Το Κέντρο Χαρακτική Αθηνών – Pandoflini & Σιατερλη ΑΜΚΕ στο β’ μέρος της έκθεσης Herbarium  – Φυτολόγιο.  Herbarium – Φυτολόγιο Ι & ΙΙ και Ζωολόγιο – Bestiarium I & II είναι τα δύο σκέλη της μεγάλης χαρακτικής διοργάνωσης, αφιερωμένο στην Χλωρίδα και την Πανίδα του πλανήτη Γη, από το Κέντρο Χαρακτική Αθηνών – Pandoflini & Σιατερλη ΑΜΚΕμ που εκτίθεται κλιμακωτά στον χώρο τέχνης Etch Ink στην Αθήνα με διεθνείς συμμετοχές εικαστικών .

Η πρώτη έκθεση του project Herbarium Ι – Φυτολόγιο Ι, παρουσιάστηκε με 59 συμμετοχές καλλιτεχνών που προέρχονταν από πολλές χώρες του πλανήτη τον περασμένο Ιούνιο ενώ η δεύτερη έκθεσηHerbarium ΙΙ – Φυτολόγιο ΙΙ εγκαινιάζεται την Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2020 στον χώρο τέχνης Etch Ink.

H έκθεση είναι αφιερωμένη στην οικουμενική Χλωρίδα, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων εικαστικών από χώρες όπως η Ιταλία, Γερμανία, Αγγλία, Ελβετία, Αυστρία, Ισλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες , Αυστραλία, Νεπάλ, Ινδία, Κίνα, Ουκρανία, Κύπρο, Σερβία, Ισραήλ, Κουβέιτ. Οι 34 καλλιτέχνες καταθέτουν με ευαισθησία και επιμέλεια εμπνευσμένα έργα χαλκογραφίας, ξυλογραφίας, μεταξοτυπίας, λιθογραφίας και μονότυπα με φυτά, βότανα, δέντρα, απολιθωμένα φύκια και φυλλώματα της παλαιοντολογίας. Η χαρακτική «του σήμερα» μέσα από τα ηλεκτρονικά μας καλέσματα, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της γης, έχει την δυνατότητα και την ευκαιρία να βρει νέους δρόμους επικοινωνίας. Να συναντηθεί με την χαρακτική άλλων ανθρώπων και τόπων που βρίσκονται, άλλοι κοντά μας κι άλλοι, πολύ μακριά μας.

Έτσι το Herbarium  – Φυτολόγιο, στην Αθήνα, έχει την ευκαιρία να δείξει πόσο όμοια αλλά και πόσο διαφορετικά μπορεί να μιλήσει «χαρακτικά» ο καλλιτέχνης για ένα ζήτημα παγκόσμιας ανησυχίας και απειλής. Τα χαρακτικά φυτολόγια καταγράφουν άλλοτε με πιστή απεικόνιση κι άλλοτε με περισσότερη εικαστική ελευθερία την Χλωρίδα της οικουμένης.

Συχνά τα φυτά των χαρακτικών έργων της έκθεσης «σχολιάζουν» συνθήκες ή περιγράφουν καταστάσεις. Στην πλειοψηφία τους όμως, ιχνηλατούν τα Herbarium ΙΙ – Φυτολόγια, της ιστορίας της τέχνης ταξινομώντας την Χλωρίδα που μας περιβάλει.

Το Κέντρο Χαρακτική Αθηνών – Pandoflini & Σιατερλη ΑΜΚΕ σε μια προσπάθεια να «ξαναπιάσει» σωστά, τα νήματα της επικοινωνίας ανάμεσα σε καλλιτέχνες, φιλότεχνους και εκθέματα εν μέσω μέτρων covid 19, επιμηκύνει το ωράριο των εγκαινίων της έκθεσης στο Etch Ink 17.00 – 22.30, δίνοντας έτσι την δυνατότητα στο κοινό να επισκεφτεί την έκθεση κλιμακωτά χωρίς συνωστισμούς και αναμονές.

Oι καλλιτέχνες που συμμετέχουν:

Η ΣΤΕΛΛΑ ΤΖΑΒΑΡΑ, είναι καλεσμένη καλλιτέχνης στο «Φυτολόγιο ΙΙ» και συμμετέχει προτείνοντας την εικαστική εγκατάσταση: «Στοιχεία της φύσης»

1. CHLOE ALEXANDER
2. ASTRID AMADEO
3. VALENTYNA ARIEPIEVA
4. ANNIE LUCK ARGO
5. SILVANO BARDUCCI
6. LISA LEE BENJAMIN
7. ONORIO BRAVI
8. LIZZIE CALLIGAS
9. ANA CIGLAR
10. LILI COHEN PRAH-YA
11. CRISTOPHER COLTRAU
12. MICHELA CONCETTI
13. SARAH CROFTS
14. AMANDA DURIG
15. MARCELLO FRAIETTA
16. DONATELLA FRANCHI
17. JONHATHAN HAMBLIN
18. YOO HYUNSUN
19. MAGDA KARABOURNIOTI
20. VALENTINI MAVRODOGLOU
21. JANET NEILSON
22. VALERIO NICCACCI
23. SIMONE PHILIPPOU
24. PINO PANDOLFINI
25. PANAYOTIS PISTOURIS
26. ILLARIA ROSSELLI DEL TURCO
27. ZARRIN-FATIMA SHAMSI
28. SUDESHA SHRESTHA
29. DIMITRA SIATERLI
30. SILKE STORJOHANN
31. NATVARLAL TANDEL
32. MARIA TOLIA
33. ALEXANDROS VERGIS
34. SAMADHI VINCIGUERRA