίες, Κώστας Μπαλταζάνης (ηλεκτρική κιθάρα), Γιώτης Κιουρτσόγλου (ηλεκτρικό μπάσο) και Πέτρος Κούρτης (world κρουστά). Μαζί τους συνέπλεαν και άλλοι σπουδαίοι μουσικοί όπως ο σαξοφωνίστας David Lynch, ο κλαρινετίστας Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος, ο περκασιονίστας Βαγγέλης Καρίπης κ.ά.

Εξ’ αρχής η μουσική κατεύθυνση των Iasis είχε διεθνικό χαρακτήρα – πράγμα που καταγράφηκε πλήρως στις τρεις τους δισκογραφικές παρουσίες, “Iasis” (1996), “Amalgama” (1998) και “Duente” (2002) που, πέρα από μια πλούσια προσέγγιση σε μουσικούς κόσμους όπως ο αφρικανικός, ο λατινοαμερικάνικος, ο βαλκανικός, ο μεσογειακός, ο μεσανατολικός (πάντα μέσα από το δημιουργικό πρίσμα της σύγχρονης jazz), έδωσε στο γκρουπ σπουδαίες παρουσίες και συνεργασίες όπως με τον Omar Faruk Tekbilek, τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελευθερία Αρβανιτάκη κ.ά.

«Οι Iasis δεν θέλουν να σπάσουν τα φράγματα ανάμεσα στα ιδιώματα. Αφήνονται να οδηγηθούν μόνο από το ένστικτο και την τραγουδοποιητική τους διάθεση. Έτσι βρίσκονται σε πολλά μέρη ταυτόχρονα, δημιουργώντας ή αναπαράγοντας ξεχωριστές προσωπικές ή συλλογικές μνήμες – κάθε κομμάτι τους μας είναι αρκετά οικείο, έστω κι αν το ακούμε πρώτη φορά, κάθε χώρος είναι προσπελάσιμος μέσα στον χρόνο, έστω κι αν δεν υπάρχει πιθανότητα να προσεγγισθεί με μηχανικά μέσα. Αυτό το παιχνίδι της φαντασίας λέγεται Ίασις, είναι Ίασις, ακούγεται ‘Ιασις» (από σημείωμα στο εσώφυλλο του πρώτου δίσκου τους).

Πράγμα που εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο.

Στην ιστορική τους αυτή επανένωση για πρώτη φορά σε μια σειρά συναυλιών μετά το 2004, οι πολυτάλαντοι μουσικοί των Iasis, πριν φύγουν για συναυλίες στο εξωτερικό, συναντούν επί σκηνής Half Note τον κορυφαίο τραγουδοποιό Ορφέα Περίδη, την μοναδική ερμηνεύτρια Έλλη Πασπαλά καθώς και την πολυτάλαντη τραγουδίστρια ηθοποιό και χορεύτρια Μαρίνα Σάττι! Η σεζόν ξεκινά με τρομερό ενδιαφέρον στο Half Note…

Iasis:

Κώστας Μπαλταζάνης: κιθάρα
Πέτρος Κούρτης: ντραμς, κρουστά
Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο
David Lynch: πνευστά
Ζαχαρίας Σπυριδάκης: λύρα