Την Πρωτοχρονιά, στις 9.15΄ μ.μ., ανοίγει ξανά η αυλαία, για δεύτερο χρόνο, της παράστασης «Η Ούλρικε Μάινχοφ δεν

πέθανε..», του Γερμανού συγγραφέα, φιλόσοφου και ακτιβιστή Ντίντριχ Γκάμπριελ, στο Αντιθέατρο της Μαρίας Ξενουδάκη, σε σκηνοθεσία της ίδιας και μετάφραση Στέλλας Βαξεβάνη.

Αφορά το θάνατο δύο αναρχικών γυναικών, της Μίλερ και της Μάινχοφ, στις φυλακές Στανχάιμ –τα γνωστά ως «λευκά κελιά». Επίσης, θεατροποιημένη ποίηση της Κ. Γώγου, Μ. Ξενουδάκη και Ε.Α. Πόε. Αντιθέατρο, Αναρχισμός- Επανάσταση, ενάντια στο τίποτα… Πρωτοπορία-Αίρεση, Αλχημεία-Μυστικισμός…- Ο Αγώνας δεν οδήγησε πουθενά!

Σημείωμα Μαρίας Ξενουδάκη:

«”Με τα έργα μου πυροβολώ ό,τι είναι άσχημο και καθιερωμένο απ’ την ανθρωπότητα, δε θα με κάνουν ποτέ ένα μικρό γήινο ανθρωπάκο, κολλητά στους τοίχους του σφαγείου… ν’ αναπαύομαι!”, λέει ο Σ. Μπέκετ.
Το έργο αυτό μου δημιούργησε μια ύστατη περιέργεια… Να δω, δηλαδή, πώς σκούζουν όλοι μαζί όταν τους δώσεις να καταλάβουν πως “Προμηθέας δεν υπάρχει…”

Επιστρέφω, όμως, στο θέμα της Ούλρικε Μάινχοφ, γιατί η εποχή σήμερα είναι αγριότερη και πιο αδίσταχτη και διεφθαρμένη από τότε, εντελώς ξεχαρβαλωμένη, και όλ’ αυτά σε βάρος του Λαού, που δεν αντιστέκεται, ενώ πρέπει να σηκώσει το κεφάλι και να επιτεθεί!

Η μουσική στην παράσταση αυτή παίζει ρόλο πρωταγωνιστικό, είναι Hard Rock. Οι μουσικοί και οι τραγουδιστές (Τζιμ Μόρισον, Τζίμι Χέντριξ, Μάικλ Τζάκσον, Τζάνις Τζόπλιν, Μπλακ Σάμπαθ, Τάιγκερ Λίλις, κ.λπ.) –οι περισσότεροι αυτοκτόνησαν…-χρησιμοποιούν βίαιους τρόπους έκφρασης, που εγώ χαρακτηρίζω ως “κραυγές βοήθειας” στην επίθεση που δέχονται από τον κοινωνικό περίγυρο και την Άρχουσα Τάξη.»

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ HARD ROCK ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ  «Η ΟΥΛΡΙΚΕ ΜΑΪΝΧΟΦ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ…» του Ντίντριχ Γκάμπριελ

Μετάφραση: Στέλλα Βαξεβάνη
Σκηνοθεσία: Μαρία Ξενουδάκη
Σκηνικά – Κοστούμια: Αντώνης Νομικός
Φωτισμοί: Δημήτρης Δημόπουλος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Ντάτσιος
Ηθοποιοί: Μαρία Ξενουδάκη, Δήμητρα Φράντζιου