Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει το φιλοσοφικό έργο «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» ένα από τα

πιο διάσημα και διαβασμένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Η «Ασκητική» αποτελεί τη Βίβλο των ιδεών του συγγραφέα. Ο Καζαντζάκης άρχισε να γράφει την Ασκητική στη Βιέννη και την τελείωσε στο Βερολίνο, τέλος του 1922, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά και κοινωνικά εποχή. Στο φιλοσοφικό -δοκιμιακό κείμενό του ο διάσημος συγγραφέας μιλά για το Θεό και τον άνθρωπο, την επιθυμία και τα όνειρα, το πνεύμα και την ύλη, τον στοχασμό και την πράξη, τη ζωή και το θάνατο…

\”Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο• καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο• το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή• ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός• κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος.  Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή• κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία\”. (από το Πρόλογο του έργου)
Η παράσταση, που ανεβαίνει για τρεις μόνο βραδιές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, αποτελεί μια τολμηρή απόπειρα να παρουσιαστεί ο φιλοσοφικός λόγος του συγγραφέα με δραματική μορφή, ώστε ο θεατής να έχει μια διαφορετική, ουσιώδη και ξεκάθαρη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος\” η «ΑΣΚΗΤΙΚΗ» αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί ενώ, παράλληλα, μάς εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη\”.

Συντελεστές

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος
Συνεργάτης Σκηνοθέτις: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Σκηνικά- Κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου
Κίνηση: Όλια Λυδάκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Πουλίδης

Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομινέα, Λευτέρης Βλάχος, Εύη Καραδήμα 

Συμμετέχει: πενταμελής Ομάδα χορού

Βοηθός σκηνοθέτη: Μ. Παπαχαραλάμπους
Video montaz: Ν. Μυλωνάς
Σχέδιο εξωφύλλου: Ντέμη Καΐα

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης, και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων.