Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση «Μουσική γευσιγνωσία» που παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο του

κύκλου «Μετατροπίες», η πολυβραβευμένη διεθνώς Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, εγκαινιάζει τις εμφανίσεις της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για το 2013, παρουσιάζοντας μία ακόμη πρωτότυπη εκδήλωση όπου η μουσική ακρόαση συναντά την υψηλή γαστρονομία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη εμπειρία, ένα απολαυστικό παιχνίδι ήχων και γεύσεων.

Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου (8.30 το βράδυ) στην αίθουσα Banquet, οι λάτρεις των … ξεχωριστών απολαύσεων θα έχουν την ευκαιρία με ένα εισιτήριο αξίας 35,00 ευρώ να ακούσουν τα όργανα εποχής της Καμεράτα με την καθοδήγηση της μαγικής δοξαριάς του σπουδαίου ρώσου βιολονίστα και αρχιμουσικού Ντμίτρυ Σινκόφσκι, να παρουσιάζουν την αριστουργηματική πρώτη συλλογή από την περιβόητη Tafelmusik (μουσική του τραπεζιού) του μεγάλου γερμανού συνθέτη του 18ου αιώνα Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν. Παράλληλα θα ξεναγηθούν στο μαγικό κόσμο της ελληνικής γαστρονομίας δοκιμάζοντας ευρηματικές γευστικές δημιουργίες διά χειρός του κορυφαίου έλληνα σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα ποτήρι κόκκινο κρασί «Μηδέν Άγαν», χορηγία της Οινοποιείας Παπαντώνη.

Η μοναδική αυτή βραδιά που φέρει τον τίτλο «Μουσική γευσιγνωσία ΙΙ: Tafelmusik» πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου «Μετατροπίες», που στόχο έχει να προτείνει στο κοινό εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας με τη μουσική.

Χορηγός του κύκλου «Μετατροπίες»  είναι το ΔΗΜΕΡΓΟΝ Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου.

Μέγας χορηγός της Καμεράτα, Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής για την περίοδο 2011-2013 είναι το Ίδρυμα Ωνάση.

Μουσικό & γαστρονομικό μενού:

Όταν τo 1732 ο διάσημος γερμανός σύνθετης Γκέοργκ Φίλιπ Τέλεμαν ανακοίνωσε την έκδοση της «Musique de Table» (μουσική τραπεζιού), μίας συλλογής από 18 εορταστικές συνθέσεις, γνωστές ως Τάφελμουζικ, έμεινε έκπληκτος όταν πολύ σύντομα, σχηματίστηκε μια λίστα από παραγγελίες 206 ονομάτων, όλου του jet set του  μουσικού κόσμου της εποχής! Γνωστοί ευγενείς, υψηλόβαθμοι κληρικοί, αστοί, αλλά και επαγγελματίες μουσικοί, ανάμεσα τους και ο G. F. Handel, έσπευσαν να προμηθευτούν την πολυαναμενόμενη αυτή μουσική… φαγητού. Η Tafelmusik του Τέλεμαν, εξελίσσοντας μια μακρά παράδοση παρόμοιων συλλογών που αποτελούσαν ένα πρωτόγονο ‘playlist’ για υπόκρουση γευμάτων, προχωράει πολύ πιο πέρα από το να είναι μια διακοσμητική μουσική υπόκρουση και τοποθετείται στο ύψος των Βρανδεμβούργιων κοντσέρτων του J. S. Bach. O Τέλεμαν δημιούργησε τρία πολυσυλλεκτικά μουσικά menu (συνδυάζοντας γαλλικό, γερμανικό και ιταλικό στυλ), καθένα από τα οποία περιλαμβάνει κάτι για… όλα τα γούστα! Μια Ορχηστρική σουίτα, ένα Κοντσέρτο για διάφορα όργανα, ένα Κουαρτέτο, ένα Τρίο, μια Σονάτα για σόλο όργανο συνδυάζουν μοναδικά τον ορχηστρικό ήχο με τη διαφάνεια της μουσικής δωματίου και σχηματίζουν πολύχρωμες μουσικές εικόνες σπάνιας ομορφιάς.  Η Καμεράτα σε όργανα εποχής και ο Ντμίτρι Σινκοφσκι (Dimitry Sinkovsky), τον οποίο θα απολαύσουμε σε διπλό ρόλο σολίστ στο μπαρόκ βιολί, αλλά και μαέστρου να διευθύνει την ορχήστρα από το πόντιουμ, θα παρουσιάσουν στο κοινό την πρώτη συλλογή από την Tafelmusik. Συγκεκριμένα θα ακουστούν τα έργα «Ouverture» (Σουίτα) σε μι ελάσσονα, Κουαρτέτο για φλάουτο, όμποε, βιολί και μπάσο κοντίνουο, TWV 43:G2, σε σολ μείζονα, Κοντσέρτο για φλάουτο, βιολί, βιολοντσέλο και ορχήστρα, TWV 53:A2 σε λα μείζονα, Τρίο (Σονάτα) για 2 βιολιά και μπάσο κοντίνουο, TWV 42:Es1, σε μι ύφεση μείζονα, Σονάτα για φλάουτο TWV 41:h4 σε σι ελάσονα και Conclusion Sinfonia.

Η υπέροχη «Μουσική τραπεζιού» του Τέλεμαν, εμπνέει ένα εξαιρετικό μενού τριών πιάτων -όσα και τα μέρη της βραδιάς- στον κορυφαίο έλληνα σεφ Γιάννη Βαξεβάνη, τα οποία οι ακροατές θα μπορούν να απολαύσουν στη διάρκεια δύο  διαλειμμάτων: Τονοσαλάτα με κολοκύθα, δυόσμο & ρόδι και Χαρουπόψωμο με ταραμά ρέγκας προτείνει ο δημοφιλής έλληνας σεφ ως πρώτο πιάτο. Για κυρίως πιάτο, το κοινό θα απολαύσει Πιπεράτο φιλετάκι κοτόπουλου με καυκαλήθρες, Ψίχα μελιτζάνα ντιπάκι με πιτούλες και Πράσινη φάβα με κιμά, σταφίδες & αμύγδαλα, τα οποία συνοδεύονται από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί «Μηδέν Άγαν», χορηγία της Οινοποιείας Παπαντώνη, ενώ για το κλείσιμο της βραδιάς, ο  Γιάννης Μπαξεβάνης έχει επιλέξει μία υπέροχη τούρτα με γλυκό κυδώνι και κρέμα τριαντάφυλλο.

O βιρτουόζος βιολονίστας Ντμίτρι Σινκόφσκι προετοιμαζόταν για διεθνή καριέρα στο Ωδείο της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε το 2005, όταν αποφάσισε να αλλάξει πορεία και να αφοσιωθεί στο ρεπερτόριο της μουσικής μπαρόκ. Έκτοτε έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε μεγάλους διαγωνισμούς, όπως το Premio Bonporti στην Ιταλία (2005), Μπαχ στη Λειψία (2006), Παλαιάς Μουσικής στην Μπρυζ (α΄ βραβείο, βραβείο κοινού και βραβείο κριτικής επιτροπής 2008), βραβείο Romanus Weichlein στον διεθνή διαγωνισμό H.I.F. Biber στην Αυστρία (2009), α΄ βραβείο στο διαγωνισμό Τέλεμαν στο Μαγδεβούργο (2011). Κοινό και κριτικοί επαινούν την ικανότητά του να ερμηνεύει με συναίσθημα και ιδιαίτερη άνεση έργα μεγάλης δυσκολίας.

Ιδιαίτερα δημοφιλής ως σολίστ και ως διευθυντής ορχήστρας, πραγματοποιεί πολυάριθμες εμφανίσεις στην Ευρώπη, στον Καναδά, στη Ρωσία και στις ΗΠΑ. Επικεφαλής του συνόλου La Voce Strumentale, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος το 2011, συνεργάζεται με μερικές από τις καλύτερες ορχήστρες μπαρόκ: Il Giardino Armonico (Iταλία), Concerto Köln (Γερμανία), Il Complesso Barocco (Iταλία), Arion Baroque Orchestra (Καναδάς), Pratum Integrum και Musica Petropolitana (Ρωσία), Armonia Atenea (Ελλάδα), Ορχήστρα Μπαρόκ του Ελσίνκι (Φιλανδία), Ορχήστρα Μπαρόκ της Σεβίλλης (Ισπανία).

Έχει ηχογραφήσει με τους Naїve και Caro Mitis, και έχει ερμηνεύσει έργα για το γερμανικό ραδιόφωνο (BDR, WDR, NDR). Διδάσκει βιολί και βιόλα στο Ωδείο της Μόσχας.

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης είναι ένας από τους σημαντικότερους ανανεωτές της ελληνικής κουζίνας, με σπουδές στην Ελλάδα και τη Γαλλία όπου εργάστηκε για έξι χρόνια (1986-92). « Μετά από την Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων της Αθήνας, πέρασα κάποια χρόνια στην Ευρώπη, αποκτώντας πλούσια εμπειρία σε βραβευμένα εστιατόρια της Γαλλίας και της Γερμανίας. Γύρισα στην Ελλάδα και πρωτοπήγα σαν σεφ στην Κρήτη. Εκεί ανακάλυψα θησαυρούς: οι γιαγιάδες στα βουνά γνωρίζουν ακόμα την καταπληκτική τοπική χλωρίδα. Μου εμπιστεύτηκαν την γνώση τους και σήμερα αυτά τα βότανα είναι μέρος της μαγειρικής μου: μολόχα, ραδίκι, τσουκνίδα, το κάθε χόρτο έχει την δική του θεραπευτική και γευστική αξία, τα παραθαλάσσια χόρτα επίσης: το κρίταμο, με την ιδιαίτερη του γεύση, ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά και λίγο ούζο …».

Πολλοί παραξενεύτηκαν όταν για πρώτη φορά τόλμησε να αλλάξει από τους απαιτητικούς πελάτες το φουαγκρά και το μοσχαρίσιο φιλέτο με τα άγρια χόρτα της Κρήτης. Μαζεύει μόνος του το αλάτι από τα βράχια, τα χόρτα, τα οποία και σερβίρει μία ώρα αργότερα. Σήμερα πολλά χόρτα που ξανάφερε ο Γιάννης στα ελληνικά τραπέζια βρίσκονται και πάλι στις λαϊκές αγορές και πάλι καλλιεργούνται: πχ. σταμναγκάθι, ξεχασμένο λόγω της δυσκολίας συγκομιδής του, μολόχα που κάνει θαύματα στην μαγειρική, κλπ… αλλά και τα φαγώσιμα φύκια.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Γιάννης Μπαξεβάνης – Τα καλύτερα μου», ενώ έχει συμμετάσχει και σε άλλες εκδόσεις. «Βλέπω τη μαγειρική κάπως σαν πίνακα ζωγραφικής. Μπορεί να μην καταλάβει κάποιος όταν κοιτάζει τον πίνακα τι ακριβώς είχε ο δημιουργός στο μυαλό του, αλλά μόλις κάποιος του το εξηγήσει, γίνεται κάτι σαν αποκάλυψη! Πιστεύω ότι οι σεφ πρέπει να ταξιδεύουν. Να έχουν προσλαμβάνουσες. Να γνωρίζουν πολλές κουζίνες, απ’ όλο τον κόσμο, να μαθαίνουν υλικά και να πειραματίζονται. Για να μπορούν με τις δημιουργίες τους να ˝επεξηγούν˝ ολοκληρωμένα αυτό που έχουν στο μυαλό τους. Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που κατάφεραν την αγάπη τους να την κάνουν επάγγελμα. Την αγάπη μου αυτή, όπως και την αδυναμία μου στα προϊόντα της Ελληνικής φύσης, την κουβαλάω κάθε μέρα και στην κουζίνα όπου εργάζομαι.»

Είναι γαστρονομικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό για τον ΟΠΕ, στα Ηνωμένα Έθνη υπό την προεδρία της Ελλάδας, στο Fouquet’s στο Παρίσι, στα Culinary Institut of America της Νέας Υόρκης και του Σαν Φραντσίσκο και τελευταία δύο χρόνια στην Ελβετία στο Lausanne-Palace, όπου και αναλαμβάνει επί 15 μέρες ένα φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας με εξαιρετική ανταπόκρισή τόσο από το κοινό όσο και τα ελβετικά ΜΜΕ. Διευθύνει την κουζίνα του εστιατορίου Ελιά στο Ντουμπάι  όπου βραβεύεται συνέχεια από το περιοδικό Time Out ανάμεσα στα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά εστιατόρια του Εμιράτου. Διευθύνει επίσης εκτός άλλων εστιατορίων και την κουζίνα του Ξενοδοχείου «Κυρίμαι» στη Μάνη, ενώ είναι συνιδιοκτήτης του catering Μπαξεβάνη.

Είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών, και πριν από αρκετά χρόνια ξεκίνησε μαθήματα μαγειρικής για παιδιά σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την «κακοφαγία», υποστηρίζοντας ότι και τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη γαστρονομική εκπαίδευση.

Το κρασί «Μηδέν άγαν» της Οινοποιείας Παπαντώνη(Πελοποννησιακός Ερυθρός Τοπικός Οίνος) παράγεται αποκλειστικά από την ποικιλία «Αγιωργίτικο» Νεμέας,   παλαιώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για δεκάξι μήνες και έχει χρώμα ρουμπινιού και άρωμα φρουτώδες. Η γεύση του είναι απαλή, βελούδινη, στρογγυλή, με μακρύ τελείωμα στο στόμα, σερβίρεται σε θερμοκρασία 16-18 οC και είναι κρασί ιδανικό για μακροχρόνια παλαίωση. Η Οινοποιεία Παπαντώνη ιδρύθηκε το 1992. Διαθέτει ένα κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων και ένα Οινοποιείο μεγίστης δυναμικότητας 50.000 φιαλών ετησίως. Το οινοποιείο βρίσκεται στο Αργος. Το αμπέλι της Οινοποιίας  βρίσκεται στο Μαλανδρένι Αργολίδας, που νομοθετικά υπάγεται στη ζώνη ΠΟΠ  Νεμέας . Λόγω του ιδιαίτερου μικροκλίματος της περιοχής αποτελεί έναν άριστο συνδυασμό οικολογικού περιβάλλοντος και ποικιλίας αμπελιού, η οποία φέρει στη γενετική της σύνθεση αμπελοοινικά χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας.