Όπως προκύπτει και από το όνομά της, πρόκειται για μια ορχήστρα πνευστών που εδρεύει στα Τίρανα. Αυτό που δεν είναι σαφές μέσα από μια τέτοια λιτή περιγραφή, είναι ότι η Fanfara Tirana είναι ένα σχήμα που ξεχωρίζει μέσα από την πληθώρα των ορχηστρών πνευστών που χαρακτηρίζουν μια γενικευμένη μουσική τάση στα Βαλκάνια.

Η Fanfara Tirana δίνει έμφαση στη μελωδική ανάπτυξη των κομματιών και ακολουθεί συγκεκριμένες σχολές παραδοσιακού αυτοσχεδιασμού – όπως kaba και gazel (από τη Νότια και τη Βόρεια Αλβανία, αντίστοιχα).

Το κλαρίνο, το άλτο σαξόφωνο, η τρομπέτα και το τενόρο σαξόφωνο είναι τα όργανα που ξεχωρίζουν στα σόλο – ενώ τα χάλκινα βάζουν τη ρυθμική φλόγα που κάνει ακόμα και τους νεκρούς να χορεύουν, όπως χαρακτηριστικά λέγεται.

Ο ακορντεονίστας, τουμπίστας και ενορχηστρωτής Usta Berati διευθύνει τη Fanfara Tirana που ήδη έχει ξεχωρίσει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ ethnic και world μουσικής της Ευρώπης, με παραδοσιακές μουσικές αλλά και νέες συνθέσεις που δίνουν την αίσθηση μιας καυτής βαλκανικής και ανατολίτικης τζαζ. Το άλμπουμ της ορχήστρας, Albanian Wedding, έχει εντυπωσιάσει τους πάντες με τη ζωντάνια και τη φρεσκάδα του…