Ο Ιανός της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει την έκθεση της συλλογής του Πέτρου Μεχτίδη με τίτλο «Η Σμύρνη πριν την Καταστροφή»…
… που θα διαρκέσει από τις 18 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου 2012.
Είχα την τύχη να επισκεφτώ τη Σμύρνη τέσσερις φορές. Κάθε φορά που έφτανα στη Σμύρνη αντίκριζα τις τεράστιες πολυκατοικίες, την απίστευτη ανοικοδόμηση και αναρωτιόμουνα: ‘Που βρίσκεται η Σμύρνη που είχα διαβάσει; Η Σμύρνη του Χατζηστάμου, του Φασουλά και του Κρομυδόκαστρου; Τι έχει απομείνει από την Ελληνική Σμύρνη;’. Δυστυχώς η Καταστροφή του ’22 και η χαοτική ανοικοδόμηση που συνεχίζεται ως τις μέρες μας άφησε πίσω της ελάχιστα ίχνη της μακραίωνης ελληνικής παρουσίας στην πόλη του Ομήρου και του Χρυσοστόμου.
Ξεκίνησα λοιπόν να μαζεύω επιστολικά δελτάρια, χάρτες, βιβλία κ.λπ. με σκοπό να διασώσω από τη λήθη κάτι από την παλιά Σμύρνη. Με αυτά διακόσμησα τα βιβλία μου και με αυτά προσκαλώ τον επισκέπτη αυτής της έκθεσης σε ένα ταξίδι, 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ίσως καταφέρουμε μαζί να πορευτούμε ξανά στα σοκάκια της ‘γκιαούρ Ιζμίρ’ , στο ‘κιε’ και το Τρίστρατο της Αγίας Φωτεινής, να ψωνίσουμε από το ‘Ορόσντη Μπακ’ και να κλείσουμε τη μέρα μας με μια εκδρομή στο ‘Χαλκά- Βουνάρ’. Εικόνες της καθημερινότητας, του λιμανιού, αλλά και χάρτες που δείχνουν την πολεοδομική εξέλιξη της Μητρόπολης του Μικρασιατικού Ελληνισμού από ένα μικρό λιμάνι στη μεγαλύτερη πόλη της Μικρασίας. Αν και είναι δύσκολο να φανεί το μέγεθος της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Σμύρνης μέσα από λίγες εικόνες, ωστόσο η προσπάθεια για αυτό το ταξίδι νομίζω πως αξίζει. Εις μνήμην της ‘Σμύρνης πριν την Καταστροφή’…
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Βιογραφικά στοιχεία Πέτρου Μεχτίδη:Ο Πέτρος Μεχτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1971. Είναι αρχαιολόγος και συντηρητής έργων τέχνης και εργάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων για την ιστορία και τον πολιτισμό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας στα περιοδικά “CORPUS”, “Ιστορικά Θέματα”, κ.α. Είναι τακτικός συνεργάτης των εφημερίδων ‘Μικρασιατική Ηχώ’ (Ένωσης Σμυρναίων), ‘Μικρά Ασία’ (Σύλλογος Μικρασιατών Πτολεμαΐδας), ‘Μνήμη’ (Μικρασιάτες Καβάλας). Συνεργάστηκε με το ‘Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού’ ως ερευνητής στη σύνταξη λημμάτων για την Εγκυκλοπαίδεια του Μείζονος Ελληνισμού/ Μικρά Ασία. Συμμετέχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Τουρκία. Είναι συλλέκτης αρχειακού υλικού για την Κωνσταντινούπολη και τη Μ. Ασία. Μέρος της συλλογής του πήρε μέρος στα 42α Δημήτρια (2007) με την έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού ‘Εικόνες της Μ. Ασίας’. Είχε την επιμέλεια στα Ημερολόγια 2008 (‘Στη Μικρασία και την Πόλη, Μεταίχμιο) και 2011 (‘Κωνσταντινούπολη, Μικρασία, Πόντος’, Μεταίχμιο).
Κυκλοφορούν τα βιβλία του:
• ‘ Ιωνία – Η ιστορία, ο πολιτισμός και τα μνημεία’ (Βάνιας, 2005),
• ‘Παράλια της Μ. Ασίας- Ελλήνων Μνήμες’ (Έφεσος, 2006),
• ‘Έφεσος- Τρεις χιλιάδες τριακόσια χρόνια Ελληνικής Ιστορίας» (Βάνιας, 2007),
• ‘Όμορφες χώρες – Χώρες Ελληνικές’ (Μεταίχμιο, 2008).