Τη Δευτέρα 11 Αυγούστου το Φεστιβάλ της Χίου υποδέχεται το πιο παράξενο έργο του Ευριπίδη, σε μία ανατρεπτική παράσταση, γεμάτη χιούμορ, με πολύ αξιόλογους συντελεστές.

Τραγωδία ή κωμωδία; Σάτιρα, ερωτική ιστορία ή μια φάρσα των Θεών; Η Ελένη ανεβαίνει στο Ανοιχτό Θέατρο Καρδαμύλων γεμάτη χιούμορ, σασπένς και διασκευασμένες γνωστές ελληνικές μελωδίες, τραγουδισμένες από 10μελή χορό!

Το έργο ξεκινά όταν ο Τρωικός Πόλεμος έχει πια τελειώσει και ο Μενέλαος γυρίζει στην πατρίδα μαζί με την Ελένη… Όμως αυτή που άρπαξε από τα μαλλιά στην Τροία και νομίζει για γυναίκα του δεν είναι η Ελένη αλλά το είδωλό της.  Γιατί η πραγματική Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία.

Και που είναι; Στην Αίγυπτο υπό την προστασία του βασιλιά Πρωτέα και περιμένει τον άντρα της να έρθει να την πάρει για να γυρίσουν μαζί στη Σπάρτη.  Στο μεταξύ, ο Πρωτέας πεθαίνει και ο γιος του Θεοκλύμενος, που παίρνει την εξουσία, θέλει να  την κάνει γυναίκα του.

Τότε, τον Μενέλαο  ―που θαλασσοδέρνεται πολύ καιρό για να φτάσει στη Σπάρτη― οι άνεμοι τον σπρώχνουν ναυαγό στην Αίγυπτο. Εκεί ξαναβρίσκει επιτέλους την Ελένη του.

Όμως, τα βάσανά τους δεν τελειώνουν εδώ. Πως θα ξεγελάσουν τον Θεοκλύμενο για να μπορέσουν να το σκάσουν για τη Σπάρτη; Πως θα βρουν καράβι; Τι θα κάνει η αδελφή του Θεοκλύμενου, μάντισσα Θεονόη  που βλέπει και καταλαβαίνει τα πάντα; Θα τους βοηθήσει ή θα τους προδώσει; Και τι γίνεται όταν η Ελένη ξεχνά τα λόγια της;  Οι κοπέλες του χορού θα βοηθήσουν; Ή  θα της αρπάξουν το ρόλο;

Η μετάφραση και μετεγγραφή είναι της Μαριαλένας Κωτσάκη, η σκηνοθεσία του Θοδωρή Αθερίδη, τα σκηνικά-κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη, η μουσική του Γιώργη Χριστοδούλου, οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, οι στίχοι του Μίνωα Θεοχάρη, η χορογραφία της Μάρθας Κλουκίνα και η μουσική διδασκαλία του Αλέξη Πρίφτη.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Σμαράγδα Καρύδη – Ελένη, Θοδωρής Αθερίδης – Μενέλαος, Γιάννης Βούρος – Θεοκλύμενος, Γιώργος Καπουτζίδης – Θεονόη, Γιώργος Κορμάνος  Αγγελιοφόρος  α΄, Θανάσης Αλευράς – Αγγελιοφόρος  β΄, Ανδρέας Νάτσιος – Τεύκρος, Νατάσα Κοτσόβου – Γριά.

Χορός γυναικών: Πόπη  Χριστοδούλου, Μένια Αναγνωστοπούλου, Άντια Ολυμπίου, Αρετή Ντάλιου, Ειρήνη Βουκελάτου, Λήδα Μανουσάκη, Έφη Ρευματά, Ελπινίκη Γαβριηλίδου, Χαρά Ζησιμάτου και Μαρία Μισίν.