Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που

συνδυάζει ιδανικά την αντίθεση ανάμεσα στην αίσθηση του ανεκπλήρωτου και την τελική δικαίωση των αγώνων για κατάκτηση του ποθητού, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

(Προσοχή: δεν ισχύει ο αρχικά ανακοινωμένος χώρος διεξαγωγής της συναυλίας, που ήταν το κτίριο Μ2 του Μεγάρου).

Το πρώτο μέρος ξεκινάει με την Εισαγωγή από το έργο «Φιντέλιο», τη μοναδική όπερα που συνέθεσε ο Μπετόβεν. Η εισαγωγή αυτή είναι η τέταρτη και τελευταία που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης για την όπερά του το 1814, δείχνοντας ότι πειραματίστηκε αρκετά μέχρι να καταλήξει στην κατάλληλη εισαγωγή.

Στη συνέχεια ο ταλαντούχος βιολιστής της ΚΟΘ, Ανδρέας Παπανικολάου, «αναμετράται» με το ιδιαίτερα απαιτητικό κοντσέρτο για βιολί του Μπάρμπερ. Το κοντσέρτο χαρακτηρίζεται, εκτός από το λυρισμό του, και από το διάσημο γ’ μέρος του, το οποίο καταφέρνει, μέσα από τους αριστουργηματικούς «διαλόγους» του (μεταξύ σολίστ και ορχήστρας), να δημιουργήσει στο τέλος την αίσθηση του ανεκπλήρωτου.

Στο δεύτερο μέρος έρχεται, κατά κάποιο τρόπο, η… λύτρωση στον ακροατή, μέσα από τη Συμφωνία «της Άνοιξης» του Σούμαν, που ο συνθέτης έγραψε με την παρότρυνση της συζύγου του Κλάρας, συνεπαρμένος από έρωτα γι’ αυτήν και επιτέλους δικαιωμένος μετά τον πολύχρονο αγώνα εναντίον του πατέρα της, για να την κερδίσει. 

Διεύθυνση Ορχήστρας: Στέφανος Τσιαλής
Βιολί: Ανδρέας Παπανικολάου

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ludwig van Beethoven: Εισαγωγή από το έργο “Fidelio”
Samuel Barber: Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, έργο 14
Robert Schumann: Συμφωνία αρ. 1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 (της «Άνοιξης»)

Οι συναυλίες και εκδηλώσεις της Κ.Ο.Θ. παρουσιάζονται κάθε Τετάρτη στις 19.00 στην εκπομπή «Η Κ.Ο.Θ. στον 100,6», στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό 100,6 FM.