Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» θα παρουσιάσει στο Bob Theater Festival 2015 το Σάββατο 9 Μαϊου στις 18.45, την παράσταση “Λέλα, Τζέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης”, ένα έργο που αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους για το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και την αλληλεγγύη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι & Λίλλυς Μελεμέ και μουσική Φοίβου Δεληβοριά.
 
 
Στη συνέχεια, μετά από 4 χρόνια συνεργασίας με το Θέατρο Πορεία η «Συντεχνία του Γέλιου» με τις παραστάσεις της, μετακομίζουν στο Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι, όπου θα παρουσιάζει την ερχόμενη χειμερινή θεατρική σεζόν τρία έργα για παιδιά και νέους σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο.


 
Η ομάδα νεανικού θεάτρου «Συντεχνία του Γέλιου» ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 με την παράσταση «Μια Γιορτή στου Νουριάν», και το θέμα του ρατσισμού και της πολιτισμικής συμφιλίωσης, προτείνοντας ένα νέο χειραφετημένο και κοινωνικό θέατρο για παιδιά και νέους. Η δεύτερη παράσταση μας ήταν το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» και το αναφαίρετο δικαίωμα των παιδιών στο παιχνίδι και την αλληλεγγύη μεταξύ τους.


 
Το έργο που έρχεται να προστεθεί στο ρεπερτόριο είναι πάλι ένα παραδοσιακό έργο του Φόλκερ Λούντβιγκ που διασκευάζεται από τον Βασίλη Κουκαλάνι, έχει προσωρινό τίτλο «Είστε και Φαίνεστε» και έχει θέμα το bullyingκαι την βία στα σχολεία, το σχολικό άγχος και τον ανταγωνισμό. Την σκηνοθεσία θα αναλάβει ο Γιώργος Παλούμπης που μετά την Λίλλυ Μελεμέ και τον Παντελή Δεντάκη θα είναι ο τρίτος σε σειρά σκηνοθέτης που συνεργάζεται με την ομάδα. Τα σκηνικά και κουστούμια θα αναλάβουν και πάλι η Αλεξάνδρα Σιάφκου και οΑριστοτέλης Καρανάνος, τους φωτισμούς ο Τάσος Παλαιορούτας, κίνηση θα κάνει πάλι η Σεσίλ Μικρούτσικουκαι φυσικά τα τραγούδια θα γράψει ο Φοίβος Δεληβοριάς εκ των οποίων ένα σε συνεργασία με το hip– hopσυγκρότημα Χνάρια.


 
Τη χρονιά θα ξεκινήσει το καινούργιο έργο της ομάδας και θα παίζεται τις Κυριακές για το κοινό και τις καθημερινές για σχολεία μαζί με το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης» που θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά. Στα μέσα της σεζόν σχεδιάζεται μια επετειακή επανάληψη για περιορισμένες παραστάσεις της επιτυχίας «Μια Γιορτή στου Νουριάν». Το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με τρία έργα θα μας δώσει την ευκαιρία την ερχόμενη θεατρική περίοδο θα απασχοληθούν 11 επαγγελματίες ηθοποιοί.  Πολυξένη Ακλίδη, Γιώργος Δάμπασης, Ηρώ Μπέζου, Δημήτρης Μυλωνάς, Πέτρος Σπυρόπουλος, Νάνσυ Σιδέρη, Γιώργος Κατσής, Μιχάλης Τιτόπουλος, Χάρης Χαραλάμπους, Λένα Ουζουνίδου και Βασίλης Κουκαλάνι.


 
Η θεατρική ομάδα «Συντεχνία του Γέλιου» προτείνει και φιλοδοξεί να εδραιώσει ένα καινούργιο χειραφετημένο θέατρο για παιδιά και νέους με ψυχαγωγικές, ρεαλιστικές ιστορίες καθημερινότητας με τις οποίες τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν άμεσα αναγνωρίζοντας εκεί το οικείο τους περιβάλλον. Προτείνουμε ένα θέατρο που αντλεί από τις δικές τους εμπειρίες, καθιστώντας το δραματικό δρώμενο κάτι που μπορεί να τους απασχολεί και πέραν του χρόνου της παράστασης. Η ομάδα συνεργάζεται, στηρίζεται και έχει την αποκλειστική επικαρπία όλων των έργων του Θεάτρου GRIPS του Βερολίνου (http://www.grips-theater.de) , που είναι το μακροβιότερο παιδικό και νεανικό θέατρο στον κόσμο.


 
Τίποτα δεν χρειάζεται να μείνει όπως είναι αν είμαστε ενωμένοι και λειτουργούμε με κοινό νου, αγάπη και αυθάδεια. Αυτό είναι το διαχρονικό σύνθημα του θεάτρου μας και ισχύει σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πρέπει να εμψυχώνει και να ψυχαγωγεί.

 

“Συντεχνία” δανειζόμενοι τον όρο από τους τεχνίτες

που ανέδειξαν τη συνεργατική ιδέα, όπως άλλοτε οι

βυρσοδέψες, οι ωρολογοποιοί, οι χαλκωματάδες.

Όμως το αγαθό που παράγουμε και προάγουμε εμείς

είναι το γέλιο.

Γέλιο αμιγώς οργανικό, μη ελεγχόμενο γέλιο που

ευφραίνει καρδίαν και απελευθερώνει την αναίτια χαρά

της ύπαρξης.

Επιπλέον, γέλιο του Τσάρλι Τσάπλιν, ανατρεπτικό και

σκωπτικό, το μυστικό όπλο των παιδιών όταν βγάζουν

τη γλώσσα στους μεγάλους και των αδύνατων όταν

περιπαίζουν τους ισχυρούς.

Το γέλιο, τέλος, της συγκίνησης όταν αναγνωρίζεις

τον εαυτό σου στον απέναντι, εκείνο που ενώνει τους

ανθρώπους καθώς τους σταματάει από το να σκέφτονται

μονάχα με το νου.

 Συντεχνία του Γέλιου