Ένα πρόγραμμα νυχτερινών χορών με θέματα από τα παραμύθια, εμπνευσμένο από τη μουσική του Μωρίς Ραβέλ, αποτελεί το επόμενο επεισόδιο της εφετινής εσοδείας του Μικροσκοπικού Θεάτρου. Το μοναδικό στη πόλη αφιερωμένο στο χορό θεατράκι, θα παρουσιάσει το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 στις 20:00, τους χορούς «Σεχραζάτ», «Οντίν», «Λυπημένο πουλί» και «Σκαρμπό», βασισμένους στα ομώνυμα έργα του Γάλλου συνθέτη. Χορεύουν οι χορεύτριες Μαρία Πουλάδα, Ελίνα Παπαδόπουλου, Αναστασία Λύρα και  Αθηνά Κυρούση. Η χορογραφία, τα κοστούμια και οι φωτισμοί είναι της Αναστασίας Λύρα.

Σεχραζάτ

Η «Σεχραζάτ» είναι η ίδια η τέχνη σαν τελευταίο καταφύγιο επιβίωσης. Είναι ένας τόπος του νου αφιερωμένος στις μορφές της δράσης που υπαγορεύει ή επιτάσσει η φαντασία. Μορφές που κατοικούν ταυτόχρονα τον χώρο του παραμυθιού ως αποτυπωμένη αφήγηση και την σωματικότητα της έκφρασης του ασυνειδήτου, όπως την αποκαλύπτει μοναδικά ο χορευτικός αυτοσχεδιασμός.

Η Μαρία Πουλάδα διαχειρίζεται στον αυτοσχεδιαστικό χορό της θραύσματα από τα παραμύθια της Ανατολής, για να δώσει μορφή στις δικές της διαθέσεις, τις προτιμήσεις, τις περιέργειες, τα γούστα, τους φόβους και τις επιθυμίες της. Με το χορό της «ενσωματώνει» για χάρη μας το παραμύθι. Για να μας αποκαλύψει με χιούμορ και αναπάντεχη απλότητα τη Σεχραζάτ σαν την κάθε γυναίκα που ονειρεύεται.

Μουσική: Shéhérazade (τραγούδια) | Χορός: Μαρία Πουλάδα | Διάρκεια: 18 λεπτά.

Οντίν

Η Οντίν είναι το θηλυκό πνεύμα των κυμάτων, είναι η νεράιδα που αναδύεται για να διεκδικήσει τον θνητό άνδρα αλλά αποτυγχάνει και αποσύρεται στον κόσμο του βυθού, λυπημένη και προσβεβλημένη από τον κόσμο των ανθρώπων.

Η Ελίνα Παπαδοπούλου ενσαρκώνει την εικόνα της νεράιδας σε μια χορευτική σπουδή που πραγματεύεται το φανταστικό, επιστρατεύοντας την κινητική-στυλιστική ευρηματικότητα του σώματος που χορεύει, αυτοσχεδιάζοντας κάθε φορά τις δόσεις της πειθαρχίας και της ελευθερίας του. Και ενώ η νεράιδα αποτυγχάνει στην ερωτική αποστολή της, η χορεύτρια τα καταφέρνει καλύτερα στη δική της, αφήνοντας στα μάτια μας ένα μήνυμα-ενθύμιο φευγαλέας γοητείας, χάρης και ευθραυστότητας. Μήνυμα που μοιάζει να σχολιάζει το φευγαλέο της ίδιας της φύσης του χορού.

Μουσική: Ondine | Χορός: Ελίνα Παπαδοπούλου | Διάρκεια: 8 λεπτά.

Λυπημένο Πουλί

Το «Λυπημένο Πουλί» θα μπορούσε να είναι μια εικόνα από τη γόνιμη φαντασία της Σεχραζάτ του παραμυθιού ή μια φευγαλέα ματιά σε ένα πλάσμα ιδιαίτερο, μοναχικό, απόμακρο και αινιγματικό, από τον κόσμο ενός παραμυθιού που δεν αφηγήθηκε ακόμα κανείς.

Μουσική: Oiseaux tristes | Χορός: Αναστασία Λύρα | Διάρκεια: 5 λεπτά.

Σκαρμπό

Ο Σκαρμπό είναι ένα μικρό διαβολάκι, ένας καλικάντζαρος που χορεύει ακροβατώντας στα πλήκτρα του πιάνου, καταφέρνοντας να γεφυρώνει, στο ομώνυμο έργο του Ραβέλ το δέος και τον ίλιγγο του τρόμου που εμπνέει ό,τι σχετίζεται με το κακό στην υπερφυσική του διάσταση, με το στοιχείο της σάτιρας και του χαριτωμένου πειράγματος. «Μια γελοιογραφία του ρομαντισμού που εντέλει μάλλον με ξεπέρασε», δηλώνει ως πρόθεση του και ταυτόχρονα ως κριτική για το έργο του ο συνθέτης.

Η ερμηνεία της Αθηνάς Κυρούση επικεντρώνεται στην εικόνα του μικρού διαβόλου, εμπνευσμένη και από το πνεύμα των ημερών της Αποκριάς.

Μουσική: Scarbo | Χορός: Αθηνά Κυρούση | Διάρκεια: 9 λεπτά.

Φωτογραφία: Η Ελίνα Παπαδοπούλου ενσαρκώνει την εικόνα της νεράιδας Οντίν σε μια χορευτική σπουδή που πραγματεύεται το φανταστικό – Χριστίνα Σαρλάμη