Το αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

Tο αριστούργημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ σε μουσική Κουρτ Βάιλ, ένα από τα ωραιότερα έργα του μουσικού θεάτρου που γράφτηκαν ποτέ, πλούσιο σε στοιχεία όπερας αλλά και δράματος, παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.


Η παράσταση που εντάσσεται στο πλαίσιο της Σειράς Γέφυρες, \”Αθήνα-Βερολίνο, Διαδρομές ήχου και κίνησης» του Μεγάρου Μουσικής, συγκεντρώνει πλήθος καταξιωμένων Γερμανών και Ελλήνων καλλιτεχνών.


Ανάμεσά τους: τον συνθέτη και μαέστρο ΗΚ Γκρούμπερ, έναν από τους πιο ένθερμους ερμηνευτές της μουσικής του Κουρτ Βάιλ, τους ερμηνευτές Φλόριαν Μπόες, Σουζάν Κέλλινγκ, Ούτε Γκφρέρερ, Βίννι Μπόουϊ, Τόρα Αουγκσταντ, Μάικλ Λιούκ.


Το ρόλο του αφηγητή έχει ο ηθοποιός Ακύλλας Καραζήσης. Συμμετέχει η Χορωδία της ΕΡΤ με προετοιμασία από τον Αντώνη Κοντογεωργίου και το Εnsemble Modern. Διευθύνει ο ΗΚ Γκρούμπερ. Το σχεδιασμό του ήχου υπογράφει ο Νόρμπερτ Ομμερ. Η παράσταση παρουσιάζεται με ελληνικούς υπέρτιτλους.


\”Η Οπερα της Πεντάρας\” πρωτοπαρουσιάστηκε στις 31 Αυγούστου 1928 στο Berlin Schiffbanerdamm Theatre και είναι η πρώτη αντιπροσωπευτική απόδειξη της συνεργασίας του Μπέρτολτ Μπρεχτ και του Kουρτ Βάιλ.


Το έργο σημείωσε επιτυχία και σύντομα παρουσιάστηκε σε όλες τις λυρικές σκηνές της Γερμανίας. Στα πέντε πρώτα χρόνια από την πρεμιέρα της παίχτηκε γύρω στις 5.000 φορές, ενώ γρήγορα ανέβηκε και στις σκηνές της Γαλλίας, της Αγγλίας και της Αμερικής.


Info


Η Οπερα της Πεντάρας
Σειράς Γέφυρες, \”Αθήνα-Βερολίνο, Διαδρομές ήχου και κίνησης\”
Αίθουσα Φίλων της Μουσικής, Τρίτη 22 Ιανουαρίου, 8.30 το βράδυ