Η ομάδα Κινητήρας χοροθέαμα παρουσιάζει την παράσταση Handle with Care στο Κινητήρας Studio από την Πέμπτη

9 έως την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010.

Πώς ο Ευριπίδης παντρεύεται με τον Μαγκλίνη, πως ο θυμός γίνεται αγάπη και ο οργασμός γίνεται ζωή; Πώς ο θάνατος περιμένει στη γωνία για να σου πει ότι η κάθε σου μέρα είναι πολύτιμη;

Πώς ο πόλεμος μέσα σου ξεσπάει εκεί που δεν τον περιμένεις; Πώς μια ομάδα μοναδικών συντελεστών δουλεύουν με τόλμη για να φτιάξουν μια παράσταση “δωματίου” που θα ολοκληρώσει την τριλογία του κινητήρα για τον πόλεμο; (Lysistratas\’ Cry-2004, Kλυταιμνήστρα Αόρατη – 2006)

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ SPIDER, που διεξήχθη 29-31 Οκτωβρίου 2010 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Handle with care. Το ταξίδι της Αγαύης από τον Κιθαιρώνα στην καρδιά της πόλης, από τη βακχική μανία στην αποκαθήλωση της μητρότητας, από τον θόρυβο στη σιωπή και από την βεβήλωση στη λύτρωση. Handle with care.  άγρια σύνδεση της χαράς και της οδύνης με την ηδονή και την γέννα. Handle with care.

Η Αγαύη περνάει τα σύνορα που χωρίζουν την απαγορευμένη ζώνη. Μόνη. Στο άγνωστο. Χωρίς τον υιό. Handle with care. Προσπαθεί να ενώσει τα μέλη, τα κενά, τις μνήμες. Να βρει την εξήγηση. Μεγαλοπρεπής μέσα στην απόλυτη ήττα της. Handle with care. Ακροβατεί σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κάθαρση. Υπέροχη θνητή εύθραυστη. Handle with care.\»
Άννα Τσίχλη Νοέμβριος 2010

“Μαμά, θυμάσαι που όταν ήμουν μικρός και αρρώσταινα, ξενύχταγες στο προσκέφαλό μου, άλλαζες τις κομπρέσες και μετρούσες τον πυρετό με ένα φιλί σου στο κούτελο; Θυμάσαι τι μου έλεγες τότε, μαμά; «Τι σου έχω κάνει και με βασανίζεις έτσι; Γιατί δεν είσαι καλό αγοράκι; Γιατί με τυραννάς»;

Σε άκουγα να μονολογείς πάνω απ’ το κεφάλι μου, κερί αναμμένο στο πλευρό μου, και δεν μπορούσα να καταλάβω μαμά, δεν μπορούσα να καταλάβω τι εννοούσες, μαμά, διότι, μαμά, δεν ήθελα να αρρωστήσω, δεν ήθελα να ανεβάσω πυρετό. Δεν το έκανα επίτηδες, μαμά. Πίστεψέ με, δεν ήθελα να σε βασανίσω, μαμά. Μην κλαις, μαμά. Μαμά; Μην κλαις άλλο. Δεν το αντέχω όταν κλαις. Μαμά; Δεν πας να γαμηθείς, Μαμά; Ε; Δεν πας να γαμηθείς όπως δεν γαμήθηκες ποτέ στη ζωή σου;”

Ηλίας Μαγκλίνης Σεπτέμβριος 2010

 
Ιδέα- Σκηνοθεσία: Αντιγόνη Γύρα
Κείμενο και επιμέλεια μουσικής: Ηλίας Μαγκλίνης
Επιμέλεια κίνησης/ Βοηθός χορογράφος : Ιωάννα Καμπυλαυκά
Δραματουργία: Άννα Τσίχλη
Σκηνικό: Τόνια Αβδελοπούλου
Μουσική επεξεργασία: Ορέστης Τάνης
Φωτισμοί: Ευδοκία Βεροπούλου
Ακούγεται η φωνή του Δημήτρη Ήμελλου
Χορευτές/ συν-δημιουργοί: Αφροδίτη Βερβενιώτη, Χριστίνα Γερογιάννη, Φλώρα Καλομοίρη, Ανθή Θεοφιλίδου, Ευγενία Σιγαλού
Διάρκεια: 50 λεπτά

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ Χοροθέαμα

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Αντιγόνη Γύρα – Βίκυ Αδάμου                        

Η ομάδα ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ χοροθέαμα ιδρύθηκε το 1996. Από τότε με τη διαρκή παρουσία της δίνει έμφαση στο θεατρικό χαρακτήρα του χορoύ. Δουλεύει βασισμένη στις θεωρίες του Rudolf Laban, του Augusto Boal και του θεάτρου της επινόησης (devised theatre) με χορευτές, ηθοποιούς και ερασιτέχνες.

Ο κύριος στόχος του ΚΙΝΗΤΗΡΑ είναι ο κοινωνικός προβληματισμός που πηγάζει μέσα από την αυθόρμητη και ακατέργαστη γλώσσα του σώματος. Η σύγχρονη αλλά αφηγηματική προσέγγιση των θεμάτων, ο σαρκασμός και το μαύρο χιούμορ, ο λόγος και η κίνηση αποτελούν βασικά στοιχεία της δουλειάς τα οποία η ομάδα επεξεργάζεται με συνέπεια.