«Πόσο σκληρή πρέπει να ’ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;». Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Θανάσης Λάλας μέσα από την ατομική του έκθεση με τίτλο Heard, η οποία θα φιλοξενηθεί στον Εικαστικό Kύκλο Sianti και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 το απόγευμα.

Παίζοντας με τις λέξεις Heart (=καρδιά) και hard (=σκληρή), ο Θανάσης Λάλας «υποδέχεται» τον Άγιο Βαλεντίνο και προσπαθεί να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων που προέκυψαν από μία παιδική απορία που έμεινε αναπάντητη, παρουσιάζοντας μια σειρά έργων με αφορμή την καρδιά. Χίλια και άλλα χίλια ερωτήματα για την καρδιά ζητούν θραύσματα απαντήσεων μέσα στα εικαστικά και γλυπτικά έργα του Θανάση Λάλα αλλά και μέσα από τα μοναδικά αντικείμενα που ο ίδιος σχεδιάζει.

Ο ίδιος αναφερόμενος στην έκθεση Heard σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ήμουν παιδί, όταν άκουσα μια δασκάλα μας να λέει: “Το δωμάτιο της ψυχής μας είναι η ΚΑΡΔΙΑ!” “Και τι υπάρχει μέσα στο δωμάτιο της ψυχής μας, κυρία;” Πετάχτηκα και ρώτησα… με όση αφέλεια θέτει ένα παιδί ένα αναπάντητο ερώτημα. “Τα συναισθήματα μας…” μου απάντησε χωρίς να το πολυσκεφτεί. “Και τι είναι τα συναισθήματα;” “Όλα αυτά που νοιώθει ο άνθρωπος όταν είναι ανάμεσα σε ανθρώπους! ” Η κουβέντα κόπηκε εκεί γιατί κανείς από τους συμμαθητές μου, αλλά ούτε και η δασκάλα μας, μπορούσε να την πάει παρακάτω. Αυτή την κουβέντα προσπαθώ να συνεχίσω δημιουργώντας μια σειρά έργων με αφορμή την ΚΑΡΔΙΑ!

Σκοπός μου ήταν να ερευνήσω τα υλικά της ΚΑΡΔΙΑΣ!
Πόσο εύθραυστη είναι μια καρδιά;
Διαφέρει η καρδιά από άνθρωπο σε άνθρωπο;
Με την καρδιά μας μπορούμε να αλλάξουμε την ζωή μας;
Με την καρδιά μας ερωτευόμαστε;
Πως αντέχει η καρδιά μας τις ήττες;
Πως δεν σπάσει στους θριάμβους;
Τι αρρωσταίνει την καρδιά;
Πόσο σκληρή πρέπει να ‘ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;».

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Ο Θανάσης Λάλας, πολύπλευρος άνθρωπος και καλλιτέχνης, έχει αφοσιωθεί στην τέχνη τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια. Με ξεχωριστή πορεία στον χώρο της δημοσιογραφίας και της δημιουργίας καινοτόμων εντύπων, επιλέγει τον δρόμο της ζωγραφικής όπου αναπτύσσει μια ιδιότυπη εικαστική γλώσσα, η οποία διαμορφώθηκε μέσα από τη σπουδή των έργων μεγάλων καλλιτεχνών σε μουσεία και ζώντας κοντά σε σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης. Ανθρωποκεντρικός, με ποιητικό σουρεαλισμό εικονοποιεί έναν πρωτότυπο, φανταστικό κόσμο.

Ο Λάλας με το εικαστικό του έργο, όπου πολλές φορές ενσωματώνει τον γραπτό λόγο, αφηγείται εσωτερικές καταστάσεις και τις πολλαπλές όψεις της ανθρώπινης ύπαρξης. Με τη γραμμή να κυριαρχεί, δημιουργεί πλακάτες επιφάνειες χρώματος σε μαύρα περιγράμματα, γκροτέσκες φιγούρες, κυματιστές κινήσεις, χρωματικές εντάσεις, άλλοτε στα ιδιαίτερα γλυπτά του, σε τραπεζομάντηλα εστιατορίου, σε πόρτες, τοίχους και κάθε χρηστικό αντικείμενο. Φαντασία, πάθος, πληθωρικότητα, ειρωνεία και χιούμορ διαπνέουν τις μοναδικές συνθέσεις του. Η γνησιότητα της έκφρασης είναι σημαντική για τη λειτουργία της τέχνης για εκείνον, καθώς: «Τα πράγματα όταν τα κάνεις από ψυχής και με πάθος, μεταμορφώνονται σε πολιτισμό».

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 19.. και σήμερα ζει μεταξύ Αθήνας, Παρισιού και Μαϊάμι. Σπούδασε Οικονομικά στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε μεγάλες εφημερίδες και περιοδικά, έχοντας στο ενεργητικό του τρεισήμιση χιλιάδες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και τη δημιουργία τριαντατριών πρωτότυπων επιτυχημένων περιοδικών. Το 2003 του απονεμήθηκε το βραβείο «Αλέκος Λιδωρίκης» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημοσιογραφική του προσφορά. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές παρουσιάσεις του έργου του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Η τέχνη μετασχηματίζει το τίποτα σε κάτι, τον χρόνο σε αιωνιότητα και τον άνθρωπο πάνω στη γη σε πουλί με φτερά στον ουρανό».

Ατομικές εκθέσεις
2003 Μουσείο Πιερίδη Αρχαίας Κυπριακής Τέχνης, Αθηναΐς, Αθήνα. Η εικαστική ματιά του Θανάση Λάλα
2005 Γκαλερί ΟΜΙΚΡΟΝ, Λευκωσία. Η εικαστική ματιά του Θανάση Λάλα
2010 Μουσείο Διαχρονικής Τέχνης Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς, Αθήνα. Οργάνωση «Ο Φιλελεύθερος – Μουσείο Πιερίδη» Ο κόσμος μου
2013 Gallery Opera, Παρίσι
2013 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Lala’s choices
2013 Nest Gallery, Γενεύη. Thanasis Lalas Un monde enigmatique
2014 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Γιορτή χρωμάτων
2014 Γκαλερί Σκουφά, Αθήνα. Table Art
2015 Alpha C.K Art Gallery, Λευκωσία. Ένα νησί σε μια θάλασσα χρωμάτων
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Αθήνα video art
2015 Συμμετοχή στο Art Basel, Μαϊάμι
2016 Συμμετοχή στο Art Basel, Μαϊάμι

Ομαδικές εκθέσεις
Πάτρα
Μουσείο Φρυσίρα, Αθήνα
2014 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Art-fleur-t
2015 Γκαλερί Artion, Θεσσαλονίκη. Art Bazaar
Δημόσιες και Ιδιωτικές συλλογές
Εθνική Πινακοθήκη
Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ
Συλλογή Δάκη Ιωάννου
Συλλογή Δημήτρη Κοπελούζου
Συλλογή Theo Roussis
Συνεργασία με την David Benrimon Fine Art, Miami