Το 8ο CD του Γιώργου Ταμπάκη ‘hEre nOw theN’ για σόλο 8χορδη κιθάρα (2021 Ekfrassis Productions) είχε αντίκτυπο στα παγκόσμια μουσικά media με περισσότερες από 40 διεθνείς ενθουσιώδεις κριτικές, αφιερώματα και συνεντεύξεις από μεγάλα μουσικά περιοδικά/δημοσιογράφους (Ευρώπη, ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ρωσία) και παρουσιάστηκε από μουσικά podcast ως ένα μοναδικό αποτέλεσμα κιθάρας. Το cd “Dual Nature” (2020) – ντουέτο με την πολυβραβευμένη Γερμανίδα κλαρινετίστα Rebecca Trescher – κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο των Global Music Awards, ήταν στην λίστα “Best jazz on Bandcamp” και είχε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς.

Έχει εμφανιστεί σε διάφορες χώρες και φεστιβάλ (Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία), παρουσιάζοντας solo και duo κονσέρτα. Συνθέτει μουσική για τζαζ σχήματα, σύγχρονο χορό, βίντεο, θεατρικές παραστάσεις, action painting κ.α συμμετέχοντας σε πολλά καλλιτεχνικά projects.

Η δουλειά και η μελέτη του πάνω στην 8χορδη κιθάρα τον οδήγησαν να δημιουργήσει έναν βαθιά προσωπικό τρόπο σκέψης για την κιθάρα, τον οποίο ονόμασε ‘more than a guitar’ (“περισσότερο από κιθάρα”).

Όπως αναφέρει και o ίδιος: «Το ενδιαφέρον μου όσο συνέθετα και ηχογραφούσα το ‘hEre nOw theN’ ήταν να αντιλαμβάνομαι την 8χορδη κιθάρα ως ένα «μεγαλύτερο» όργανο (όπως ένα πιάνο, ένα κουαρτέτο εγχόρδων κ.λπ.), κάτι σαν «ορχηστρική κιθάρα» (orchestral guitar) ή «εκτεταμένη κιθάρα» (extended guitar). Αυτή η “άποψη”, μου έδωσε την ελευθερία να πειραματιστώ με διάφορες προσεγγίσεις προκειμένου να παράγω κάτι που θα μπορούσε να ακούγεται σαν “περισσότερο από κιθάρα” όσον αφορά το φάσμα των συχνοτήτων, του ήχου, των μουσικών εννοιών, ιδεών και νέων τεχνικών. Ανέκαθεν ήθελα να εκφράσω ένα προσωπικό μουσικό σύμπαν, μέσω της σύγχρονης κλασικής μουσικής, μοντέρνας τζαζ, progressive και avant-garde και η μουσική του ‘hEre nOw theN’ διαθέτει αυτά τα στοιχεία».