Το μεγάλο αφιέρωμα στον Cartier-Bresson που θα παρουσιαστεί στο μουσείο του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Αθήνα θα αποτελείται από δυο ξεχωριστές ενότητες.

Στην πρώτη ενότητα θα παρουσιαστούν οι 74 φωτογραφίες που απαρτίζουν το μοναδικό λεύκωμα Images à la sauvette (The Decisive Moment), το οποίο δημοσιεύτηκε το 1952 και οι φωτογραφίες του ταξιδεύουν το κοινό σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου. Έχει χαρακτηριστεί από τον Robert Capa ως «Βίβλος για φωτογράφους» και παραμένει ακόμα και σήμερα η πιο διάσημη αναφορά στο έργο του Cartier-Bresson.

Στην δεύτερη ενότητα, για πρώτη φορά συγκεντρώνονται και παρουσιάζονται οι φωτογραφίες που τράβηξε ο Cartier-Bresson στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του το 1937, το 1953 και το 1961 στην Αθήνα, στις Κυκλάδες, στους σημαντικότερους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και στις πιο απόμακρες πλευρές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου. Περίπου το 80% της έκθεσης θα αποτελείται από έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά παγκοσμίως, τα οποία θα πλαισιώνονται με πλούσιο και ανέκδοτο αρχειακό υλικό.

Ξεναγήσεις για το κοινό θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή 12.00-12.45, ενώ η ειδικά σχεδιασμένη διαδραστική ξενάγηση «Φωτο-βόλτα στο Παγκράτι» έχει προγραμματιστεί για τις Παρασκευές 5 και 12 Ιουλίου όπως και κάθε Παρασκευή μετά τις 30 Αυγούστου, 17.00-20.00. Ομαδικές και ιδιωτικές ξεναγήσεις μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν κατόπιν συνεννόησης.

Κεντρική εικόνα θέματος: Henri Cartier-Bresson (1908–2004), Σίφνος, 1961. © Fondation Henri Cartier-Bresson / Magnum Photos