Το Ημερολόγιο ενός συγγραφέα του Φιόντορ Ντοστογέφσκι, που στην εποχή του υπήρξε πιο δημοφιλές απ’ ό,τι τα μυθιστορήματά του, ήταν το αγαπημένο έργο του συγγραφέα του. Ανατριχιαστικά προφητικό ως προς τα παγκόσμια ζητήματα του 21ου αιώνα, το Ημερολόγιο υπήρξε επίσης το δημιουργικό εργαστήρι του Ντοστογέφσκι, το έργο στο οποίο ασχολήθηκε ουσιαστικά με τον ορισμό της άπιαστης «ρωσικής ψυχής»• άρχισε ως στήλη στο περιοδικό Πολίτης το 1873 και εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό δημοσιογραφικό εγχείρημα που ενσωμάτωνε τέχνη και πολιτική, πρoσωπική εξομολόγηση, κριτική και διήγημα, μακάβριο χιούμορ και μυθοπλασία.

Η Rosamund Bartlett, σημαντική επιστήμονας και συγγραφέας, η οποία ειδικεύεται στη ρωσική λογοτεχνία, γράφει με μοναδικό τρόπο την εισαγωγή του βιβλίου. Το Ημερολόγιο ενός συγγραφέα εμφανίζεται ως έργο ενός ακτιβιστή συγγραφέα και μπλόγκερ avant la lettre, που επιθυμούσε να μεταπλάσει τη ρωσική κοινωνία και την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Φιόντορ Ντοστογέφσκι

Ο Φιόντορ Ντοστογέφσκι (Μόσχα 1821-Αγία Πετρούπολη 1881), γιος στρατιωτικού γιατρού, φοίτησε στη στρατιωτική σχολή μηχανικών της Αγίας Πετρούπολης, άσκησε για λίγο το επάγγελμα, αλλά από το 1843 αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Το 1849, με την κατηγορία της συνωμοτικής δράσης εναντίον του τσάρου, καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Το 1859 επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη όπου έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής μετά την αποτυχημένη έκδοση δύο περιοδικών, σε συνδυασμό με τον εθισμό του στα τυχερά παιχνίδια• άρχισε τότε να γράφει πυρετωδώς τα σημαντικότερα έργα του. Το 1872, αρχισυντάκτης του περιοδικού Πολίτης, υπέγραφε σε αυτό τη στήλη «Το ημερολόγιο ενός συγγραφέα», ενώ το 1876-77 εξέδωσε το Ημερολόγιο ενός συγγραφέα ως ανεξάρτητο μηνιαίο περιοδικό, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.