Το Θέατρο Σημείο παρουσιάζει με επιτυχία το έργο της Marguerite Duras L\’amante anglaise – Η αγγλίδα ερωμένη …

Ο τίτλος είναι ένα παιγχνίδι παρήχησης, που δημιουργείται από την συγγραφέα Μαργκερίτ Ντυράς  ανάμεσα στην πραγματική σημασία του, που είναι η αγγλίδα ερωμένη και την παρήχησή του που είναι η αγγλική μέντα, το φυτό έρωτας. Το έργο γράφτηκε το 1968.

Η Marguerite Duras εμπνεύστηκε το έργο από ένα πραγματικό γεγονός που συγκλόνισε την Γαλλία το 1949: Στις 8 Απριλίου 1949 ανακαλύπτουν στη Γαλλία, μέσα σ\’ένα βαγόνι εμπορικής αμαξοστοιχίας, ένα κομμάτι από ανθρώπινο σώμα. Κατά τις επόμενες ημέρες, στη Γαλλία αλλά και αλλού, μέσα σε άλλες εμπορικές αμαξοστοιχίες, συνεχίζουν και βρίσκουν κι άλλα κομμάτια του ίδιου σώματος. Επειτα, σταματάει όλο αυτό. Μόνο ένα πράγμα λείπει: το κεφάλι. Δεν βρέθηκε ποτέ.

Χάρη στις διασταυρώσεις των σιδηροδρομικών τροχιών, η έρευνα  ανακαλύπτει ότι όλα τα τραίνα που μετέφεραν κομμάτια εκείνου του σώματος πέρασαν – όποιος κι ήταν ο προορισμός τους – από ένα κοινό σημείο, δηλαδή: κάτω από τη Γέφυρα ντε λα Μοντάν Παβέ, στο Βιορν, περιφέρεια του Κορμπέϊγ.

Πολύ γρήγορα, η κοινότητα του Κορμπέϊγ, 2500 κάτοικοι, 75 Πορτογάλοι, που ερευνάται εξονυχιστικά από την αστυνομία, παραδίδει το άτομο που τεμάχισε το πτώμα: μια γυναίκα, την Κλαιρ Αμελί Λαν, κάτοικο του Βιορν εδώ και είκοσι χρόνια,  παντρεμένη  με τον Πιερ Λαν.

Μόλις βρεθεί μπροστά στην αστυνομία, η Κλαιρ Λαν ομολογεί το έγκλημά της. Λέει ότι δολοφόνησε την ξαδέλφη της Μαρί-Τερέζ Μπουσκέ, κωφάλαλη. Παρά την προφανή καλή της θέληση καθ\’όλη τη διάρκεια της δίκης, η Κλαιρ Λαν δεν κατάφερε ποτέ να δώσει κάποια εξήγηση στο έγκλημα αυτό.

Marguerite Duras

Λίγα λόγια για το έργο

Ενα ιδιαίτερο και εξαιρετικά ζωντανό θεατρικό έργο που παρουσιάζει το Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ. Η Κλαιρ Λαν ζεί με τον Πιέρ, τον άντρα της και τη Μαρί Τερέζ την κωφάλαλη ξαδέλφη της στο Βιόρν, σε ένα μικρό σπίτι στην εξοχή. Ενα βράδυ στις 4 το πρωί, η Κλαίρ Λαν σκοτώνει τη Μαρί Τερέζ, παραδέχεται το έγκλημά της στην αστυνομία, αλλά φαίνεται ανίκανη να εξηγήσει το γιατί. Από το σημείο αυτό ξεκινά το έργο της Μαργκερίτ Ντυράς. Απέναντι σε έναν άγνωστο ανακριτή, η Κλαιρ Λαν και ο άντρας της συμμετέχουν σε ένα παιχνίδι ερωτήσεων και απαντήσεων.

Γιατί έγινε αυτός ο φόνος.
Ποιά είναι η Κλαιρ Λαν.
Τι σχέση είχε ο Πιέρ Λαν με το φόνο.
Ποιά η σχέση του ζευγαριού με την Μαρί Τερέζ Μπουσκέ.

Ενα ποιητικό έργο που εξετάζει την  ανθρώπινη πλευρά ενός εγκλήματος. Μια οξυδερκής ματιά, ένα διεισδυτικό βλέμμα, ένα σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες συμπεριφορές.

Η Marguerite Duras γοητευμένη από την προσωπικότητα της γυναίκας, προσπαθεί μέσα στο έργο να βρεί τους λόγους που οδήγησαν σ΄αυτή τη σκληρή πράξη μια τόσο ήσυχη γυναίκα, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, ένα συνηθισμένο πρόσωπο,  μια γυναίκα που περνούσε τις ώρες της καθισμένη ακίνητη,σιωπηλή, μέσα στο δωμάτιό της ή στον κήπο της.

Πρόκειται για ένα ποιητικό και βαθιά ανθρώπινο έργο, γραμμένο με μαεστρία από μια σπουδαία συγγραφέα. Ανιχνεύει την γυναικεία προσωπικότητα, την μοναξιά, την συνήθεια και το ανεξιχνίαστο της ανθρώπινης φύσης. Ενα ρομαντικό, ερωτικό και βαθιά ανθρώπινο δράμα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

Αυτή είναι μιά ιστορία αγάπης. Είναι μιά Χιροσίμα της αγάπης. Η συντριβή, η απώλεια, η έξαρση, το πένθος, όλα θέματα ενός έρωτα απελπισμένου, οδηγούν τη γυναίκα, στα μονοπάτια μιάς μοναχικής ζωής. Την οδηγούν στην άλλη πλευρά της ζωής, μιάς ζωής που αφουγκράζεται τα ίχνη των άλλων.
Η ευαισθησία των ανθρώπων είναι το μέτρο της δύναμής τους. Και της αντοχής τους. Η Κλαίρ Λαν και ο Πιέρ Λαν ζούνε πίσω από σύνορα. Η Ντυράς ανοίγει το παράθυρο να μπεί φως στις πληγωμένες ψυχές τους.Δίνει λόγο και λέξεις,κάνει ερωτήσεις γιά να μιλήσουν,όπως δεν μίλησαν ποτέ το μονοπάτι της πτώσης τους. Εξαιρετικοί άνθρωποι σε εξαιρετικές στιγμές.

Νίκος Διαμαντής

 

Συντελεστές
Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου  Διαμαντή, η μετάφραση της Μπουμπουλίνας Νικάκη, το σκηνικό και τα  κοστούμια του Νίκου Νατσούλη, βοηθoί σκηνοθέτη Ελένη Καλογεροπούλου και Ζαχαρίας Χιώτης, φωτογραφίες Μάνος Χασάπης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ιωάννα Μακρή – Κλαίρ Λαν, Γεράσιμος Δεστούνης – ανακριτής, Νίκος Διαμαντής – Πιέρ Λαν