Με το θεατρικό έργο «Η ΠΑΓΙΔΑ» του Ρομπέρ Τομά ξεκινάει τις παραστάσεις η εταιρία θεάτρου «ΕΛΙΑ», που ίδρυσαν η Αννέτα Παπαθανασίου …

και ο Γιώργος Φρατζεσκάκης, στο χώρο που δημιούργησαν από κοινού, πριν από δύο χρόνια, στο Βοτανικό, το θέατρο ELIART.

Το έργο:

Σ’ ένα κοσμικό χειμερινό θέρετρο, ένας άντρας δηλώνει στον επιθεωρητή της περιοχής την εξαφάνιση της συζύγου του. Ωστόσο, μετά από λίγο εμφανίζεται μία κυρία που συστήνεται ως η σύζυγός του. Ο επιθεωρητής βρίσκεται μπροστά σε δίλημμα: ποιόν θα πιστέψει; Τον άντρα που ορκίζεται πως βλέπει για πρώτη φορά αυτή τη γυναίκα ή μήπως τη γυναίκα που επιβεβαιώνει κάθε στοιχείο της ταυτότητάς της;

 

Ο θεατής, λάτρης του αστυνομικού έργου ή όχι, μπλέκεται κι αυτός στην παγίδα του Τομά και  σε όλη την διάρκεια της παράστασης συμμετέχει σ’ ένα παιχνίδι «γάτας  και ποντικιού», προσπαθώντας να εξηγήσει τι συμβαίνει. Ένα έργο με χιούμορ και ανατροπές που κρατάει τον θεατή με κομμένη την ανάσα.

«Η ΠΑΓΙΔΑ» γράφτηκε από τον Ρομπέρ Τομά το 1960 και αμέσως καταξιώθηκε ως ένα από τα πιο επιτυχημένα αστυνομικά έργα, ξεπερνώντας τις 30.000 παραστάσεις παγκοσμίως, κάνοντας τον Άλφρεντ Χίτσκοκ να αγοράσει τα δικαιώματα για να το μεταφέρει στον κινηματογράφο. 

Στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε από τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ στις αρχές τις δεκαετίας του ’60, σε μια εξαιρετική μετάφραση και διασκευή του ιδίου, η οποία κρατήθηκε σε αυτό το ανέβασμα του έργου.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Μετάφραση – Διασκευή: Δημήτρης Μυράτ
Σκηνοθεσία: Γιώργος Φρατζεσκάκης
Σκηνικό – Κοστούμια: Καλλιόπη Ζαφειροπούλου                                                                             

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Χριστίνα Κριθαρά                                                                           

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά

Παίζουν οι ηθοποιοί: Χάρης Σώζος, Αννέτα Παπαθανασίου, Χρήστος Ευθυμίου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Κορίνα Αλεξανδρίδου, Κωνσταντίνος Λεβαντής.


Οι παραστάσεις ξεκινούν την Τρίτη (του Πάσχα) 17 Απριλίου και θα παίζονται κάθε Δευτέρα και Τρίτη (μέχρι τον Ιούνιο).