Η Ξένια Χ.Ι. Βήτου παρουσιάζει μια διαδραστική μηχανική εγκατάσταση, ένα εσωτερικό περιβάλλον γεμάτο διαστρεβλωμένους συμβολισμούς και προσωπικές αφηγήσεις. Η έκθεσή της είναι μια πρόσκληση σε αυτό το πολύ ιδιωτικό δωμάτιο.

«Ήμουν παιδί, ο ενήλικος κόσμος ήταν ένα φανταστικό μυστηριώδες μέρος, ένα μέρος που γινόταν αντιληπτή η ελευθερία. Τα ενήλικα ζητήματα ήταν βουβοί κωμικοί μίμοι.

Κάτω από το ξύλινο πεζοδρόμιο της αγοράς του Κόβεντ Γκάρντεν σε ένα μουσείο παιχνιδιών στάθηκα γοητευμένη από τις μινιατούρες των χειροποίητων μηχανικών θαυμάτων του 19ου αιώνα.
Έβαζα ένα κέρμα και παρακολουθούσα τα μικροσκοπικά σκηνικά να ζωντανεύουν, τις αστείες ξεχαρβαλωμένες κινήσεις να διακωμωδούν ενήλικες καταστάσεις, και τους φόβους και τις τρέλες.
Έγινα και γώ ενήλικη και το σκηνικό μεγάλωσε λίγο, γι’ αυτό ελάτε μέσα και καθίστε παρακαλώ…»

Βιογραφικό καλλιτέχνιδος

Η Ξένια X.I. Βήτου, γεννημένη στο Λονδίνο το 1977, είναι μια Ελληνοβρετανή καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Στη δουλειά της συνδυάζει πολλά καλλιτεχνικά μέσα όπως γλυπτική, εγκατάσταση, φωτογραφία, ζωγραφική και οικοτεχνία. Συνδυάζοντας αυτά τα μέσα δημιουργεί εγκαταστάσεις που αφηγούνται την προσωπική της πραγματικότητα μορφοποιώντας την σε αλλοιωμένες, παιγνιώδης και σατιρικές εκδοχές της. Δημιουργεί δικά της προσωπικά τελετουργικά αντικείμενα «κλέβοντας» συμβολισμούς από τη θρησκευτική εικονογραφία.