Υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν 2014 ανακηρύχθηκε η γνωστή συγγραφέας παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, Σοφία Μαντουβάλου

Προτεινόμενη από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), η  πολυβραβευμένη συγγραφέας διεκδικεί το σημαντικότερο διεθνές βραβείο για το σύνολο του έργου της και τη συνεισφορά της στην παιδική λογοτεχνία, ανάμεσα σε 29 συγγραφείς από όλο τον κόσμο.

Με βασικά χαρακτηριστικά το χιούμορ, τη φαντασία και το παράλογο, η ανατρεπτική Σοφία Μαντουβάλου εδώ και 30 χρόνια υπηρετεί το βιβλίο και την εκπαιδευτική τηλεόραση, κατορθώνοντας να συνδυάζει τα φανταστικά με τα πραγματικά στοιχεία της ζωής, το όραμα με την πραγματικότητα.

Με βιβλιογραφία που ξεπερνά τα 70 βιβλία, το έργο της στην παιδική λογοτεχνία έχει διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα κινεζικά και τα κορεάτικα, ενώ κάποια περιλαμβάνονται στο σχολικό ανθολόγιο. Στην εκπαιδευτική τηλεόραση, ως ειδικός στην εκπαίδευση με τις νέες τεχνολογίες, έχει δημιουργήσει περισσότερα από 150 εκπαιδευτικά προγράμματα, πολλά από τα οποία αφορούν στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας, όπως τα δημοφιλή, βραβευμένα και διεθνώς, ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ και  Ο ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ. Η επιθυμία της να αγαπήσουν τα παιδιά τη λογοτεχνία, τη φέρνει πολύ συχνά στα σχολεία εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά και κοντά στον γονέα και τον εκπαιδευτικό.

Η ίδια δήλωσε για την υποψηφιότητά της: “ 30 χρόνια ονείρου, γραφής και δράσης για έναν καλύτερο εαυτό και έναν καλύτερο κόσμο, ανταμείβονται με την ελληνική υποψηφιότητα ΙΒΒΥ 2014 για το Διεθνές Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν”.

Το Βραβείο Άντερσεν θεωρείται η ανώτατη διάκριση στην παιδική λογοτεχνία και η πρόταση υποψηφιότητας αποτελεί την ανώτερη διεθνή αναγνώριση για τους δημιουργούς παιδικών βιβλίων. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν  από την ΙΒΒΥ στις 24 Μαρτίου 2014 στη Διεθνή Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια,  στην Ιταλία. Ας ευχηθούμε καλή επιτυχία στη δική μας Σοφία Μαντουβάλου!

Για την Σοφία Μαντουβάλου

Η Σοφία Μαντουβάλου ζει στην Αθήνα. Σπούδασε εξελικτική ψυχολογία, εκπαιδευτική τεχνολογία και σκηνοθεσία στην Ελλάδα και στον Καναδά. Εδώ και τριάντα χρόνια που υπηρετεί το βιβλίο και την τηλεόραση παρέα με τη φαντασία, το χιούμορ και το παράλογο, κατορθώνει να συνδυάζει τα φανταστικά με τα πραγματικά στοιχεία της ζωής, το όραμα με την πραγματικότητα. Έχει εκδώσει έως τώρα εβδομήντα βιβλία για παιδιά και νέους. Το έργο της στην παιδική λογοτεχνία έχει διακριθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι δημιουργός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών ταινιών, μερικές από τις οποίες έχουν αποσπάσει διακρίσεις.

Για την ΙΒΒΥ 

Η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ), είναι μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός με 60 χρόνια δράσης και περισσότερα από 65 εθνικά τμήματα-μέλη σε όλο τον κόσμο. Το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης είναι ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (www.greekibby.gr). Κάθε δύο χρόνια, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου στη Μπολόνια, η ΙΒΒΥ  απονέμει τα βραβεία Hans Christian Andersen σε ένα συγγραφέα και έναν εικονογράφο, των οποίων το σύνολο του έργου αποτελεί ουσιαστική συμβολή στην καλλιέργεια, προώθηση και διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας. Το Βραβείο Andersen θεωρείται το “Μικρό Νόμπελ της Λογοτεχνίας” και αποτελεί την ανώτερη διεθνή αναγνώριση για τους δημιουργούς παιδικών βιβλίων. Φέτος οι υποψήφιοι για τη συγγραφή είναι 29 και για την εικονογράφηση 31 από 34 συνολικά χώρες από όλο τον κόσμο.